czwartek, 4 lutego 2016

Bezy......................przepis podstawowy.



1 miarka białek
2 miarki cukru
szczypta soli 
sok z 1/2 cytryny

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijać do chwili kiedy piana pozostaje w misce po odwróceniu jej do góry dnem.
 Dodawać bardzo powoli cukier, po jednej łyżce, po każdym dodaniu czekając aż zostanie całkowicie zmiksowany.
Po dodaniu ostatniej partii cukru  miksować jeszcze 5-6 minut. Po tym czasie wziąć trochę piany między dwa palce.


 Jeśli podczas rozcierania wyczuwalne są nawet najmniejsze kryształki cukru, miksować jeszcze chwilę, choć niezbyt długo,
 gdyż zbyt długie miksowanie spowoduje opadnięcie bezy.
Tak ubitą, całkowicie sztywną pianę nałożyć do rękawa cukierniczego, lub plastikowego woreczka z odciętym rogiem i nakładać porcje bezy
 na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy pamiętać o zachowaniu odstępu, 



ponieważ bezy podczas pieczenia nieco powiększają swoją objętość.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C  przez około 1 i 1/2 h lub dłużej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)