czwartek, 4 lutego 2016

BoCHen............................czyli inna wersja FOCHa


50 dag mąki pszennej chlebowej typ 720
5 dag świeżych drożdży
7 gram zakwasu w proszku
1 płaska łyżeczka soli
1 i 1/4 szklanka (310 ml) wody o temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka cukru
4 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki świeżeych, posiekanych ziół (bazylia, oregano, tymianek, koperek, estragon, itp)
do podsypywania:
4 łyżki mąki pszennej


Przygotuj zaczyn: 
drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - 
 powinny dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
Do mąki dodaj sól, zakwas, dokładnie wymieszaj.
Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże i wodę. Wymieszaj łyżką, aż wszystkie składniki się połączą .
Masa powinna być niezbyt gęsta .
Miskę przykryj naturalną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 30-40 minut.
Wyrośniętą masę wyłóż na stolnicę wysypaną mąką. Wyrób szybko ciasto bez dosypywania mąki!
Uformuj kulę - powinna być całkiem miękka, obsyp mąką i włóż do czystej i suchej miski.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby ciasto podwoiło swoją objetość.
Do zimnego piekarnika wstaw garnek żeliwny lub żaroodporne naczynie do zapiekania z pokrywką!!! 
Piekarnik rozgrzej do 240 stopni, po 10 minutach od osiągnięcia tej temperatury wyjmij garnek.
Pamiętaj, że jest bardzo gorący, więc nie zapomnij o gruuubych rękawicach!!!



Do garnka delikatnie przełóż masę, przykryj i wstaw do piekarnika.
 Piecz przez 30 minut, następnie odkryj garnek.Pamietaj o rękawicach!!! 
Zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez 25-30 minut bez przykrycia.
Odstaw na kilka minut. 
Tępą stroną noża oddziel chleb od ścianek garnka. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystygnięcia  na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)