niedziela, 28 lipca 2013

Ciasto marchewkowe II..........GATEAU AUX CAROTTES



Ciasto:


   4 jajka,
   1,5 szkl cukru,
   2 szklanki (ubite) utartej drobno marchewki,
   2 szkl mąki,

   3/4 kostki masła,
   2 łyżeczki sody,
   2 łyżeczki proszku do pieczenia,
   2 łyżeczki cukru wanilinowego,
   4 łyżeczki cynamonu,

   3 szklanki grubo posiekanych orzechów



Masło rozpuścic i ostudzic . Jajka ubic z cukrem na puszystą masę, dodaacj delikatnie marchew i pozostałe sypkie składniki.

Wlac masło do masy i bardzo dokładnie wymieszac, następnie przełozyc do natłuszczonej i posypanej bułką formy 20x30cm.
Piec w temp 200°C około 50 minut - do suchego patyczka.



Polewa:
100 g serka topionego śmietankowego,
  100g masła,
  1/2 szklanki cukru pudru
  2 łyżeczki cukru wanilinowego,
    połówki orzechów

Stopione, letnie masło i serek  wymieszac z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Przestudzoną polewą posmarować również wystudzone ciasto!!!.
Można udekorować połówkami orzechów włoskich.

Ciasto marchewkowe.......Gâteau aux carottes




Składniki:

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.

W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.

Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
 Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez  45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Krem z philadelphii:

200 g serka philadelphia
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż.
Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze.
Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.


To zabawne, że do ciasta dodaje się marchew. A jednak carrot cake (gâteau aux carottes) to pyszne ciasto. Przypomina nieco piernik. 
Jest popularne w krajach anglojęzycznych.... i tam to gigantyczny kawałek ciasta marchewkowego z białym lukrem na wierzchu i małą marchewką z marcepanu. 
 Fantastyczne ciasto do kawy czy herbaty, które u mnie znika w mgnieniu oka.

środa, 3 lipca 2013

Domowa żurawina

Składniki: 1 kg żurawin,
 70 dag gruszek lub jabłek, 
3/4 szklanki wody,
 40 dag cukru

Sposób przygotowania:
 Żurawiny opłukać i osączyć.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić.
 Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop włożyć gruszki i chwilę pogotować.
Gdy zaczną się stawać przezroczyste, wyjąć. Włożyć żurawinę i gotować do miękkości.
 Potem dodać gruszki i pogotować 20 minut. Gorącą masę nakładać do słoików suchych i gorących słoiczków.
Zamknąć i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.




Składniki:
500 g suszonej żurawiny
250 ml soku z żurawiny (niesłodzonego)
500 ml wody
1 pomarańcza
4 łyżki cukru (lub według uznania)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki imbiru 
4 goździki


Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić na 2-3 godziny.
Dolać sok żurawinowy, dosypać cukier oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i goździki.
 Wszystko gotować do napęcznienia żurawiny i wyparowania 2/3 płynu.
 Usunąć goździki i wszystko rozdrobnić za pomocą blendera. Przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek i skórek).
 Przełożyć do garnka, dodać skórkę startą z pomarańczy, imbir, chili, gałkę muszkatołową i cynamon.
Smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając przez około 10-15 minut do zgęstnienia i połączenia się smaków.
 Przed podaniem wystudzić. Można przechowywać w czystym słoiku w lodówce do tygodnia



Składniki:
 do zrobienia 1 sloiczka malutkiego na zime:

ok 200 g żurawiny
3-4 łyżki cukru
1/3 szklanki wody

Lassi z mango.......Mango lassi.......




Lassi – indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili. Współcześnie popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju przyprawiona wodą różaną i różnymi owocami (cytryną, mango, truskawkami).
Składniki
2 filiżanki świeżych posiekanych kawałki mango. Kiedyś mango Alphonso, ale można użyć dowolnego dobrego  mango. Możesz również skorzystać z mrożonego2 szklanki schłodzonego jogurtu( gęstego)2 łyżki śmietany (opcjonalnie)1/2 łyżeczki kardamonu w proszku1 łyżeczka wody rozanej (opcjonalnie)szczypta szafranu (opcjonalnie)cukier do smaku.sposób:
Obrać mango i posiekać.W blenderze lub miksera zmiksowac skladniki
Najlepiej smakuje zimne!
Inny przepis!
Składniki, 2 porcje:
 1 duże dojrzałe mango 1 szklanka jogurtu greckiego 1/2 szklanki chłodnej wody 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 łyżka cukru szczypta zmielonego kardamonu 

Crumble z truskawkami i rabarbarem......Crumble aux fraises et rhubarbe

Składniki (dla 4 osób):
- 4 łodygi rabarbaru 
- 250 g truskawek  
- 150 g masła
- 75 g mąki 
- 100 g cukru
- 150 g śmietany

Kokilki wysmarować masłem.
 Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki.
 Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Pokroić na połówki.
 W kokilkach ułożyć truskawki i rabarbar. Każdą porcję posypać 2 łyżeczkami cukru
 Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść na kruszonkę.
Kruszonką posypać owoce i lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut.

Gorące crumble podawać z kleksem ze smietany posrodku !










Moja rada;
Cukier zwykły mozna zastapic cukrem trzcinowym. 
Do kruszonki można dodać ulubione dodatki: płatki owsiane, wiórki kokosowe, zmielone orzechy lub migdały. 

Clafoutis z wisniami i pianka ...........................Clafoutis mousseux aux cerises



Składniki (dla 6 osób):
- 400 g czarnej wiśni 
- 100 g mąki 
- 80 g cukru
- 3 jajka 
- 20 cl mleka 
- 1 szczypta soli
- 20 g masła
- cukier puder


Rozgrzac piekarnik do (210 °). Wyplukac  wiśnie, odcedzić  i dokładnie wysuszy ć(mozna wydrylowac). 
Zoltka,cukier i pozostale skladniki wymieszac z zimnym mlekiem.
 Wlać warstwę (1/2 cm) z ciasta na dnie wysypanej formy  i piec 3-4 minut, 
aż ciasto jest sztywne na wierzchu, w ten sposób wiśnie nie opadna na dno! Lekko ostudzic ciasto .
Ubic piane z bialek i wymieszać w pozostałym ciastem
,umozyc wisnie  w równej warstwie,posypać cukrem .
 Wlać ciasto na wiśnie i  piec 40 do 45 min.




 Podawaj clafoutis na ciepło lub zchłodzone!

Clafoutis z czereśniami......................Clafoutis aux cerises (type flan)


Clafoutis to smaczny deser z francuski.

 750 g wiśni 
- 3 jajka
- 1/2 l mleka 
- 150 g cukru
- 60 g mąki 
- 30 g masła
- 1 szczypta soli

30-40 dag czereśni lub wisni

Wykonanie:

Masło roztapiamy.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy masło, cukier, mleko, wanilię i mąkę – mieszamy wszystko.
Z ciastem łączymy owoce i wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy żaroodpornej.
Pieczemy 25-30 min w 200°C



Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)