1 szklanka letniej wody
1,5 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej typ 500-650
1 szklanka mąki orkiszowej typ 650
3-4 łyżki otrębów
W misce wymieszać wodę, drożdże i sól. Gdy ciasto jest wyrobione odstawiawić na 12 - 18 godzin pod przykryciem w ciepłe
miejsce. Najlepiej zrobić to wieczorem i pozostawić na noc. Po tym czasie na desce rozsypać otręby, wyłożyć ciasto i delikatnie
uciskając rozpłaszczyc na otrębach tak aby jak najwięcej otrą zostało na cieście z drugą stroną ciasta postąpić tak samo.
Następnie złożyć ciasto w kopertę i włożyć z powrotem do czystrj i suchej miski.
Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 - 3 godziny. Po tym czasie rozgrzać piekarnik, wraz z garnkiem żeliwnym
lub naczyniem przeznaczonym do zapiekania w piekarniku, do 240 stopni. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, a garnek jest gorący wyjmujać go i przełożyć ciasto z miski do gorącego garnka.
Przykryć go pokrywką żaroodporną.
Piec pod przykryciem 30 minut.
Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 stopni, zdejąć pokrywkę i piec jeszcze około 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz