Składniki:
0,5 kg mąki
100 g cukru
200 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka malin - dałam mrożone
1 l słoik musu jabłkowego
250 ml śmietany kremówki 36%
100 g zmielonych orzechów
100 g cukru pudru
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia
wsypać mąkę do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, wkroić jak najdrobniej zimne masło, dodać jajko i zagnieść kruche ciasto, po czym włożyć do lodówki na 30 minut
Następnie rozwałkować je na wielkość blachy i podpiec w 180 stopniach około 15 minut
Ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier puder , jeszcze chwilę poubijać, dodać orzechy, wymieszać.
Zmniejszyć temperaturę do 150°C
Na podpieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowym, równo rozsmarować, rozsypać maliny i wyłożyć masę orzechową
Piec około 50-60 minut , wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostygnięcia/
Posypac cukrem pudrem.
Zdjecie z innego blogga!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz