czwartek, 4 lutego 2016
FOCH SZWAJCARSKI
300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 g mąki pszennej wrocławskiej typ 500 albo typ 550
370 g letniej wody
25 g świeżych drożdży albo 2 łyżeczki drożdży instant
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie małe łyżeczki cukru
Drożdże rozkruszyć do kubka, dodać cukier, łyżkę mąki i wlać 3-4 łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić na 10 – 15 minut do wyrośnięcia (w przypadku drożdży suchych pominąć) .
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać, wlać wodę i wyrośnięty zaczyn,wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką albo pokrywką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, wyciągnąć je z misy, uderzyć 2 – 3 razy pięścią, aby odgazować i uformować bochenek
nadając kształt bochenka zgodnie z kształtem naczynia, w którym chleb będzie pieczony.
Przygotowany bochenek zostawić do powtórnego wyrośnięcia, czas wyrastania nie powinien przekroczyć 60 minut,
bo chleb w piekarniku powinien jeszcze nieco urosnąć. W połowie czasu drugiego wyrastania wstawić
do piekarnika garnek albo naczynie i nagrzać je do 250 stopni.
Gdy chleb wyrośnie oprószyć go mąką, co sprawi, że chleb się nadmiernie nie przypiecze i naciąć go na krzyż
żyletką albo bardzo ostrym nożem. Garnek albo naczynie wyciągnąć ostrożnie z piekarnika, jest bardzo gorący!!!
włożyć do niego chleb razem z papierem do pieczenia, przykryć i wstawić do piekarnika.
Piec pod przykryciem 30 minut.
Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 20 minut
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz