poniedziałek, 13 sierpnia 2018
Haldi ka doodh – golden milk, czyli złote mleko
Złote mleko to rozgrzewający napój ajurwedyjski o wyjątkowych właściwościach dla naszego ciała. Jego główny składnik – kurkuma, jest silnym przeciwutleniaczem, chroni organizm przed działniem wolnych rodników.
Warto je pić bo:
zapobiega powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych mózgu, a takźe wspomaga ich leczenie (m.in. choroba Alzheimera, czy Parkinsona)
oczyszcza krew, usuwa toksyny i alkalizuje organizm
ma silne działanie przeciwzapalne, zwalcza stany zapalne w ciele
chroni wątrobę przed uszkodzeniem i wspomaga jej prace
zapobiega powstaniu i hamuje rozwój cukrzycy typu II
ma właściwości silnie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne
obniźa poziom cholesterolu
zapobiega rematoidalnemu zapaleniu stawów, usuwa z nich zwapnienia
chroni oczy (m.in. przed tworzeniem siê katarakty)
poprawia trawienie (wspomaga tworzenie się soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom)
posiada silne właściwości antyoksydacyjne
reguluje przemianê materii
zmniejsza ryzyko zawału serca
działa antydepresyjnie – jej działanie porównywane jest do leków antydepresyjnych i to bez skutków ubocznych
wspomaga zasypianie
przyœpiesza gojenie ran
działa przeciwbólowo
Przepis na pastę z kurkumy:
1 szklanki kurkumy
1 płaska łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki pieprzu
1 szklanka wody
Proporcje są 1:2 tzn. jeżeli suchych składników wyjdzie nam pół szklanki to dodajemy do tego szklankę wody.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem, a następnie podgrzać. Złotego mleka nie powinno się gotować.
Jeżeli używa się kurkumy w proszku, najlepiej wcześniej ugotować w połowie szklanki wody przez 8 minut
PRZYGOTOWANIE ZŁOTEGO MLEKA Z PASTY:
Do rondelka wlewamy 1 szklankę migdałowego mleka
można owsiane.bez laktozy ...itd
Dodajemy:
1 szklanka mleka
1 łyżeczka pasty z kurkumy
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła gee lub oleju kokosowego
Całość podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Bardzo ważne jest by nie zagotować mleka!
Przygotowując Złote mleko, możemy wzbogacić je o inne zdrowe przyprawy, np. kardamon, anyż, gozdziki czy wanilię… W ten sposób smak mleka na pewno nam się szybko nie znudzi!
czwartek, 9 sierpnia 2018
Ciasto na pierogi pieczone........... drożdżowe uniwersalne
Składniki na ciasto na pierogi pieczone:
700 g mąki pszennej
14 g suchych drożdży instant(2 opakowania)
lub 1 kostka drożdży świeżych
2 łyżka cukru
1 1/2 do 2 szklanka ciepłego mleka
4 żółtka
2 jajka
200 gram bardzo miękkiego masła
2 płaska łyżeczka soli
1 jajko + troszkę mleka do smarowania pasztecików
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, drożdże, masło i wyrobić ciasto nożem
Następnie dodać jajko i mleko. Wyrobić dość szybko ciasto a w razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto ma być elastyczne, miękki ale nie klejące.
Następnie rozwałkować dość cienko, wykroić pożądany kształt i nałożyć nadzienie. Zlepić pierogi. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce.
Pierogi posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.
Pierogi z mięsem pieczone w piekarniku.EMPANADAS.
Ciasto drożdżowe
1/2 kilograma mąki
opakowanie drożdży instant
łyżeczka cukru
szczypta soli
40 g masła
ok. szklanki mleka
1 jajko
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, wlewamy oliwę i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy wody. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto serowe:
25 dag mąki
25 dag masła
25 dag twarogu
1 żółtko
szczypta soli
Zarabiamy jak zwykłe ciasto.
FARSZ :
30 dkg chudego mięsa mielonego,
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 mała marchewka
2 łyżki oliwy
1 papryka czerwona
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
1 jako
sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy oliwie, podpiekamy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, papryczkę chilli i czerwoną drobno pokrojoną bez pestek, mięso, Ciągle mieszamy aż mięso się podpiecze i płyny całkowicie odparują. Na koniec doprawiamy farsz solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodajemy do farszu jajko i mieszamy.
Empanadas to pierogi kuchni argentyńskiej, nadziewane różnymi farszami ale przeważnie mięsem z warzywami. Pierogi są duże a piecze się je w piekarniku lub głębokim oleju. Ja robię małe.Podajemy z ostrym sosem chilli lub zjadamy same.
Chałwa domowa.................prosty przepis!
200 g sezamu
200 g słonecznika
8 łyżek miodu
wanilia
opcjonalnie:
skórka pomarańczowa
orzechy włoskie
migdały
rodzynki
Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły.
To samo zrobić ze słonecznikiem.
Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z palnika i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia.
Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna(!)
Ziarna i miód zmielić w malakserze, Thermomixie na gładką pastę.
W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10.
Trzeba mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna....
Dodać bakalie i wymieszać już łyżką drewnianą.
Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i zawinąć w papier.
Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej, aby masa stężała.
200 g słonecznika
8 łyżek miodu
wanilia
opcjonalnie:
skórka pomarańczowa
orzechy włoskie
migdały
rodzynki
Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły.
To samo zrobić ze słonecznikiem.
Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z palnika i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia.
Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna(!)
Ziarna i miód zmielić w malakserze, Thermomixie na gładką pastę.
W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10.
Trzeba mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna....
Dodać bakalie i wymieszać już łyżką drewnianą.
Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i zawinąć w papier.
Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej, aby masa stężała.
Ser paneer....................przepis na domowy pyszny indyjski ser
Paneer jest rodzajem domowego twarogu wykorzystywanym szeroko w kuchni indyjskiej. Wytwarzany jest ze świeżego mleka krowiego zakwaszanego sokiem z cytryny lub limonki. Używany tradycyjnie w potrawach wegetariańskich typu curry, może być także smażony w panierce lub podpiekany.
Składniki
3 litry mleka (surowego, nie UHT)
6 łyżek soku z cytryny
lub 3 łyżki octu spirytusowego
Przepis jest bardzo prosty.
Najpierw gotujemy mleko na średnim ogniu. Im tłustsze mleko, tym lepszy będzie ser.
Używamy wiejskiego, niepasteryzowanego mleka od rolnika
Po zagotowaniu mleka, zmniejszamy ogień, dodajemy do niego sok z cytryny i cały czas mieszamy. Na każdy 1 itr mleka trzeba dodać 2 łyżki soku z cytryny.
Po kilku chwilach mleko powinno się ścinać, a w garnku pojawią się skrzepy . Kiedy mleko się zetnie, zdejmujemy garnek z gazu i studzimy w pokojowej temperaturze. Po ostudzeniu przelewamy powstałą masę przez gazę .
Odciskamy i zostawiamy na dwie, trzy godziny.
Na każdy litr mleka 1 kg obciążenia(!)
Więcej informacji na temat sera paneer"
https://en.wikipedia.org/wiki/Paneer
Kupiłam sobie formę do sera paneer. Używam jej również do robienia naszego białego sera.
Na ciasto:
500 g mąki pszennej
ok. 1 szklanki wody
szczypta soli
Na farsz:
300 g wołowiny
150 g indyka
150 g baraniny
200 g posiekanej cebuli
2 łyżki natki pietruszki posiekanej
1/2 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu
2 łyżeczki przyprawy tandoori lub garam masala
kolendra mielona, kumin mielony, czosnek, sól i pieprz do smaku
bulion
Mąkę z solą przesiewamy , dodajemy olej i wlewamy powoli wodę zarabiając ciasto.
Wyrabiamy ciasto około 5 min aż będzie lśniące i elastyczne.
Zawijamy w ściereczkę i odkładamy na chwilę aby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano na oleju .
Do miski wkładamy mielone mięsa, dodajemy cebulę , przyprawy i wyrabiamy mięso stopniowo dolewając bulion. Dłuższe wyrabianie powoduję ,że mięso puszcza "klej".
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy.
Wykrawamy koła o średnicy około 8-10 cm.
Na środek każdego koła układamy kulkę farszu., zlepiamy pierożki na zakładki.
Na górze trzeba docisnąć aby "sakiewka" była szczelnie zamknięta a dodatkowo było za co złapać pierożka.(!)
Chinkali wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 6-8 min od momentu wypłynięcia.
Gravlax.............czyli peklowany łosoś ze Szwecji
1 cały filet łososia ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g)
skórka otarta z cytryny
3 łyżki soli morskiej
1-2 łyżki brązowego cukru
50-75 ml wódki czystej
1/2 pęczka posiekanego koperku
biały pieprz,czarny pieprz
Umytego i osuszonego łososia kładziemy na czystej desce skórą do dołu.
Nacieramy solą, cukrem, chrzanem i skórką cytrynową, polewamy równomiernie wódką, posypujemy lekko białym i czarnym pieprzem. Na wierzch kładziemy cały posiekany koperek, lekko dociskając.
Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, (owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając). Kładziemy deskę w większej misce pod lekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski.
Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy na minimum 3-4 dni. Można jeść już po 48 godzinach, j(a jednak gorąco polecam poczekać!)
Wodę wylewamy codziennie
Po 4 dniach odwijamy łososia, ściągamy dokładnie koperek i nadmiar przypraw, osuszamy ręcznikiem papierowym(!), przed podaniem kroimy w cieniutkie plasterki i serwujemy z dowolnym sosem lub samego.
Łososia można przechować w lodówce, owiniętego ręcznikiem papierowym i folią spożywczą, nawet do 3 tygodni. (!)
Gravlax znane także w innych kuchniach jako (gravad lax, gravad laks, gravlaks, graavilohi, graavilõhe, graflax) jest potrawą z surowego łososia marynowanego w soli, cukrze i zielonym koperku. Wszelkie dodatki to już próby eksperymentów, niepowtarzalny, oryginalny smak zapewni użycie tylko tych 5 składników.
Historia tej potrawy sięga czasów średniowiecza – rybacy szukali możliwości przechowania ryb i solonego łososia zakopywano w piasku – w wolnym tłumaczeniu gravlax to "zakopany" lub też "pogrzebany" łosoś.
To bardzo popularna przekąska w krajach skandynawskich. Pokrojoną w cieniutkie plasterki rybę podaje się na
ciemnym pieczywie, posypuje koperkiem i przyozdabia plasterkiem cytryny. Świetnie się komponuje z młodymi ziemniakami.
Należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:
– NIE KORZYSTAĆ Z MROŻONEJ RYBY!!!
– korzystać z ryby z pewnego źródła, tylko bardzo świeżej
– nie można przesadzić z ilością koperku.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...