wtorek, 13 sierpnia 2013

Kruche ciasto z pianka budyniową i malinami.........................Gâteau-pouding aux framboises


Kruche ciasto:
280g maki
280g masla
3 lyzeczki cukru pudru
5 zoltek
2 lyzeczki proszku do pieczenia 

- maslo w temp pokojowej kroimy w kostke. do duzej miski przesiewamy makê,
dodajemy maslo i pozostale skladniki, szybko zagniatamy i formujemy kulê.
dzielimy ja na dwie czêsci - mniej wiêcej 60% i 40%, owijamy w aluminiowa foliê i wstawiamy do zamrazarki (u mnie na 3h)
- blaszkê smarujemy lekko mas³lm, wykladamy papierem do pieczenia i wiêksza czêsæ ciasta
 (60%) wyciagamy z zamrazarki i scieramy na grubej tarce
wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 190°C (termoobieg)
- po upieczeniu zostawiamy do calkowitego wystudzenia


Budyniowa pianka:
70g proszku budyniowego waniliowego bez cukru
5 bialek
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/3 szklanki oleju 

Dodatkowo: 
300g malin
cukier puder do oprószenia

- bialka ubijamy na sztywna pianê, a nastêpnie stopniowo dodajemy po 1-2  lyzki cukru i
caly czas miksujemy na duzych obrotach
- dodajemy proszki budyniowe i dalej miksujemy
- olej wlewamy delikatnie i miksujemy do jednolitego polaczenia siê wszystkich skladnikowi
- na zimny spód równo wykladamy  pianê, a nastêpnie maliny (wczesniej ich nie rozmrazamy),
 które ukladamy otworkami do góry
- pozostala czesc ciasta (40%) równiez scieramy na gore
- wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut w 190°C ( termoobieg)
- po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy na zimno



Moja uwaga:
Jezeli nie macie piekarnika z termoobiegiem to trzeba podniesc temperature o 20°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)