czwartek, 4 lutego 2016

PiwoFOCH..................czyli Foch na piwie


260 ml ciemnego piwa (np Guiness)
260 ml wody 
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży




Wieczorem wszystkie składniki połączyć w misce - nie trzeba ich dokładnie miksować, wystarczy wymieszać łyżką.
Przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-18 h.


Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, złożyć je na pół i jeszcze raz na pół, sklejając górę ciasta tak, by powstał okrągły bochenek
Odstawić na ok. 30 minut.
W tym czasie garnek żeliwny ( nie nasmarowany!) wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać piekarnik do 230 st C.
Po 30 min zdjąć przykrywę garnka, przełożyć wyrośnięty chleb do garnka, przykryć przykrywką i piec 20 minut.
Po tym czasie zdjąć przykrywkę i dopiekać kolejne 15-30 minut. Skórka powina być złocista i chrupiąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)