środa, 6 listopada 2019
Sok z kiszonych buraków i selera...niezawodny .przepis
Potrzebujemy garnek kamionkowy, duży słoik lub słoik litrowy,..
Na litrowy słoik potrzebujemy:
Jeden suszony grzybek,
3 ziela angielskie,
1 liść laurowy,
1 łyżeczka soli,
4 ząbki czosnku
1 l wody
1 płaska łyżka soli kamiennej
1 1/2 kg buraków czerwonych
1/2 selera
Buraki i seler obieramy i kroimy w talarki, zioła i czosnek wkładany na dno słoika.
Dodajemy buraki i zalewamy wodą z rozpuszczoną łyżeczką soli. Jeśli chcemy, aby barszcz był na święta warto zostawić słoik otwarty w ciepłym miejscu i zbierać powstającą pianę (to bardzo ważne!).
Proces kiszenia trwa od 5-7 dni. Zależy to od temperatury pomieszczenia. Moja poprzednia porcja kisiła się 7 dni (zimno)
Moja uwaga;
Gdy zlejemy sok, możemy jeszcze raz zalać buraki wodą i nastawić drugą porcję. Druga porcja zawkasu będzie gotowa wcześniej, już za 3 dni.
Zawsze zalewam buraki po raz drugi, bo naprawdę szkoda wywalić tyle dobroci. Drugi nastaw nie już tak intensywny w smaku, ale do picia idealny. Po drugim nastawie można już bez żalu wyrzucić buraczki.
Gdy kisimy buraki z przeznaczeniem wyłącznie do wypicia jako napój można zmniejszyć ilość dodanej soli do kiszenia do 1 łyżeczki na 1 litr wody.
Domowy pasztet .............. z mięsa mieszanego
30 dag cielęciny
30 dag wieprzowiny
30 dag wołowiny
30 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
30 dag podgardla lub tłustego boczku
warzywa: marchew, pietruszka , duża cebula
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
1 czerstwa kajzerka
4 jajka
Mięso z dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy warzywa i przyprawami wg uznania. Gotujemy ok 3 godz do miękkości mięsa. Po ugotowaniu mięso obieramy z kości. Następnie boczek i słoninę kroimy na małe kawałki zostawiając kilka plastrów na wierzch.
Bułkę moczymy w wywarze z mięsa, odciskamy. Mięso z zająca, podgardle, słoninę, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i bułki mielimy najlepiej 3 razy. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do masy razem z żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę.Na koniec doprawiamy przyprawami i wyrabiamy ręcznie.Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki, na wierzch wykładamy plastry słoniny i pieczemy ok 60 - 70 min w 180 C.
Bigos pieczony......... pyszny i pachnący .......mistrzowski
Składniki
stosunek mięsa do kapusty to 1:1
1 kg kiszonej kapusty
1/2 kg kapusty słodkiej
1 kg mięsa wieprzowina, kurczak, indyk i gęś
1/2 kg dobrej kiełbasy
1 średnia cebula
garść suszonych prawdziwków
kminek
liście laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy
śliwki wędzone, a nie suszone,
dodatek czerwonego wina.
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, ugotować i odcedzić
Mięso wypłukać. Pokroić w kostkę o średnicy około 2×3 cm. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać sól, pieprz. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, również podsmażyć.
W brytfannie ułożyć warstwami:
przyrumienione mięso z kiełbasą
warstwa kapusty
grzyby namoczone
przyrumienione mięso z kiełbasą
warstwa kapusty i śliwek
doprawiamy pieprzem
zalewamy wywarem z przecierem
W oddzielnym naczyniu przygotować sos pomidorowy- koncentrat pomidorowy wymieszać z około 2 szklankami wody. Przygotowanym sosem pomidorowym zalać kapustę i pozostałe składniki znajdujące się w naczyniu żaroodpornym.
Dolać wody tak, aby stanowiła 3/4 naczynia.
Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny w 180- 200 stopniach C.
niedziela, 20 października 2019
SZYNKA W CAŁOŚCI Z SZYNKOWARA
SKŁADNIKI:
1 kg szynki wieprzowej-orzech
Zalewa do nastrzyku mięsa:
2 posiekane drobno ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 płaskiej łyżeczki kminku
1 lekko kopiasta łyżeczka cukru pudru
3 płaskie łyżeczki peklosoli
4 płaskie łyżeczki żelatyny
250 ml wody
Przygotowanie krok po kroku:
Dzień wcześniej marynujemy mięso według uznania, lub zgodnie z przepisem. (Kilka ciekawych przepisów na szynkę z szynkowara znajduje się na dole strony.)
Zamarynowane mięso wkładamy do szynkowara i dokręcamy śrubę. W ten sposób nabierze ona odpowiedniego kształtu, zostanie bardziej zbita, a ponad to jeszcze dokładniej przesiąknie smakiem marynaty. Naczynie wraz z szynką wstawiamy na 24h do lodówki.
Po upływie doby do dużego garnka wstawiamy szynkowar i zalewamy wodą (do wysokości 3/4 szynkowara).
Parzymy szynkę przez 2,5h, uważając, aby woda w garnku nie zaczęła wrzeć. Optymalna temperatura do parzenia szynki zależna jest od tego, z jakiego gatunku mięsa ją przygotowujemy (Niżej podajemy dokładną rozpiskę). W przypadku szynek mieszanych jest to 75-80 stopni. (Wtedy temperatura wewnątrz szynkowara nieco przekracza 70 stopni, dzięki czemu mięso staje się soczyste, ale nie surowe.)
Po upływie tego czasu wyjmujemy szynkowar z wody i pozostawiamy do wystygnięcia ( na ok. 2 godziny), a następnie wkładamy do lodówki na 48h.
Jak długo poszczególne rodzaje szynki z szynkowara nadają się do spożycia?
Szynki przyrządzone jedynie w marynacie - 3-5 dni
Szynki zamarynowane z użyciem soli peklowanej - 10 dni
Szynkę z szynkowara można zamrażać, wtedy jej przydatność do spożycia jest o wile dłuższa
Jakie rodzaje wędlin można przygotować w szynkowarze?
Szynka wieprzowa
Karkówka
Schab
Pierś z indyka lub kurczaka
Mielonki
Rolady mięsne
Pasztety
Golonki
Kiełbasy
Boczek prasowany i rolowany
Baleron
Temperatura parzenia poszczególnych gatunków mięsa:
Wołowina - 70 stopni
Cielęcina - 75 stopni
Jagnięcina - 80 stopni
Wieprzowina - 85 stopni
Drób - 90 stopni
Wołowina z szynkowaru
Składniki:
1, 2 kawałka krzyżowej wołowiny,
20-22 g peklosoli,
ząbek czosnku,
1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej czerwonej papryki lub
1/2 płaskiej łyżeczki estragonu lub
1/2 płaskiej łyżeczki gorczycy – wybór należy do ciebie.
1/2 płaskiej łyżeczki estragonu lub
1/2 płaskiej łyżeczki gorczycy – wybór należy do ciebie.
2 szczypty papryki ostrej.
Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”
Szynka z mięsa od szynki i karczku
Składniki:
· 0, 4 kg mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki,
· 0, 7 kg karczku,
· 100 g skórek (drobiowych, ze słoniny itp. z wcześniej przygotowywanych i przechowywanych w zamrażalniku),
· 22-25 peklosoli,
· szczypta pieprzu,
· 1 przeciśnięty ząbek czosnku,
· 1 łyżeczka majeranku (jak kto lubi),
· płaska łyżeczka cukru
· szczypta gałki muszkatołowej (jak kto lubi),
· 50 ml wody.
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić na drobne kawałki, zapeklować na sucho, włożyć do lodówki na 2 dni.
2. Następnie z karczku powycinać to co tłuste.
3. Zmielić karczek wraz z uprzednio wyciągniętymi z zamrażarki rozmrożonymi skórkami na sitku 3mm.
4. Wszystko wymieszać dodając przyprawy oraz wodę.
Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”
Szyneczka z drobiu dla malucha
Składniki:
· 1, 2kg łopatki (od szynki) wieprzowej,
· 22-23 g peklosoli
· dwa przepuszczone przez praskę ząbki czosnku,
· szczypta majeranku i gałki muszkatołowej,
· pieprz do smaku,
· 1 łyżeczka żelatyny,
· 1 łyżeczka cukru pudru,
· 70 ml wody.
Sposób przygotowania:
1. Natrzeć peklosolą mięso pokrojone w kawałki około 4 cm x 4 cm i włożyć do lodówki na 2 dni.
2. Po wyjęciu z lodówki wykonaj zalewę z pozostałych przypraw.
3. Zalewę dolej do mięsa i starannie wyrób, tak żeby się kleiło.
4. Dalej robić jak „Szynkę dla początkujących”.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...