wtorek, 13 kwietnia 2021

Konfitura pomarańczowa ....marmolada pomarańczowa

 Składniki:

-Pomarańcze 12 (średniej wielkości)

-Woda 1 i ½ litra

-Skórka z 1 cytryny 

-Sok z cytryny 3-4 łyżki stołowe

-Cukier 1 i ½ kg





-Umyj i wysusz pomarańcze.

-Pociąć pomarańcze na dwie połowy i za pomocą wyciskarki do soków wycisnąć jak najwięcej soku (ok. 1 litr) i odstawić.





-Za pomocą ostrego noża odetnij grubą białą pestkę wokół każdej pomarańczy i drobno pokrój każdy pasek pomarańczy tak cienko, jak to możliwe i odłóż na bok do późniejszego użycia.

-W garnku dodaj sok pomarańczowy,  skórkę pomarańczy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i dobrze wymieszaj.

-Umieść podwójną warstwę gazy / muślinu w misce i włóż odłożone, białe części pomarańczy razem z pestkami do miski. Zawiąż ten „worek pektynowy” i włóż do garnka, zagotuj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

-Wyjmij torebkę z pektyną i wciśnij do garnka przed wyrzuceniem torebki, a następnie gotuj bez przykrycia przez 25-30 minut.

-Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 2 godziny lub do zgęstnienia, mieszając w międzyczasie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)