sobota, 6 lutego 2016

Kiebasa CHORIZO...............................domowa, ostra i smakowita

5-7 m oczyszczonych jelit wieprzowych





 Farsz I:


2 kg podudzi indyczych
0,5 kg piersi z kurczaka
15 g soli peklowej
25 g soli kamiennej
70 g nie ostrej mielonej papryki wędzonej 
30 g słodkiej mielonej papryki
20 g ostrej mielonej papryki wędzonej 
6 dużych ząbków czosnku, wycisnąć przez praskę
200 ml czerwonego wytrawnego wina
1 tabletka wit, C rozpuszczona w 1/2 łyżeczki wody (kwas ascorbinowy) 
1/2 szkl. brandy 
1/5 szkl. czerwonego octu winnego
1 łyżka stołowa czosnku  granulowanego lub
3 ząbki posiekanego czosnku swieżego
----------------------------------



 Farsz II:

2 kg chudej karkówki
1/2 kg słoniny lub podgardla
1,5 łyżki soli peklowej
 1,5 łyżki pieprzu cayenne 
1 łyżka mielonego pieprzu czarnego 
1 łyżka stołowa cukru 
1 łyżka mielonej wędzonej papryki Kotanyi
 1/2 łyżki słodkiej papryki Kotanyi 
1/2 łyżeczki kminku 
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 tabletka wit, C rozpuszczona w 1/2 łyżeczki wody (kwas ascorbinowy) 
1/2 szkl. brandy 
1/5 szkl. czerwonego octu winnego
1 łyżka stołowa czosnku  granulowanego lub
4 ząbki posiekanego czosnku swieżego



Dzień wczesniej mrozimy 2 kg chudej karkówki i 1/2 kg słoniny lub podgardla. Rano wyciągamy z lodówki. 
Mięso kroimy w kostkę ok. 2,5 cm. Zimne mięso i tłuszcz mielimy na grubym sitku. 
W misie mieszamy mięso z tłuszczem i wszystkimi przyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu ascorbinowego, 
soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrabiamy farsz ręką. Gdy wszystko dokładnie połączymy, przekładamy
 całość do miski, przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia dość grube jelita napełniamy
 ciasno farszem, formując kiełbaski ok. 20 cm. Kiełbasę wieszamy w przewiewnym, chłodnym miejscu na ok. 8 tygodni !
Warto ją zrobić.!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)