poniedziałek, 12 sierpnia 2019
Sałatka szwedzka na zimę
2 kg ogórków
2 l wody
2 łyżki soli
1/2 kg cukinii
1/2 kg marchewki
Do każdego słoika 0.5l
1 płaska łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
zalewa :
2 l wody
4,5 szklaki cukru
4,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
Ogórki myjemy , jeśli mamy takie własne zerwane w dniu zaprawy , to kroimy po umyciu w cienkie , ale nie przeźroczyste plastry i wkładamy do miski . Jeśli mamy kupne , to moczymy je przed krojeniem przez godzinę w zimnej wodzie , żeby odzyskały jędrność i dopiero wtedy kroimy .
Cukinię kroimy podobnie....w plasterki.
Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, obgotowujemy i studzimy.
2 l wody mieszamy z dwiema łyżkami soli i zalewamy tym pokrojone ogórki , zostawiając na 3 godziny po tym czasie zlewamy wodę w miarę dokładnie.
Do słoików wsypujemy pieprz i gorczycę , a następnie układamy ogórki ,niezbyt ciasno , tak żeby zalewa miała możliwość przeniknąć dokładnie wszędzie.
W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy , a następnie wrzącą , zalewamy ułożone w słoikach warzywa , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry .
Następnego dnia pasteryzujemy w gorącej wodzie około 12 minut .
Ogórki są gotowe po dwóch tygodniach...!
Buraczki na zimę......z czosnkiem
Składniki:
5 kg buraków
1/4 szkl cukru
1 łyżka soli
1/3 szkl octu
10 ząbków czosnku
Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do startych buraków dodajemy sól, cukier i ocet, mieszamy wszystko dokładnie i próbujemy. Doprawcie pod swój smak.... Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
Przygotowane buraki przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy.
Buraczki na zimę......z papryką I
Składniki:
3 kg buraczków ćwikłowych
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej
1 szklanka oleju
1 szklanka octu winnego 6%
1 szklanka cukru
3 łyżeczki sol
Całe buraczki gotować przez około godzinę, aż będą miękkie. Przestudzone obrać ze skórki.
Papryki rozkroić, wyjąć cały środek z nasionami i razem z cebulą pokroić w drobną kostkę.
Do garnka wlać ocet. wsypać cukier i sól i zagotować.
Teraz wystarczy wymieszać wszystkie warzywa razem.
Sałatkę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Jeżeli będzie wkładana bardzo gorąca słoiki same się zamkną.
Można pasteryzować 15 min od zagotowania słoików.
wtorek, 6 sierpnia 2019
CHLEB Z GARNKA........ z grubą i chrupiącą skórką
400 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
300 g chłodnej wody
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier . Wodę wymieszać z drożdżami i stopniowo wlewać ją do miski z mąką, jednocześnie delikatnie mieszając łyżką i zagarniając do środka kolejne partie mąki .
Ciasto będzie klejące. Przykryć talerzem lub folią i odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 12 godzin), najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej,)
Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski.
Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny.
Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny, o średnicy ok. 20-24 cm.
Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę.
Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry.Naciąć wzorek ostrym nożem.
UWAGA, bo garnek będzie bardzo gorący.
Garnek przykryć i piec przez 30 minut.
Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut
Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, odczekać i podważając chleb nożem wyjąć go z garnka.
Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.
Sałatka z ogórków w zalewie gyros ...... na zimę
3 ogórków gruntowych
3 papryki
3 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
2 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
0,5 szklanki oleju
2 przyprawy gyros
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć, ja robię ze skórką.
Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry.
Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić.
Przygotować pozostałe warzywa.
Cebule obrać i pokroić w pół plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa dodać do ogórków.
Dokładnie wymieszać.
Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros.
Ja daję 3 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił.
Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić.
Przełożyć do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika.
Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania.
Zostawić w garnku do wystudzenia.
Sol .... moja kotka nadzoruje pracę
Suszone pomidory...........Pora na suszonego pomidora
Składniki:
4 kg mięsistych pomidorów typu Lima,
1 łyżka suszonej bazylii,
1 łyżka suszonego oregano,
4 szt ziela angielskiego,
1 łyżeczka ziaren kolendry,
1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego,
1 łyżka czosnku granulowanego,
1/2 litra oliwy z oliwek,
do smaku sól,
4 ząbki czosnku,
Do przygotowania suszonych pomidorów w zalewie oliwnej potrzebujemy podłużnych , mięsistych pomidorów z małą ilością pestek i małą ilością soku.
Pomidory myjemy, kroimy na połówki.
Układamy na sitach i suszymy kilka godzin, zmieniając co jakiś czas kolejność sit.
Jednocześnie zsypując podsuszone pomidory zmniejszając ilość sit.
Gdy pomidory są już wysuszone, podgrzewamy oliwę z przyprawami tak długo aż pojawią się bąbelki, wtedy nadaje się już do zalewania pomidorów. Pomidory układamy w słoikach 450 ml, wrzucamy po 1 - 2 ząbki czosnku.
Zawartość słoików zalewamy gorącą oliwą (trzeba to robić ostrożnie, gdyż oliwa bulgocze w słoiku) zakręcamy słoiki,
piątek, 15 lutego 2019
Risotto z krewetkami......pyszne, kremowe....
1 szklanka ryżu do risotto,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
Bulion warzywny – około 1 litra,
3 łyżki masła,
Starty ser parmezan,
1 kieliszka białego wina,
Do krewetek
40 dag krewetek królewskich,
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka oliwy,
2 łyżki masła
1/2 szklanki dyni
1/2 szklanki cukinii
sól , pieprz do smaku
sok z 1 cytryny,
Na patelni rozgrzewamy oliwę z drobno pokrojonym czosnkiem. Po chwili dodajemy krewetki, masło, sól, pieprz, sok z cytryny. Dusimy minutę nie dełużej!
Cukinię i dynię dusimy do miękkości i miksujemy.
Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy na małym ogniu 2 minuty. Dodajemy czosnek pokrojony w drobne plasterki i dusimy na średnim ogniu minutę. Po tym czasie dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) , zmiksowane warzywa i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 15 minut aż ryż będzie aldente. Na koniec dodajemy krewetki z całym sosem z patelni, podlewamy wszystko winem, mieszamy i dusimy około 4 -5 minut. Na koniec doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem
Wyłączany dopływ ciepła i wtedy dodajemy parmezan i masło energicznie mieszając.
Risotto potrzebuje kilku minut by odpoczęło... Smacznego
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...