sobota, 10 maja 2014

Kiszenie barszczu z buraków a'la Gocha

skladniki:
 1½ kg buraków cwiklowych,
 1 mala marchewka
 3 - 4 zabkow czosnku,
 1 lyzke cukru,
 1 lyzeczke soli,
 okolo 2 l wody (woda musi pokryc buraczki)
 1 kromka chleba razowego
 listek laurowy,4 -5 ziarenek ziela angielskigo,kawalek chrzanu,kawalek imbiru,szczypte kminku

Buraki wyszorowac ,obrac cienko, pokroic w plastry, wlozyc do kamiennego garnka lub szklanego sloja dodajac
 jarzyne i przyprawy. Zalac przegotowana ciepla woda.
Dodac kawalki chleba razowego ze skórka (najlepiej na zakwasie), przykryc podziurkowanym papierem lub gaza,
 pozostawic w cieplym pomieszczeniu (18 – 20°C)na 4 - 5 dni  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)