środa, 14 kwietnia 2021

PARATHA ...........(Indyjskie plack,i chlebki )

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,

1 szklanka mąki pszennej zwykłej,

1 łyżka oleju,

1/2 łyżeczki soli,

ok. 3/4 szklanki wody










Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać olej i sól. Stopniowo dodając wodę, zagnieść miękkie i gładkie ciasto bez grudek. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.


Ciasto podzielić na 6 równych części-kulek. Nadzienie serowe podzielić analogicznie na 6 kulek. Każdą kulkę ciasta ułożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 8 cm. Na środku ułożyć farsz, następnie ciasto zlepić na górze tak, by farsz znalazł się zamknięty w środku. Za pomocą dłoni nadać sakiewce kształt kulki. 






Każdą kulkę  ułożyć na oprószonym mąką blacie złączeniem do dołu, lekko rozpłaszczyć dłonią i delikatnie rozwałkować na blacie na płaski, okrągły placek o średnicy ok. 18 cm.

Rozgrzać suchą patelnię i ułożyć na niej 1 chlebek. Opiekać ok. 30 sekund, następnie obrócić na drugą stronę, a przypieczoną stronę delikatnie posmarować olejem za pomocą pędzelka. Smażyć kilkadziesiąt sekund, następnie ponownie obrócić, delikatnie skropić olejem i dociskając płaską łopatką, smażyć kolejne kilkadziesiąt sekund. Chlebek powinien się "napuszać" pod wpływem temperatury na patelni, a jego powierzchnia powinna być pokryta brązowymi kropkami. 





Ja dodaję czasem zieloną cebulkę....bo tak lubię! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)