czwartek, 4 lutego 2016
FOCH..........................Fenomenalnie obłędny chleb!!!
3 szklanki pszennej mąki typ 480
1 i 1/2 dag świeżych drożdży lub lekko czubata łyżeczka drożdży suszonych
1 płaska łyżeczka soli
około 1 szklanka ciepłej wody lub trochę więcej jeżeli ciasto jest za twarde
do formowania:
4 czubate łyżki otrąb pszennych
2 łyżki mąki
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Dodać rozkruszone drożdże.
Wlać wodę i całość wymieszac łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
Masa ma być dość gęsta.
Miskę przykryć naturalną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin,
czyli najlepiej na całą noc (ciasto może wyrastać nawet 18 godzin).
Na stolnicę wysypać mąkę i otręby. Ręce oprószyc sporą ilością mąki. Masę wyjąćj z miski na stolnicę, rozpłaszczyć, następnie zwinąć boki do środka i
uformować kulę.Dokładnie umyć miskę i wysuszyć. Włożyć do niej ponownie masę, przykryć ściereczką i odstawić 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny lub żaroodporne naczynie do zapiekania - koniecznie z pokrywką!
Piekarnik nagrzać do 240 stopni, po 10 minutach od osiągnięcia odpowiedniej temperatury wyjąć garnek bardzo ostrożnie w grubych rękawicach bo jest okrutnie gorący!!!
Do garnka włożyc ciasto, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie odkryć garnek, zmniejszyc temperaturę do 200 stopni i piec przez 20 minut bez przykrycia.
Wyjąć garnek z piekarnika, nadal jest piekielnie gorący!!!. Odstawić na kilka minut.
Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz