niedziela, 28 lipca 2013
Ciasto marchewkowe II..........GATEAU AUX CAROTTES
Ciasto:
4 jajka,
1,5 szkl cukru,
2 szklanki (ubite) utartej drobno marchewki,
2 szkl mąki,
3/4 kostki masła,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
4 łyżeczki cynamonu,
3 szklanki grubo posiekanych orzechów
Masło rozpuścic i ostudzic . Jajka ubic z cukrem na puszystą masę, dodaacj delikatnie marchew i pozostałe sypkie składniki.
Wlac masło do masy i bardzo dokładnie wymieszac, następnie przełozyc do natłuszczonej i posypanej bułką formy 20x30cm.
Piec w temp 200°C około 50 minut - do suchego patyczka.
Polewa:
100 g serka topionego śmietankowego,
100g masła,
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
połówki orzechów
Stopione, letnie masło i serek wymieszac z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Przestudzoną polewą posmarować również wystudzone ciasto!!!.
Można udekorować połówkami orzechów włoskich.
Ciasto marchewkowe.......Gâteau aux carottes
2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Krem z philadelphii:
200 g serka philadelphia
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż.
Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze.
Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.
To zabawne, że do ciasta dodaje się marchew. A jednak carrot cake (gâteau aux carottes) to pyszne ciasto. Przypomina nieco piernik.
Jest popularne w krajach anglojęzycznych.... i tam to gigantyczny kawałek ciasta marchewkowego z białym lukrem na wierzchu i małą marchewką z marcepanu.
Fantastyczne ciasto do kawy czy herbaty, które u mnie znika w mgnieniu oka.
środa, 3 lipca 2013
Domowa żurawina
Składniki: 1 kg żurawin,
70 dag gruszek lub jabłek,
3/4 szklanki wody,
40 dag cukru
Sposób przygotowania:
Żurawiny opłukać i osączyć.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić.
Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop włożyć gruszki i chwilę pogotować.
Gdy zaczną się stawać przezroczyste, wyjąć. Włożyć żurawinę i gotować do miękkości.
Potem dodać gruszki i pogotować 20 minut. Gorącą masę nakładać do słoików suchych i gorących słoiczków.
Zamknąć i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.
Składniki:
500 g suszonej żurawiny
250 ml soku z żurawiny (niesłodzonego)
500 ml wody
1 pomarańcza
4 łyżki cukru (lub według uznania)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
4 goździki
Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić na 2-3 godziny.
Dolać sok żurawinowy, dosypać cukier oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i goździki.
Wszystko gotować do napęcznienia żurawiny i wyparowania 2/3 płynu.
Usunąć goździki i wszystko rozdrobnić za pomocą blendera. Przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek i skórek).
Przełożyć do garnka, dodać skórkę startą z pomarańczy, imbir, chili, gałkę muszkatołową i cynamon.
Smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając przez około 10-15 minut do zgęstnienia i połączenia się smaków.
Przed podaniem wystudzić. Można przechowywać w czystym słoiku w lodówce do tygodnia
Składniki:
do zrobienia 1 sloiczka malutkiego na zime:
ok 200 g żurawiny
3-4 łyżki cukru
1/3 szklanki wody
70 dag gruszek lub jabłek,
3/4 szklanki wody,
40 dag cukru
Sposób przygotowania:
Żurawiny opłukać i osączyć.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić.
Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop włożyć gruszki i chwilę pogotować.
Gdy zaczną się stawać przezroczyste, wyjąć. Włożyć żurawinę i gotować do miękkości.
Potem dodać gruszki i pogotować 20 minut. Gorącą masę nakładać do słoików suchych i gorących słoiczków.
Zamknąć i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.
Składniki:
500 g suszonej żurawiny
250 ml soku z żurawiny (niesłodzonego)
500 ml wody
1 pomarańcza
4 łyżki cukru (lub według uznania)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
4 goździki
Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić na 2-3 godziny.
Dolać sok żurawinowy, dosypać cukier oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i goździki.
Wszystko gotować do napęcznienia żurawiny i wyparowania 2/3 płynu.
Usunąć goździki i wszystko rozdrobnić za pomocą blendera. Przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek i skórek).
Przełożyć do garnka, dodać skórkę startą z pomarańczy, imbir, chili, gałkę muszkatołową i cynamon.
Smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając przez około 10-15 minut do zgęstnienia i połączenia się smaków.
Przed podaniem wystudzić. Można przechowywać w czystym słoiku w lodówce do tygodnia
Składniki:
do zrobienia 1 sloiczka malutkiego na zime:
ok 200 g żurawiny
3-4 łyżki cukru
1/3 szklanki wody
Lassi z mango.......Mango lassi.......
Lassi – indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili. Współcześnie popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju przyprawiona wodą różaną i różnymi owocami (cytryną, mango, truskawkami).
Składniki
2 filiżanki świeżych posiekanych kawałki mango. Kiedyś mango Alphonso, ale można użyć dowolnego dobrego mango. Możesz również skorzystać z mrożonego2 szklanki schłodzonego jogurtu( gęstego)2 łyżki śmietany (opcjonalnie)1/2 łyżeczki kardamonu w proszku1 łyżeczka wody rozanej (opcjonalnie)szczypta szafranu (opcjonalnie)cukier do smaku.sposób:
Obrać mango i posiekać.W blenderze lub miksera zmiksowac skladniki
Najlepiej smakuje zimne!
Inny przepis!
Składniki, 2 porcje:
1 duże dojrzałe mango 1 szklanka jogurtu greckiego 1/2 szklanki chłodnej wody 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 łyżka cukru szczypta zmielonego kardamonu
Crumble z truskawkami i rabarbarem......Crumble aux fraises et rhubarbe
Składniki (dla 4 osób):
- 4 łodygi rabarbaru
- 250 g truskawek
- 150 g masła
- 75 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g śmietany
Kokilki wysmarować masłem.
Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki.
Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Pokroić na połówki.
W kokilkach ułożyć truskawki i rabarbar. Każdą porcję posypać 2 łyżeczkami cukru
Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść na kruszonkę.
Kruszonką posypać owoce i lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut.
Gorące crumble podawać z kleksem ze smietany posrodku !
Moja rada;
Cukier zwykły mozna zastapic cukrem trzcinowym.
Do kruszonki można dodać ulubione dodatki: płatki owsiane, wiórki kokosowe, zmielone orzechy lub migdały.
- 4 łodygi rabarbaru
- 250 g truskawek
- 150 g masła
- 75 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g śmietany
Kokilki wysmarować masłem.
Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki.
Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Pokroić na połówki.
W kokilkach ułożyć truskawki i rabarbar. Każdą porcję posypać 2 łyżeczkami cukru
Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść na kruszonkę.
Kruszonką posypać owoce i lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut.
Gorące crumble podawać z kleksem ze smietany posrodku !
Moja rada;
Cukier zwykły mozna zastapic cukrem trzcinowym.
Do kruszonki można dodać ulubione dodatki: płatki owsiane, wiórki kokosowe, zmielone orzechy lub migdały.
Clafoutis z wisniami i pianka ...........................Clafoutis mousseux aux cerises
- 400 g czarnej wiśni
- 100 g mąki
- 80 g cukru
- 3 jajka
- 20 cl mleka
- 1 szczypta soli
- 20 g masła
- cukier puder
Rozgrzac piekarnik do (210 °). Wyplukac wiśnie, odcedzić i dokładnie wysuszy ć(mozna wydrylowac).
Zoltka,cukier i pozostale skladniki wymieszac z zimnym mlekiem.
Wlać warstwę (1/2 cm) z ciasta na dnie wysypanej formy i piec 3-4 minut,
aż ciasto jest sztywne na wierzchu, w ten sposób wiśnie nie opadna na dno! Lekko ostudzic ciasto .
Ubic piane z bialek i wymieszać w pozostałym ciastem
,umozyc wisnie w równej warstwie,posypać cukrem .
Wlać ciasto na wiśnie i piec 40 do 45 min.
Podawaj clafoutis na ciepło lub zchłodzone!
Clafoutis z czereśniami......................Clafoutis aux cerises (type flan)
Clafoutis to smaczny deser z francuski.
30-40 dag czereśni lub wisni
Wykonanie:
Masło roztapiamy.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy masło, cukier, mleko, wanilię i mąkę – mieszamy wszystko.
Z ciastem łączymy owoce i wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy żaroodpornej.
Pieczemy 25-30 min w 200°C
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...