poniedziałek, 11 listopada 2013

Tarta normandzka (szarlotka).........................Tarte aux pommes normande



Do ciasta : 
- 1 jajko 
- 200 g mąki 
- 100 g cukru  
- 100 g masła
- 1 szczypta soli

Na nadzienie: 
-  1 kg jabłek
- 2 jajka
- 100 g cukru 
- 100 g migdałów mielonych
- 100 g śmietany kremówki 
- pół  kieliszeka calvados 
- 30-40 g migdałów w platkach

 W misce ubić jajka  widelcem. Dodac sól i cukier. Mieszać drewnianą łyżką, aż stanie się puszyste. 
Dodac mąkę na raz i wymieszać wszystko . Sciskac ciasto między palcami, aż zrobi sie jak  piasek. 
Pokroic masło na małe kawałki i razem zagnieść. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk (jeśli sie klei dodać trochę mąki). 
Roztoczyc ciasto na posypanej mąką powierzchni i wlozyc do  formy.  Rozgrzac piekarnik do 220 ° C. 
 Pokroić jablka w cienkie plasterki . Ulozyc je na ciescie tak aby nieco zachodzily na siebie.W misce ubić jajka. 
Dodać cukier i  czesc migdały, świeża śmietane i Calvados. Wylać na jabłka. . Posypać platkami migdałowymi . 
Piec w piekarniku przez 25 minut   


Szarlotka owsiana...............................Tarte aux pommes



Na spód:
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
115 g masła rozpuszczonego
1 łyżka ekstraktu waniliowego (ja dałam kilka kropel esencji waniliowej)
1 łyżka wody 

Nadzienie:
1,5 l prażonych jabłek z cynamonem

Na kruszonkę:
2 szklanki płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu
80 g masła
1/4 szklanki cukru


Płatki owsiane zmielic (w mlynku do kawy lub blenderze) do uzyskania grubej mąki. 
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, mąkę owsianą, sól i cukier, w drugiej misce składniki
 mokre: rozpuszczone masło, ekstrakt i wodę.
 Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć ciasto, wgniatając je palcami w dno i boki.
 Ponakłuwać w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać ok. 15 minut.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: wymieszać razem miękkie masło, cynamon, cukier oraz płatki owsiane.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać kruszonką.
 Piec kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki (płatki łatwo się przypalają więc należy kontrolować pieczenie ciasta!).
 Przed podaniem dobrze wystudzić.



Szarlotka mocno cynamonowa.........................tarte aux pommes cannelle !





4 szklanki mąki
3 jajka + 2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg masła  pokrojonego w drobną kostkę
1 łyżka śmietany
1/2 szklanki cukru
ok. 2 kg jabłek kwaskowatych
1/2 szklanki soku bananowego
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mielonego cynamonu
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabiamy . Dzielimy je na dwie równe porcje i wkładamy na 1 h do lodówki.
Pierwszą cześć ciasta wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i 
wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 160*C.
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do rondla o grubym dnie. Zalewamy sokiem bananowym.
 Dosypujemy cukier i cynamon. Prażymy na wolnym ogniu do momentu, aż jabłka się rozgotują.
 Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy masę jabłkową aby nie było grudek.
Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową.
Druga  czesc ciasta scieramy na tarce lub walkujemy i wykladamy  na wierzch szarlotki.
Pieczemy szarlotkę przez ok. 25-30 minut w piekarniku 170*C.
Posypujemy jeszcze ciepla cukrem pudrem.

.Cynamonowa szarlotka....................Tarte aux pommes cannelle



Ciasto:
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
185 g  masla (miekkiego)
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1/2 lyzeczki cynamonu


Farsz:

4 jablka
1 lyzka cukru
1/4 lyzeczki cynamonu
1/4 szklanki dzemu morelowego


Miekkie maslo, cynamon i cukier zmiksowac na gladka kremowa mase. 
Dodac jajka i caly czas ubijac, aby masa byla jednolita. 
Nastepnie dodac przesiana make, proszek do pieczenia, mleko i ponownie zmiksowac na gladka mase. 
Tortownice o srednicy ok. 23 cm wylozyc papierem do pieczenia, przelozyc  mase.
Obrane jablka, przekroic na polówki i usunac gniazda nasienne. Nastepnie ponacinac je w gesta harmonijke, 
Ulozyc na ciescie i posyacp cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec okolo 50 minut. 



