czwartek, 4 lutego 2016

FOCH SZWAJCARSKI



300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 g mąki pszennej wrocławskiej typ 500 albo typ 550
370 g letniej wody
25 g świeżych drożdży albo 2 łyżeczki drożdży instant
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie małe łyżeczki cukru

Drożdże rozkruszyć do kubka, dodać cukier, łyżkę mąki i wlać 3-4 łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić na 10 – 15 minut do wyrośnięcia (w przypadku drożdży suchych pominąć) .
 Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać, wlać wodę i wyrośnięty zaczyn,wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
 Wyrobione ciasto przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką albo pokrywką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto wyrośnie, wyciągnąć je z misy, uderzyć 2 – 3 razy pięścią, aby odgazować i uformować bochenek 
 nadając kształt bochenka zgodnie z kształtem naczynia, w którym chleb będzie pieczony. 
Przygotowany bochenek zostawić do powtórnego wyrośnięcia, czas wyrastania nie powinien przekroczyć 60 minut,
 bo chleb w piekarniku powinien jeszcze nieco urosnąć. W połowie czasu drugiego wyrastania wstawić 
do piekarnika garnek albo naczynie i nagrzać je do 250 stopni.
Gdy chleb wyrośnie oprószyć go mąką, co sprawi, że chleb się nadmiernie nie przypiecze i naciąć go na krzyż 
 żyletką albo bardzo ostrym nożem. Garnek albo naczynie wyciągnąć ostrożnie z piekarnika, jest bardzo gorący!!!
włożyć do niego chleb razem z papierem do pieczenia, przykryć i wstawić do piekarnika. 


Piec pod przykryciem 30 minut. 

Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni, zdjąć pokrywkę i piec  jeszcze około 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)