sobota, 10 maja 2014

Tarta z fenkułem ..............a'la Gocha


Skladniki:

fenkuł  2 szt. 
cebula  2 szt. 
śmietana  150 ml
jajka 2 - 3 szt. 
mąka pszenna 250 gram
maslo 125 gram
ser cheddar 60 gram
koper świeży siekany 3 łyżki
olej do smażenia
sól morska,pieprz 



Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę wsypac do miski, dodac starty ser, schłodzoną margarynę , jajo, sól do smaku i szybko zagniatamy.
Ciasto rozwałkowac na wielkość formy i wylepic na  brzegi. Nakłuc widelcem i podpiec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym
 do 180°C.


Fenkuł pokroic w piórka, cebule w pół-krążki, 

Na patelni rozgrzac olej, wrzucic cebule, zeszklic . Posolic i posypac sporą ilością pieprzu.

Śmietanę mieszac z jajkami i koperkiem, doprawicy solą i pieprzem.

Na upieczone ciasto nalozyc farsz i zalacy  śmietaną. 

Zapiec 30 min. w temp.180°C 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)