niedziela, 16 września 2018

Oponki serowe.... przepis mojej mamy



500 g sera półtłustego
500 g mąki pszennej
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
250 ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

tłuszcz do smażenia 
1 mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
cukier puder do posypania


Ser przecisnąć przez praskę.
Mąkę przesiać na blat, dodać ser, obydwa cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5 cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
 Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Domowa mieszanka przypraw,,,,, vegeta

100 g  suszonych warzyw
1 łyżka  suszonej cebuli
1 łyżeczka  kurkumy
2-3 łyżeczki  lubczyku
2 łyżeczki  przyprawy włoskiej
2 łyżeczki ziarenek pieprzu
4 ziarenka  ziela angielskiego
3 łyżeczki  soli himalajskiej
1 łyżeczka koperku suszonego
3 - 4 suszone liście laurowe
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka chili

Wysuszone warzywa i wszelkie przyprawy włożyć do naczynia Thermomix i zmielić (obroty 10, czas około 10 s.),  Stopień rozdrobnienia można regulować dowolnie!

Można dodać kilka grzybów suszonych.....

Pasztet drobiowy....najlepszy ,domowy



1 kg  mięsa z udek kurczaka
30 dag wątróbki drobiowej
2 jajka
1  czerstwa bułka namoczona w mleku
1 mały ugotowany seler
 2 ugotowane marchewki
 2-3 łyżki masła
 1 ząbek czosnku
½ łyżeczki  gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka  majeranku
 sól, pieprz, vegeta domowa
 pęczek zielonej pietruszki
liście laurowe

200 g boczku wędzonego do wyłożenia dna foremki lub
1 łyżka bułki tartej do wysypania foremki

Udka z kurczaka ugotować z warzywami. Przestudzić.Mięso oddzielić od kości. Przepuścić dwa razy przez maszynkę - razem z warzywami, wątróbką, boczkiem, odciśniętą bułką i pietruszką. Rosołek zachować!

Wbić jajka. Dodać przyprawy. Wymieszać. Dolać rosołu z gotowania kurczaka tyle, żeby masa nie była sucha! 
Dno foremki wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę pasztetową, (na wierzchu też można ułożyć plastry boczku). 
Piec przez ok. 50 - 60 minut w temp. 180 st. C.

GUACAMOLE – oryginalny przepis meksykański....

4 duże awokado – najlepiej czarnych, delikatnie miękkich przy naciśnięciu palcem
sok z 2  limonek
1 średnia  czerwona cebula, drobniutko pokrojona
¾ kubka świeżej kolendry, posiekanej
1 duży pomidor, mięsisty pokrojony w kosteczkę (bez pestek)
sól (szczypta)
1 świeża papryczka jalapeno , bardzo ostra, drobniutko pokrojona 




Przekroić awokado na pół, wyjąć łyżką miąższ, włożyć go do miski i natychmiast polać  sok z jednej limonki, żeby nie ściemniał.
Rozgnieć awokado  widelcem, na bardziej gładka lub mniej gładką masę
Dodać pokrojoną cebulę i pomidora, posiekaną kolendrę, wymieszać.
Dodać sok z drugiej limonki, doprawić solą, delikatnie wymieszać.
Dodać ostrą papryczkę do smaku.

czwartek, 30 sierpnia 2018

CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA lub drożdżowe dla leniwych



Ciasto:
4 i 1\2  szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
4 roztrzepane jajka
1  szkl. oleju
3/4 szkl. letniego mleka
10 dkg. drożdży
cukier waniliowy
szczypta soli
drobne owoce

Kruszonka:
50 g masła
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru

Na dno szerokiej miski pokruszyć drożdże. 
Następnie posypać cukrem, polać roztrzepanymi  jajkami, olejem i letnim  mlekiem, przesianą mąką i solą. 
 Należy zachować taką samą kolejność składników!!!
Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni naczynia
Naczymie  przykrywamy lnianą ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu.
 Zapominam o nim na trzy godziny...
Po tym czasie krótko (!) mieszamy zawartość.
 Blaszkę o wym. 26 x 30 cm. wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozkładamy równomiernie, na ciasto dajemy owoce. 


Na wierzchu ciasta rozkładamy kruszonkę. 
Ciasto pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto mocno rośnie w piekarniku.
Gotowe studzić na kratce.

Placuszki z piersi kurczaka...





1 duża pierś z kurczaka
1  cebula
kilka pieczarek 
2 jajka
3 łyżki mąki 
20 dag startego żółtego sera 
sól i pieprz do smaku
przyprawa do kurczaka
masło klarowane  do smażenia


Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, cebulę i pieczarki również. 
Dodać starty, żółty ser. Wszystko razem wymieszać.
Dodać rozkłucone  jajka i mąkę . Doprawić .
Nakładać łyżką na patelnię formując placuszki i piec z po obu stronach na wolnym ogniu do zarumienienia.
Układać na ręczniku papierowym .

