8 średnich ziemniaków
sól + pieprz
1 łyżka tymianku
+ ulubione zioła
około 2 łyżki oliwy z oliwek
Ziemniaki obieramy (ja tylko szoruje!) i kroimy w ósemki.
Pokrojone ziemniaki płuczemy i suszymy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miski,
wlewamy oliwę, posypujemy ziołami i tymiankiem , całość mieszamy, aby obtoczyć dokładnie ziemniaki w oliwie i ziołach.
Przekładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w ok 190 stopniach ok 45 minut.
Gotowe lekko solimy do smaku.....
Tymianek:
jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w południowej Europie,
zachodniej Azji oraz północnej Afryce. Choć istnieje ponad 100 odmian tymianku tak naprawdę
tylko ogrodowy i cytrynowy mają znaczenie kulinarne!
Ze względu na silny aromat przyprawę tę stosuje się na ogół samą.
Najlepiej harmonizuje ona z pietruszką, czosnkiem, cebulą i liściem laurowym,
ale .....nie należy jej łączyć z majerankiem.
Suszony tymianek ma około trzykrotnie silniejszy aromat od świeżego.
Łagodzi kaszel, rozrzedzając śluz w płucach i oskrzelach, reguluje i wzmacnia trawienie.
skuteczny przy kłopotach z drogami moczowymi czy pęcherzem, choćby dlatego,
że jest lekko rogrzewający i działa przeciwbakteryjnie. Jego zielone liście są bogate w witaminę K, A, C i E
oraz olejki eteryczne – tymol i karwol .
Jego właściwości lecznicze pozwalają oczyścić, odmłodzić oraz wzmocnić organizm.
poniedziałek, 21 września 2015
Kotlety mielone......lub zraziki z mięsa wieprzowo wołowego
250 g mięsa mielonego wieprzowego
250 g mięsa mielonego wołowego
2 średnie cebulki + masło do smażenia
1 jajko
sól, pieprz świeżo zmielony
1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa
mleko do namoczenia bułki
2 łyżki masła
bułka tarta
1 łyżka mąki
1/2 szkl (około) wody...!
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na rozpuszczonym maśle na patelni na złoty kolor - studzimy
Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku, odstawiamy na 3-4 min,lekko odciskamy
Mięso wkładamy do szklanej miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajko, odciśniętą bułkę,sól oraz świeżo zmielony pieprz
Całość wyrabiamy (ręką) dolewamy po troszku wody i bardzo dokładnie wyrabiamy aż sie składniki dokładnie połączą
i mięso zacznie sie "kleić".
Całą tajemnicą dobrych mielonych jest właśnie dolanie odrobiny wody i pożądnie wyrobienie masy mięsnej!!!
Ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku solą lub pieprzem
Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej
lub zgrabne wałeczki,które otaczamy w mące.
Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą....wegetariańskie
1 główka włoskiej kapusty
1 niepełna szklanka kaszy jęczmiennej
1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (namoczonej około 30 min)
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
400-500 g pieczarek
marchewka i pietruszka
1 czubata łyżeczka tymianku
1 czubata łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 mała puszka cieciorki
sól, pieprz
sos:
2 cebule
2 puszki pomidorów
1-2 ząbki czosnku
majeranek lub tymianek
sól pieprz
Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu
Kaszę wsypujemy do niewielkiego garnka z grubym dnem, zalewamy podwójną ilością wody
i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie cała wodę.
Cebule kroimy drobno i podsmażamy, dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i dusimy całość kilkanaście minut na małym
ogniu.
Do cebuli z pieczarkami dodajemy odcedzoną soczewicę, kaszę,cieciorlke, przyprawy, starte marchewkę i pietruszke, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solimy do smaku.
Z kapusty wycinamy głąb i umieszczamy w dużym garnku, wyciętym otworem do dołu.
Zalewamy wrzątkiem do wysokości 3/4 i przykrywamy.
Gotujemy pod przykryciem ok 5-10 min - aż liście lekko zmiękną i będzie je można łatwo zdjąć.
Wyciągamy kapustę, zdejmujemy kolejno po jednym liściu i delikatnie wycinamy grubą żyłkę u nasady.
Na liść nakładamy farsz i zawijamy w kopertę .
Gołąbki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania - dnie układamy pozostałe lub uszkodzone liście
Podlewamy niewielką ilością wody lub bulionu, przykrywamy i zapiekamy w 180 st ok 30 - 40 min
Oczywiście możemy też gołąbki gotować
(szybkowar)....i
lub zapiekać od razu w pomidorowym sosie .
niedziela, 20 września 2015
Mleko kokosowe domowe ....i maka kokosowa (w moim domu nic sie nie marnuje)
Składniki na mleko kokosowe:
200 g wiórków kokosowych
4 szklanki przegotowanej wody
Wiórki kokosowe wsypujemy do naczynia Thermomix i zalewamy 1 szklanką wody.
Mieszamy czas 3 min/obr.2/temp.60 stopni. Zostawiamy wiórki na noc.
Następnie dolewamy szklankę wody podgrzewamy czas 2 min/obr.2/temp 60 stopni następnie miksujemy czas 2 minuty/obr.10.
Całość przelewamy na gazę i dokładnie wyciskamy. Wiórki ponownie wkładamy do naczynia Thermomix i zalewamy 2 szklankami
wody i podgrzewamy czas 4 min/obr.2/temperatura 60 stopni. Następnie miksujemy czas 2 minuty/obr.10.
Wiórka przelewamy na gazę i dokładnie wyciskamy. Przelewamy mleko do butelki i trzymamy w lodówce.
Produkt oboczny....wiórki na mąkę
Odsączone wiórki rozłóż na papierze na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze 100 stopni.
Co 20 minut lekko przemieszaj
Po wysuszeniu zmiksuj całość jeszcze raz i przesyp do szczelnego słoiczka.
Ilość węglowodanów w takiej mące sięga maksymalnie 10%!
Cena mąki kokosowej waha się od około 50 do 70zł za kg !!!
My mamy mąkę w cenie około 10zł za kg.....licząc wkład naszej pracy i prądu
200 g wiórków kokosowych
4 szklanki przegotowanej wody
Wiórki kokosowe wsypujemy do naczynia Thermomix i zalewamy 1 szklanką wody.
Mieszamy czas 3 min/obr.2/temp.60 stopni. Zostawiamy wiórki na noc.
Następnie dolewamy szklankę wody podgrzewamy czas 2 min/obr.2/temp 60 stopni następnie miksujemy czas 2 minuty/obr.10.
Całość przelewamy na gazę i dokładnie wyciskamy. Wiórki ponownie wkładamy do naczynia Thermomix i zalewamy 2 szklankami
wody i podgrzewamy czas 4 min/obr.2/temperatura 60 stopni. Następnie miksujemy czas 2 minuty/obr.10.
Wiórka przelewamy na gazę i dokładnie wyciskamy. Przelewamy mleko do butelki i trzymamy w lodówce.
Produkt oboczny....wiórki na mąkę
Odsączone wiórki rozłóż na papierze na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze 100 stopni.
Co 20 minut lekko przemieszaj
Po wysuszeniu zmiksuj całość jeszcze raz i przesyp do szczelnego słoiczka.
Ilość węglowodanów w takiej mące sięga maksymalnie 10%!
Cena mąki kokosowej waha się od około 50 do 70zł za kg !!!
My mamy mąkę w cenie około 10zł za kg.....licząc wkład naszej pracy i prądu
Chai latte..................indyjski smak herbaty na zimno i na ciepło
W zależności od tego czy wolisz herbatę bardziej mleczną, użyj mniej lub więcej wody i mleka.
Podane niżej proporcje są na 2 szklanki/kubki herbaty
1 łyżeczka goździków
10 ziaren zielonego kardamonu
6-8 cm kawałek kory cynamonu
kawałek świeżego lub 1 łyżaczka imbiru
3-4 łyżeczki czarnej herbaty liściastej Assam Dekorai
anyż oraz gałka muszkatołowa
pieprz kolorowy
200-300ml wody
100-200 ml mleka
można użyć suszonych przypraw
Utłucz w moździerzu goździki, kardamon i cynamon i przełóż do rondelka.
