czwartek, 4 lutego 2016

FOCH orkiszowy.................. naprawde pyszny i zdrowy

1 szklanka letniej wody
1,5 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej typ 500-650
1 szklanka mąki orkiszowej typ 650 
3-4 łyżki otrębów






W misce wymieszać wodę, drożdże i sól. Gdy ciasto jest wyrobione  odstawiawić na 12 - 18 godzin pod przykryciem w ciepłe
 miejsce. Najlepiej zrobić to wieczorem  i pozostawić na noc. Po tym czasie na desce rozsypać otręby, wyłożyć ciasto i delikatnie 
uciskając rozpłaszczyc na otrębach tak aby jak najwięcej otrą zostało na cieście z drugą stroną ciasta postąpić tak samo. 
Następnie złożyć ciasto w kopertę i włożyć z powrotem do czystrj i suchej miski.



Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 - 3 godziny. Po tym czasie rozgrzać piekarnik, wraz z garnkiem żeliwnym
 lub naczyniem przeznaczonym do zapiekania w piekarniku, do 240 stopni. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, a garnek jest gorący wyjmujać go i przełożyć ciasto z miski do gorącego garnka
Przykryć go pokrywką żaroodporną. 
Piec pod przykryciem 30 minut. 
Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 stopni, zdejąć pokrywkę i piec  jeszcze około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)