Po tym czasie wyjac ostroznie ciasto, posmarowac je podgrzanym dzemem morelowym i wstawic z powrotem do piekarnika na 10-15 minut 

niedziela, 27 października 2013

Staropolska zupa rybna



1 kg drobnych ryb słodkowodnych (ja wole filety)
2-3  borowiki 
mały zielony ogórek
opakowanie pulpy pomidorowej
mała pietruszka
kawałek selera
średnia cebula
łyżka kaparów
2 łyżki masła
sok i skórka otarta z  cytryny
1 szklanka śmietany 
żółtko
2 listki laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu
sól

Sprawione i umyte ryby osuszyć, natrzeć solą, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
W garnku zagotować 1,5 litra wody z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu.
Włożyć ryby i gotować na małym ogniu 20-25 min, po czym delikatnie wyjąć je łyżką cedzakową,
 Pietruszkę i seler obrać, pokroić w cienkie słupki.
Umyte grzyby pokroić w paseczki .
W rondlu stopić masło, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby, seler i pietruszkę.
 Dusić na małym ogniu około 10 min, po czym zalać przecedzonym wywarem z ryb i jeszcze 10 min podgotowac.
 Dodac pomidorowa pulpe, kapary , obrany ogóerk, pokrojony w słupki
oraz kawałki ryb ... i zagotować zupę!
Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, zaciągnąć żółtkiem zmiksowanym ze śmietaną,
mocno podgrzać, mieszając, ale nie gotować!!!.

Zupa rybna........................soupe de poisson(szybka wersja!)




Składniki :
- 6 ziemniaków
- 1 por 
- karton pulpy  pomidorowej
- czosnek , szafran , sól , pieprz , oliwa z oliwek, wino białe 
- 4  filety z roznych ryb slodkowodnych
- 500 g moules (małży)
- 100-200 g krewetek (opcjonalne)
- biale,wytrawne wino O,75 litra


Do garnka(najlepiej szybkowaru) na dno wlac oliwe z oliwek,
  ziemniaki pokroić w paski(pierwszawarstwa),
 warstwa plasterkow pora,
 warstwa pomidorów,
ponownie, ziemniaki, por, pomidory. Wlac białe wino, umieścić strąk szafranu i zmiażdżony czosnek.
 Na górze ryby, małże dobrze wymyte!, kreweteki, sól i pieprz. Gotować 10 do 15 minut. Otworzyc,zupka jest gotowy i to jest dobre!

Zupa rybna........................soupe de poisson Bouillabaisse



Składniki:
2 l wywaru rybnego
2 kg różnych wyfiletowanych ryb morskich
300- 500 g różnych owoców morza: krewetek, ośmiorniczek, mięsa krabów, homarów
2 duże cebule
2 marchewki
1 por – biała część, lub kawałek kopru włoskiego
500 g pomidorów
szklanka białego wytrawnego wina
pół szklanki oliwy z oliwek
kilka ząbków czosnku
skórka z 1/8 pomarańczy
koperek, szafran, pieprz ziarnisty
2 łyżki soku z cytryny
sól, biały pieprz

 Wywar:

Cebulę, kilka ząbków czosnku, marchewkę i por lub koper włoski drobno kroimy
Pomidory sparzamy ze skórki i kroimy w kostkę lub w cząstki. Podsmażamy cebulę.
 Filety z ryby kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny - odstawiamy.
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i pokrojone warzywa.
 Dodajemy skórkę pomarańczową oraz szafran i dusimy około 15 minut.
Zalewamy 2 litrami wody, wrzucamy rybie głowy. Gotujemy.


Odcedzamy wywar, dodajemy filety rybne, podlewamy winem
i gotujemy około 15 minut. Na 3-5 minut przed końcem gotowania dodajemy owoce morza.

W trakcie gotowania zupy przygotowujemy czosnkowe grzanki(opcja !)




Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)