sobota, 10 maja 2014
Tarta z fenkułem ..............a'la Gocha
Skladniki:
fenkuł 2 szt.
cebula 2 szt.
śmietana 150 ml
jajka 2 - 3 szt.
mąka pszenna 250 gram
maslo 125 gram
ser cheddar 60 gram
koper świeży siekany 3 łyżki
olej do smażenia
sól morska,pieprz
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę wsypac do miski, dodac starty ser, schłodzoną margarynę , jajo, sól do smaku i szybko zagniatamy.
Ciasto rozwałkowac na wielkość formy i wylepic na brzegi. Nakłuc widelcem i podpiec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym
do 180°C.
Fenkuł pokroic w piórka, cebule w pół-krążki,
Na patelni rozgrzac olej, wrzucic cebule, zeszklic . Posolic i posypac sporą ilością pieprzu.
Śmietanę mieszac z jajkami i koperkiem, doprawicy solą i pieprzem.
Na upieczone ciasto nalozyc farsz i zalacy śmietaną.
Zapiec 30 min. w temp.180°C
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz