piątek, 23 sierpnia 2019

Kiszenie barszczu z buraków......

2 kg buraków
2 listki laurowe
3-4 ząbki czosnku
parę ziarenek czarnego pieprzu
parę ziarenek ziela angielskiego
2 łyżka soli
6 szklanek wody przegotowanej i ostudzonej


 Kiszone buraki potrzebują czasu - należy nastawić je na tydzień, a następnie jeszcze odstawić na kilka dni - nabiorą mocy i smaku!


Lecznicze właściwości buraków:

działają pobudzająco,
zwiększają odporność organizmu
wspomagają leczenie nowotworów złośliwych.
za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach,
zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany kobietom ciężarnym,
odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu,
zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek,
zwalczają przeziębienia,
są wskazane przy anemii i nerwicy.

Kiszone buraki to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu i profilaktykę niedoborów żelaza.


poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Bigos w szybkowarze




Pasta tahini........ sezamowa




200 g sezamu
1 łyżka oleju


 Na rozgrzaną suchą patelnię wysypać sezam. Prażyć go na średnim ogniu. Mniej więcej 10 sekund i 10 sekund potrząsać patelnią odwracając ziarna. 
 Sezam musi stać się lśniący, leciutko złoty, ale nie brązowy, bo stanie się gorzki! Ziarna przełożyć na talerz i zostawić do wystygnięcia.
 Ziarna przesypać do blendera i miksować  pulsacyjnie tak powiedzmy 30 sekund ..... 10-20 sekund przerwy. Gdy zacznie być płynna i tłuszcz rozrzedzi ziarna można miksować jednym ciągiem. Jeśli na początku idzie trudniej możecie dodać łyżkę oleju. 
Pastę przełożyć do słoika.
 Pasta tahini lub tahina jest świetna do wielu dań!

Sałatka szwedzka na zimę


2 kg ogórków
2 l wody
2 łyżki soli

1/2 kg cukinii
1/2 kg marchewki

Do każdego słoika 0.5l

1 płaska łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu

zalewa :
2  l wody
4,5 szklaki cukru
4,5 szklanki octu spirytusowego 10 %


Ogórki myjemy , jeśli mamy takie własne zerwane w dniu zaprawy , to kroimy po umyciu w cienkie , ale nie przeźroczyste plastry i wkładamy do miski . Jeśli mamy kupne , to moczymy je przed krojeniem przez godzinę w zimnej wodzie , żeby odzyskały jędrność i dopiero wtedy kroimy .
Cukinię kroimy podobnie....w plasterki.
Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, obgotowujemy i studzimy.
 2 l wody mieszamy z dwiema łyżkami soli i zalewamy tym pokrojone ogórki , zostawiając na 3 godziny po tym czasie zlewamy wodę  w miarę dokładnie.
 Do słoików wsypujemy pieprz i gorczycę , a następnie układamy ogórki ,niezbyt ciasno , tak żeby zalewa miała możliwość przeniknąć dokładnie wszędzie. 

W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy , a następnie wrzącą , zalewamy ułożone w słoikach warzywa , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry .
 Następnego dnia pasteryzujemy w gorącej wodzie około 12 minut . 
Ogórki są gotowe po dwóch tygodniach...!

Buraczki na zimę......z czosnkiem



 Składniki:

5 kg buraków
1/4 szkl cukru
1 łyżka soli
1/3 szkl octu
10 ząbków czosnku

Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do startych buraków dodajemy sól, cukier i ocet, mieszamy wszystko dokładnie i próbujemy. Doprawcie pod swój smak.... Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
Przygotowane buraki przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy.

Buraczki na zimę......z papryką I



Składniki:

3 kg buraczków ćwikłowych
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej

1 szklanka oleju
1 szklanka octu winnego 6%
1 szklanka cukru
3 łyżeczki sol

 Całe buraczki gotować przez około godzinę, aż będą miękkie. Przestudzone obrać ze skórki.
 Papryki rozkroić, wyjąć cały środek z nasionami i razem z cebulą pokroić w drobną kostkę.
 Do garnka wlać ocet. wsypać cukier i sól i zagotować.
Teraz wystarczy wymieszać wszystkie warzywa razem.
 Sałatkę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Jeżeli będzie wkładana bardzo gorąca słoiki same się zamkną. 
Można pasteryzować 15 min od zagotowania słoików.

wtorek, 6 sierpnia 2019

CHLEB Z GARNKA........ z grubą i chrupiącą skórką


400 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
300 g chłodnej wody





Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier  . Wodę wymieszać z drożdżami i stopniowo wlewać ją do miski z mąką, jednocześnie delikatnie mieszając łyżką i zagarniając do środka kolejne partie mąki .
Ciasto będzie klejące. Przykryć talerzem lub folią i odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 12 godzin), najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej,)
Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. 
Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny.
 Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny, o średnicy ok. 20-24 cm.
Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę.
 Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry.Naciąć wzorek ostrym nożem.
UWAGA, bo garnek będzie bardzo gorący. 
Garnek przykryć i piec przez 30 minut.
 Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut 
Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, odczekać i podważając chleb nożem wyjąć go z garnka.
 Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. 
Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)