Mleka roślinne...przepisy!



SOJOWE z okarą

1 szklanka soi
6 szklanek wody
 1 opakowanie cukru waniliowego

Soję namaczam na noc. Następnie odlewam wodę, dodaję szklankę świeżej wody i miksuję 
wodę z soją na gładko.
 Do masy dodaję pozostałą ilość wody i gotuję na małym ogniu przez ok. 30 minut.
 Podczas gotowania często mieszam, pilnuję podnoszącej się piany. 
Po ugotowaniu odstawiam do ostygnięcia aby go było można odcisnąć.
 Mleko sojowe odcedzam przez gazę i odciskam to co pozostanie na gazie.
Okarę można wykorzystać do zrobienia tofu, pasztetu...

 Jeśli chce uzyskać tłusty napój, to stosuje proporcje:

1/2 naczynia ziaren + 1/2 naczynia wody = mleko tłuste i geste, do kremów, jogurtów itp.

Mniej tlusta konsystencje dadza ponizsze proporcje:

1/3 naczynia ziaren + 2/3 naczynia wody = mleko do kawy, owsianek


OWSIANE

1 część płatków owsianych
4 części przegotowanej, przestudzonej wody
opcjonalnie: wanilia, cukier, stewia lub sól

Wersja „bez gotowania”:

platki owsiane przesypujemy do sloja, zalewamy jedna czescia wody i przyprawiamy wg uznania
odstawiamy przykryte gaza lub sciereczka w temperaturze pokojowej na cala noc
rano miksujemy platki z woda, a nastepnie dolewamy reszte wody
odcedzamy przez zlozony plat gazy i mamy gotowy napój

Wersja „gotowana”:

platki owsiane gotujemy na papke w jednej czesci wody
miksujemy papke
dolewamy pozostala wode

OWSIANE z orzechami laskowymi

1 litr wody 
50 g płatków owsianych lub namoczonych ziaren owsa 
50 g mielonych orzechów laskowych

platki wsyp do blendera i rozdrobnij lub zmiksuj blenderem namoczone ziarno owsa. Przesyp do sloja lub miski, lacznie z mielonymi orzechami i zalej goraca woda. Odstaw calosc na ok. 30 minut.

KOKOSOWE

100 g wiórków kokosowych (moczonych przez noc),
800 l wody.

Po nocnym moczeniu nie zlewaj wody z wiórków, ale przelej całość do garnka i podgrzewaj mniej więcej do 60 stopni C. Następnie zmiksuj masę blenderem na gładko. Przelej całość przez złożoną gazę i przechowuj w szklanej butelce w lodówce

MIGDAŁOWE

1 szklanka migdałów blanszowanych (moczonych przez noc),
4 szklanki wody,
3 łyżki syropu klonowego.

Całość zblęduj, a następnie przelej przez gazę. Serek migdałowy idealnie nadaje się jako farsz do naleśników, dodatek do ciast, ciasteczek i pasztetów wegańskich. Można nim również smarować chleb.

JADLANE

1/2 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
1 /2szklanka nerkowców lub migdalów (moczonych przez noc),
1 /1lyzeczka ekstraktu waniliowego lub miazsz z 1 laski wanilii,
1i 2/3 szklanki wody,
2 suszone daktyle,
szczypta soli.

Wszystkie skladniki zblenduj, nastepnie przelej przez zlozona gaze i przechowuj w szklanej butelce w lodówce.

SEZAMOWE

100 g bialego sezamu
4 szklanki przegotowanej zimnej wody
szczypta soli
do smaku syrop z agawy

Sezam wypłucz pod bieżącą wodą, namocz i odstaw na 4–5 godzin. Następnie dolej szklankę wody i dokładnie zmiksuj. Stopniowo dolewaj wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przecedz i ewentualnie dosłódz syropem z agawy.

SOJOWE z płatkami owsianymi

szklanka ekologicznych ziaren soi
zimna woda
4 szklanki goracej wody
2 lyzki platków owsianych
szczypta soli

Jak wykonać Soje wypłucz i mocz przez cala noc. Rano ponownie wypłucz i pozbądz się łusek. Wsyp odsączone do blendera. Dodaj płatki owsiane, gorącą wodą i miksuj na gładki płyn. Ułóż na garnku sito wyłożone kawałkiem nylonu i przecedz płyn. Doprowadz do wrzenia i usuń powstałą pianę. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Wsyp szczyptę soli, ostudz. Możesz rozcieńczyć woda, jeśli jest za gęste.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)