wtorek, 13 kwietnia 2021

Świderki francuskie z makiem....szybki deser!

 Składniki

2 prostokątne płaty ciasta francuskiego

250g gotowej masy makowej z bakaliami

białko jajka





 Na jednym  kawałku ciasta francuskiego rozprowadzić równomiernie masę makową.

 Drugi posmarować połową roztrzepanego białka.

 Ciasto z makiem przykryć drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dół.

 Docisnąć do siebie  obydwa ciasta.

Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski grubości 3-4 cm. (u mnie wyszło 10 pasków

 Każdy pasek chwytamy z dwóch stron i zwijamy w spiralę (skręcając w przeciwne strony).

Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym białkiem.

Piec ok.15-20 min. do zrumienienia w temperaturze 200 st. 





Świderki można polać polewą lub lukrem....  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)