poniedziałek, 21 września 2015

Kotlety mielone......lub zraziki z mięsa wieprzowo wołowego



250 g mięsa mielonego wieprzowego 
250 g mięsa mielonego wołowego
2 średnie cebulki + masło do smażenia
1 jajko
sól, pieprz świeżo zmielony
1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa
mleko do namoczenia bułki
2 łyżki masła
bułka tarta
1 łyżka mąki
1/2 szkl (około) wody...!




Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na rozpuszczonym maśle na patelni na złoty kolor - studzimy
Bułkę kajzerkę namaczamy w  mleku, odstawiamy na 3-4 min,lekko odciskamy
Mięso wkładamy do szklanej miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajko, odciśniętą  bułkę,sól oraz świeżo zmielony pieprz
Całość  wyrabiamy (ręką) dolewamy po troszku wody i bardzo dokładnie wyrabiamy aż sie składniki dokładnie połączą
i mięso zacznie sie "kleić". 

Całą tajemnicą dobrych mielonych jest właśnie dolanie odrobiny wody i pożądnie wyrobienie masy mięsnej!!!

Ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku solą lub pieprzem
Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej
lub zgrabne wałeczki,które otaczamy w mące.



Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą....wegetariańskie




1 główka włoskiej kapusty
1 niepełna szklanka kaszy jęczmiennej
1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (namoczonej około 30 min)
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
400-500 g pieczarek
marchewka i pietruszka
1 czubata łyżeczka tymianku
1 czubata łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 mała puszka cieciorki
sól, pieprz

sos:
2 cebule
2 puszki  pomidorów 
1-2 ząbki czosnku
majeranek lub tymianek
sól pieprz




Soczewicę zalewamy wodą  i gotujemy na małym ogniu
Kaszę wsypujemy do niewielkiego garnka z grubym dnem, zalewamy podwójną ilością wody
 i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie cała wodę.
Cebule kroimy drobno i podsmażamy, dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i dusimy całość kilkanaście minut na małym
 ogniu.
Do cebuli z pieczarkami dodajemy odcedzoną soczewicę, kaszę,cieciorlke, przyprawy, starte marchewkę i pietruszke, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solimy do smaku.
Z kapusty wycinamy głąb i umieszczamy w dużym garnku, wyciętym otworem do dołu. 
Zalewamy wrzątkiem do wysokości 3/4 i przykrywamy.
Gotujemy pod przykryciem ok 5-10 min - aż liście lekko zmiękną i będzie je można łatwo zdjąć.
Wyciągamy kapustę, zdejmujemy kolejno po jednym liściu i delikatnie wycinamy grubą żyłkę u nasady.
Na liść nakładamy farsz i zawijamy w kopertę .
Gołąbki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania - dnie układamy pozostałe lub uszkodzone liście 
Podlewamy niewielką ilością wody lub bulionu, przykrywamy i zapiekamy w 180 st ok 30  - 40 min


Oczywiście możemy też gołąbki gotować 
 (szybkowar)....i
lub zapiekać od razu w pomidorowym sosie .

niedziela, 20 września 2015

Mleko kokosowe domowe ....i maka kokosowa (w moim domu nic sie nie marnuje)

Składniki na mleko kokosowe:


200 g wiórków kokosowych
4 szklanki przegotowanej wody

Wiórki kokosowe wsypujemy do naczynia Thermomix i zalewamy 1 szklanką wody.
 Mieszamy czas 3 min/obr.2/temp.60 stopni. Zostawiamy wiórki na noc. 
Następnie dolewamy szklankę wody podgrzewamy czas 2 min/obr.2/temp 60 stopni  następnie miksujemy czas 2 minuty/obr.10.
 Całość przelewamy na gazę i dokładnie wyciskamy. Wiórki ponownie wkładamy do naczynia Thermomix i zalewamy 2 szklankami 
wody i podgrzewamy czas 4 min/obr.2/temperatura 60 stopni. Następnie miksujemy czas 2 minuty/obr.10. 
Wiórka przelewamy na gazę i dokładnie wyciskamy. Przelewamy mleko do butelki i trzymamy w lodówce.

Produkt oboczny....wiórki na mąkę

 Odsączone wiórki rozłóż na papierze na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze 100 stopni.
Co 20 minut lekko przemieszaj
Po wysuszeniu zmiksuj całość jeszcze raz i przesyp do szczelnego słoiczka.


 Ilość węglowodanów w takiej mące sięga maksymalnie 10%! 
 Cena mąki kokosowej waha się od około 50 do 70zł za kg !!!
My mamy mąkę w cenie około 10zł za kg.....licząc wkład naszej pracy i prądu

Chai latte..................indyjski smak herbaty na zimno i na ciepło

W zależności od tego czy wolisz herbatę bardziej mleczną, użyj mniej lub więcej wody i mleka. 
 Podane niżej proporcje są na 2 szklanki/kubki herbaty







1 łyżeczka goździków
10 ziaren zielonego kardamonu
 6-8 cm kawałek kory cynamonu
 kawałek świeżego lub 1 łyżaczka imbiru
3-4 łyżeczki  czarnej herbaty liściastej Assam Dekorai
anyż oraz  gałka muszkatołowa
pieprz kolorowy
200-300ml wody
100-200 ml mleka
można użyć suszonych przypraw







Utłucz w moździerzu goździki, kardamon i cynamon i przełóż do rondelka.
 Dodaj pokrojony w plasterki imbir, zalej wodą i gotuj razem kilka minut. 
Zdejmij rondelek z palnika, wsyp herbatę i przykryj spodeczkiem, by herbata dobrze naciągnęła (trwa to ok 3-5 minut). 
W tym czasie podgrzej mleko, by było bardzo ciepłe, ale nie wrzące. Ubij z mleka piankę, odcedź przez sitko powstały napar...
 Wlej do szklanki lub kubka dodaj spienione mleko i ........delektuj sie....:)




Murzynek – wilgotny , czekoladowy i pyszny.....


Składniki:

1 masło
1/2 szklanki mleka 
1 i 1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 jaja
2 szklanki mąki
1 proszek do pieczenia
aromat lub przyprawa do pierników (opcja)
rodzynki (opcja)

Przepis:
Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. 
Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piec w temperaturze 175 stopni C
 przez 60 minut (maksymalnie do 70 minut). Polać letnie ciasto polewą czekoladową.

czwartek, 17 września 2015

Fish and chips....czyli specjalność anglików ryba z frytkami !

Na chips:
950 gramów  ziemniaków na frytki



Wlać cały olej roślinny do głębokigo garnka lub frytkownicy i nastawić temp. na  160 stopni C Ziemniaki pokroić na 8-emki,
smażyć  w oleju, aż będą miękkie, ale nie kolorowe, około 4 minut. Wyjąć i osuszyć.
Ja dogrzewam je jeszcze w piekarniku żeby były ciepłe....






Na ciasto w wersji I :
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka piwa
2 białka jaj, ubita mocno piana
sól

Na ciasto w wersji II :
1szkl  mąki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 szkl  piwa
1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia 
1  -"-  łyzeczka sody oczyszczonej
sok z 1/2 cytryny, 
sól pieprz
Ciasto zrobic 1h wczesniej...


4 szt filety z  dorsza bez skory i ości



Wymieszać mąkę i piwo, a następnie dodać pianę z białek. Obtoczyć rybę w mące, następnie
zanurzyć ryby w cieście i smażyć przez kilka minut  na złoty kolor.




Makaron z semoliny.....z mąki durum


Składniki:

Ciasto I ;
400 g mąki semolina (z pszenicy durum)
4 jaja
40 g soli

 Ciasto II ;
400g mąki semolina
200g mąki pszennej tortowej 
3 jajka
4 łyżki oliwy
ok. pół filiżanki letniej wody
pół łyżeczki soli





Składniki ciasta połączyć i wyrabiać ręcznie lub przy pomocy odpowiedniego urządzenia
 (Thermomix program interwał) przez 15 minut, aż powstanie gładka, elastyczna kula.
Zostawić pod przykryciem, aby odpoczęła, również na 15 minut.
 Wówczas podzielić ciasto na kawałki i rozwałkować cienkie placki, odkładając je na ściereczkę. 
Na koniec pokroić makaron według uznania: ręcznie lub maszynką do makaronu.







Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)