8 - 10 liści jarmużu
2 - 3 pomidory
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
średnia cebula
2 papryki czerwone (różnokolorowe)
2 średnie marchewki
1 czubata łyżeczka curry
1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego kuminu i kolendry
1 czubata łyżeczka sproszkowanej papryki
2 szklanki przecieru pomidorowego lub soku
1 szklanka mleka kokosowego
1 czubata łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru
1 - 2 łyżeczki curry
2 duże ząbki czosnku
6 średnich kiszonych ogórków(opcja)
4 łyżki oleju
sól
natka pietruszki do posypania
można dodac wg inwencji: ziemniaki i inne warzywa
Wykonanie:
Najpierw podgrzewamy wszystkie sypkie przyprawy na suchej patelni - kilka minut, aż zaczną intensywnie pachnieć,
następnie przesypujemy je do moździerza, dodajemy chili, czosnek i posiekany z grubsza imbir . Ucieramy to wszystko na pastę.
W rondlu (na patelni lub w woku) rozgrzewamy kilka łyżek oleju i dodajemy naszą mieszankę przypraw.
Podgrzewamy ją przez kilka chwil.
Następnie dodajemy ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę i smażymy całość przez kilka minut.
Nastepnie dodajemy jarmuż, pozbawiony twardych nerwów z liści, cieciorkę i pomidory z puszki.
Dodajemy 3/4 szklanki wody lub bulionu, przykrywamy i dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem