czwartek, 14 stycznia 2016

Deser z jogurtu i nasion chia

Na początkek – CO TO SĄ  nasiona CHIA?




Możemy spotkać się również z nazwą „szałwia hiszpańska”.
 Znajdziemy w nich wielką dawkę kwasów Omega 3
 i Omega 6
Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. 
Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. 
Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), 
głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej).
Ze względu na swoje różnorodne właściwości, nasiona chia powinny znalezć się w naszej codziennej diecie. 
Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań:
jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw
dodatek do koktajli
zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników
do puddingów, sosów, zagęszczania zup
można kiełkować.
Przyrządzamy w proporcji 9:1
9płynu : 1miarka nasion


Składniki
dowolne owoce
200 ml jogurtu naturalnego
4 łyżeczek nasion chia
2 łyżeczki stewi (można słodzić miodem)

Do dwóch miseczek ( lub szklannych pucharków) nalwewmy po połowie jogurtu dodajemy stewię i po 2 łyżeczki chia.
Dokładnie mieszamy ,zakrywamy folią i odkładamy na noc do lodówki.Nasiona chia zwi......ekszają swoją objętość około 9 krotnie!
Rano dodajemy ulubione owoce i....voila mamy pyszne śniadanie.





Jogurt domowy..............................gęsty,kremowy i pyszny!

1 litr mleka (wiejskie lub pasteryzowane)
1 kubeczek dobrego jogurtu 200 ml
3-4 łyżwczki mleka w proszku (opcja)



TEMPERATURA MLEKA
 temperatura mleka: od 40 °C do max. 45 °C. Jest to najlepsza temperatura do uzyskania smacznego jogurtu. 
 BAKTERIE


Do mleka o temperaturze od 40 °C do max. 45 °C dodajemy kubek około 200 ml dobrego jogurtu i mleko w proszku
 Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.Można mikserem.
ZAKRYJ NACZYNIE
Naczynie, w którym znajduje się mleko , dokładnie przykrywamy (szczelną zakrywką lub nakrętką)
POCZEKAJ
Zostawiamy w cieple na minimum 6-8 godzin. Możemy  naczynie umieścić  pod pierzyną, przy kaloryferze, albo w ciepłym miejscu w kuchni.
 Dzięki temu powstanie jogurt domowy.





 A to jest deser jogurtowy z nasionami chia......





czwartek, 17 grudnia 2015

Pierogi leniwe z kaszą jaglaną.............lub inaczej jaglane kopytka



1 jajko
1,5 kg  ziemniaków
3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
1 i 1/3 szklanka mąki pszennej 
1 szklanka skrobi ziemniaczanej, tapioki lub skrobi kukurydzianej 
sól + sól do gotowania



Ziemniaki gotować .
Kaszę ugotować wg przepisu na kaszę jaglaną tj. 1 szklanka kaszy na  2 szklanki wody.



Gorące ziemniaki i ugotowaną kaszę przepuścić przez praskę do ziemniaków i zostawiawićdo wystudzenia.
Gdy masa jest jeszcze ciepła  dodać obie mąki i szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 4 - 6 porcji.
Uformować wałeczki i pokeoić je na zgrabne kluski.
Włożyć kluski do osolonego wrzątku, delikatnie przemieszać i ugotować mniej więcej 1 minutę od wypłynięcia.




Podawać ze stopionym masłem lub skwarkami i cebulką!

Szarlotka zimowa...........pycha,palce lizać!



JABŁKA

1.70-2.00 kg jabłek szarlotkowych /antonówka, boskop, szara reneta/
1/2 szklanki cukru
3 kopiaste łyżeczki rodzynek 
1 płaska łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki wody

Obrane jabłka pokroić w kawałki lub zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.
Do rondla  dodać jabłka, cukier, rodzynki  i krótko zasmażyć.W wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać na koniec smażenia jabłek.




CIASTO:

1/2 kg mąki pszennej tortowej
25 dkg lekko chłodnego masła
1/2 szklanki cukru kryształu
2 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
skórka otarta z 1 cytryny





Mąkę wysypać na blat, dodać cukier ,proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pozostałe składniki (pokrojone masło) i zagnieść sprawnie ciasto. 
Podzielić na połowę.
Jedną częścią wykleić blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia- nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i 
 spód ciasta podpiec na złoty kolor- ok. 10-14 minut.





Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wylepić wierzch pozostałą częścią ciasta, biorąc po kawałku i  cienko rozpłaszczać mokrymi palcami.




Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok.25-30 minut na mocno rumiany kolor.
Gorącą szarlotkę posypać cukrem pudrem.




Palmiers ..................ciasteczka francuskie z cukrem i cynamonem




Palmiers lub po polsku palmiery to ciasteczka wypiekane z ciasta francuskiego. Zazwyczaj z dodatkami cukru, cynamonu lub orzechów. 

ciasto francuskie całe 500 g
1/3 szklanki cukru
1 laska wanilii lub cukier z wanilią
1 łyżeczka cynamonu (opcja)










Cukier wymieszać z cukrem waniliowym lub  cynamonem.
Francuskie ciasto rozwinąć.
 Układać na papierze lub blacie posypanym mąką i posypywać warstwą cukru. Zagiąć do środka.
Znowu posypać cukrem i znów zagiąć boki do środka, i tak powtarzać, aż całość przybierze kształt rulonu.
Ułożyć na boku (łatwiej kroić, nie rozejdzie się) i pokroić w 7–10 mm paski.



Układać na papierze do pieczenia w pewnej odległości od siebie (bo urosną!) i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. 
Piekć około 15–20 minut (im cieńsze tym krócej)

Po 10 - 12 minutach warto  obrócić je na drugą stronę, by się zrumieniły.



Popękane ciasteczka czekoladowe...............łatwe i pyszne !









1 szklanka) gorzkiego kakao
1/2 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub innego)
4 jajka
2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
 około 1/2 szklanki cukru pudru




W średniej misce wymieszać kakao z cukrem i olejem . Dodać jajka a następnie  wanilię. 
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać do mieszanki z kakao. Przykryć ciasto i chłodzić przez co najmniej 4 godziny. Ja trzymam w lodówce przez całą noc.
Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wyłożyć papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Uformować z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm. 
Przed położeniem na przygotowaną blachę pokryć każdą z kulek cukrem pudrem.









Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 do 12 minut. Pozostawić na chwilę na blasze!.... przed przeniesieniem na kratką by lekko ostygły.






A tak przechowuję moje ciasteczka zanim obdaruję nimi moich bliskich......




Ciasteczka świąteczne..............samodzielnie wykonane i udekorowane.








CYNAMONOWE

200 g (1 szklanka) cukru
120 g masła o temperaturze pokojowej
3 żółtka
2 łyżki mleka
250 g (2 szklanki) mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu mielonego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli





W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Ubić żółtka, a następnie wymieszać z mlekiem. 
Wymieszać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą, dodać do mieszaniny z mlekiem i wyrabiać  aż wszystko się dobrze połączy. 
Owinąć ciasto i chłodzić przez co najmniej 2 godziny.
Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości ok. 1/2 cm. Wyciąć ciasteczka za pomocą foremek o średnicy ok. 6 cm. 
Piec przez 10 do 12 minut w nagrzanym piekarniku, aż ciastka będą lekko rumiane. Studzić na kratce.

PIERNICZKOWE







1/2 szklanki miodu
260 g (2 szklanki) mąki pszennej
100 g (1/2 szklanki) cukru
1 żółtko
125 g masła o temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 szczypta soli

Rozgrzać piekarnik do 180°C
Miód mocno podgrzać, a następnie dodać do mąki i wymieszać. 
Po przestygnięciu dodać cukier, żółtko, masło, sodę, przyprawę do pierników i szczyptę soli. Wymieszać.
Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach.
Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180°C


ORZECHOWE







300 g mąki pszennej
200 g margaryny
3 żółtka
50 g zmielonych orzechów włoskich
50 g cukru pudru

Wysiekać przesianą mąkę z margaryną. Dodać żółtka, orzechy i cukier puder.
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc).
Schłodzone ciasto rozwałkować i powykrawać szklanką lub foremką ciastka. Gotowe ułożyć na posmarowaną masłem blaszkę.
Piekarnik nagrzać do 170 st. Piec ciasteczka do momentu, aż się lekko zarumienią i będą łatwo odchodzić od blaszki (ok. 15 min.).
 Studzić na kratce.



Ja dekoruje moje ciasteczka masą czekoladową.Roztapiam czekoladę gorzką i dodaje różne olejki aromatyczne:
pomaranczowy + szczypta chilli
rumowy + odrobina wanilli
Waniliowy + pieprzu czarnego

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)