Dodaj pokrojony w plasterki imbir, zalej wodą i gotuj razem kilka minut.
Zdejmij rondelek z palnika, wsyp herbatę i przykryj spodeczkiem, by herbata dobrze naciągnęła (trwa to ok 3-5 minut).
W tym czasie podgrzej mleko, by było bardzo ciepłe, ale nie wrzące. Ubij z mleka piankę, odcedź przez sitko powstały napar...
Wlej do szklanki lub kubka dodaj spienione mleko i ........delektuj sie....:)
Podane niżej proporcje są na 2 szklanki/kubki herbaty
1 łyżeczka goździków
10 ziaren zielonego kardamonu
6-8 cm kawałek kory cynamonu
kawałek świeżego lub 1 łyżaczka imbiru
3-4 łyżeczki czarnej herbaty liściastej Assam Dekorai
anyż oraz gałka muszkatołowa
pieprz kolorowy
200-300ml wody
100-200 ml mleka
można użyć suszonych przypraw
Utłucz w moździerzu goździki, kardamon i cynamon i przełóż do rondelka.
Dodaj pokrojony w plasterki imbir, zalej wodą i gotuj razem kilka minut.
Zdejmij rondelek z palnika, wsyp herbatę i przykryj spodeczkiem, by herbata dobrze naciągnęła (trwa to ok 3-5 minut).
W tym czasie podgrzej mleko, by było bardzo ciepłe, ale nie wrzące. Ubij z mleka piankę, odcedź przez sitko powstały napar...
Wlej do szklanki lub kubka dodaj spienione mleko i ........delektuj sie....:)
Murzynek – wilgotny , czekoladowy i pyszny.....
Składniki:
1 masło
1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 jaja
2 szklanki mąki
1 proszek do pieczenia
aromat lub przyprawa do pierników (opcja)
rodzynki (opcja)
Przepis:
Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę.
Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piec w temperaturze 175 stopni C
przez 60 minut (maksymalnie do 70 minut). Polać letnie ciasto polewą czekoladową.
czwartek, 17 września 2015
Fish and chips....czyli specjalność anglików ryba z frytkami !
Na chips:
950 gramów ziemniaków na frytki
Wlać cały olej roślinny do głębokigo garnka lub frytkownicy i nastawić temp. na 160 stopni C Ziemniaki pokroić na 8-emki,
smażyć w oleju, aż będą miękkie, ale nie kolorowe, około 4 minut. Wyjąć i osuszyć.
Ja dogrzewam je jeszcze w piekarniku żeby były ciepłe....
Na ciasto w wersji I :
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka piwa
2 białka jaj, ubita mocno piana
sól
Na ciasto w wersji II :
1szkl mąki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 szkl piwa
1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia
1 -"- łyzeczka sody oczyszczonej
sok z 1/2 cytryny,
sól pieprz
Ciasto zrobic 1h wczesniej...
4 szt filety z dorsza bez skory i ości
Wymieszać mąkę i piwo, a następnie dodać pianę z białek. Obtoczyć rybę w mące, następnie
zanurzyć ryby w cieście i smażyć przez kilka minut na złoty kolor.
950 gramów ziemniaków na frytki
Wlać cały olej roślinny do głębokigo garnka lub frytkownicy i nastawić temp. na 160 stopni C Ziemniaki pokroić na 8-emki,
smażyć w oleju, aż będą miękkie, ale nie kolorowe, około 4 minut. Wyjąć i osuszyć.
Ja dogrzewam je jeszcze w piekarniku żeby były ciepłe....
Na ciasto w wersji I :
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka piwa
2 białka jaj, ubita mocno piana
sól
Na ciasto w wersji II :
1szkl mąki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 szkl piwa
1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia
1 -"- łyzeczka sody oczyszczonej
sok z 1/2 cytryny,
sól pieprz
Ciasto zrobic 1h wczesniej...
4 szt filety z dorsza bez skory i ości
Wymieszać mąkę i piwo, a następnie dodać pianę z białek. Obtoczyć rybę w mące, następnie
zanurzyć ryby w cieście i smażyć przez kilka minut na złoty kolor.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...