czwartek, 30 sierpnia 2018

Mleka roślinne...przepisy!



SOJOWE z okarą

1 szklanka soi
6 szklanek wody
 1 opakowanie cukru waniliowego

Soję namaczam na noc. Następnie odlewam wodę, dodaję szklankę świeżej wody i miksuję 
wodę z soją na gładko.
 Do masy dodaję pozostałą ilość wody i gotuję na małym ogniu przez ok. 30 minut.
 Podczas gotowania często mieszam, pilnuję podnoszącej się piany. 
Po ugotowaniu odstawiam do ostygnięcia aby go było można odcisnąć.
 Mleko sojowe odcedzam przez gazę i odciskam to co pozostanie na gazie.
Okarę można wykorzystać do zrobienia tofu, pasztetu...

 Jeśli chce uzyskać tłusty napój, to stosuje proporcje:

1/2 naczynia ziaren + 1/2 naczynia wody = mleko tłuste i geste, do kremów, jogurtów itp.

Mniej tlusta konsystencje dadza ponizsze proporcje:

1/3 naczynia ziaren + 2/3 naczynia wody = mleko do kawy, owsianek


OWSIANE

1 część płatków owsianych
4 części przegotowanej, przestudzonej wody
opcjonalnie: wanilia, cukier, stewia lub sól

Wersja „bez gotowania”:

platki owsiane przesypujemy do sloja, zalewamy jedna czescia wody i przyprawiamy wg uznania
odstawiamy przykryte gaza lub sciereczka w temperaturze pokojowej na cala noc
rano miksujemy platki z woda, a nastepnie dolewamy reszte wody
odcedzamy przez zlozony plat gazy i mamy gotowy napój

Wersja „gotowana”:

platki owsiane gotujemy na papke w jednej czesci wody
miksujemy papke
dolewamy pozostala wode

OWSIANE z orzechami laskowymi

1 litr wody 
50 g płatków owsianych lub namoczonych ziaren owsa 
50 g mielonych orzechów laskowych

platki wsyp do blendera i rozdrobnij lub zmiksuj blenderem namoczone ziarno owsa. Przesyp do sloja lub miski, lacznie z mielonymi orzechami i zalej goraca woda. Odstaw calosc na ok. 30 minut.

KOKOSOWE

100 g wiórków kokosowych (moczonych przez noc),
800 l wody.

Po nocnym moczeniu nie zlewaj wody z wiórków, ale przelej całość do garnka i podgrzewaj mniej więcej do 60 stopni C. Następnie zmiksuj masę blenderem na gładko. Przelej całość przez złożoną gazę i przechowuj w szklanej butelce w lodówce

MIGDAŁOWE

1 szklanka migdałów blanszowanych (moczonych przez noc),
4 szklanki wody,
3 łyżki syropu klonowego.

Całość zblęduj, a następnie przelej przez gazę. Serek migdałowy idealnie nadaje się jako farsz do naleśników, dodatek do ciast, ciasteczek i pasztetów wegańskich. Można nim również smarować chleb.

JADLANE

1/2 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
1 /2szklanka nerkowców lub migdalów (moczonych przez noc),
1 /1lyzeczka ekstraktu waniliowego lub miazsz z 1 laski wanilii,
1i 2/3 szklanki wody,
2 suszone daktyle,
szczypta soli.

Wszystkie skladniki zblenduj, nastepnie przelej przez zlozona gaze i przechowuj w szklanej butelce w lodówce.

SEZAMOWE

100 g bialego sezamu
4 szklanki przegotowanej zimnej wody
szczypta soli
do smaku syrop z agawy

Sezam wypłucz pod bieżącą wodą, namocz i odstaw na 4–5 godzin. Następnie dolej szklankę wody i dokładnie zmiksuj. Stopniowo dolewaj wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przecedz i ewentualnie dosłódz syropem z agawy.

SOJOWE z płatkami owsianymi

szklanka ekologicznych ziaren soi
zimna woda
4 szklanki goracej wody
2 lyzki platków owsianych
szczypta soli

Jak wykonać Soje wypłucz i mocz przez cala noc. Rano ponownie wypłucz i pozbądz się łusek. Wsyp odsączone do blendera. Dodaj płatki owsiane, gorącą wodą i miksuj na gładki płyn. Ułóż na garnku sito wyłożone kawałkiem nylonu i przecedz płyn. Doprowadz do wrzenia i usuń powstałą pianę. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Wsyp szczyptę soli, ostudz. Możesz rozcieńczyć woda, jeśli jest za gęste.

Kućmok, kucia, babka ziemniaczana...

Kućmok, kucia, babka ziemniaczana...
ciasto jak na placki ziemniaczane!

6 sporych ziemniaków
1 cebula
2 jajka
kilka plasterków boczku
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz,gałka muszkatołowa i majeranek do smaku

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce tak jak na placki ziemniaczane, odcisnąć nadmiar wody. 
Cebulę drobno pokroić,  dodać do ziemniaków. Do masy wbić jajka, wsypać mąkę, przyprawić i dokładnie wymieszać. 
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć plasterkami boczku, wlać masę, wyrównać,
Piec 1 godzinę w 160 stopni C z termoobiegiem.
Do suchego patyczka.
Odczekać 10-15 minut aby ciasto stężało.

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem

150 g kaszy jaglanej
300 ml mleka roślinnego/wody/lub mleka bez laktozy 
2-3 szklanki duszonych jabłek z cynamonem
lub 4-5 jabłek pokrojonych w plasterki
kilka suszonych śliwek, daktyli, moreli
2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego
2-3 łyżki ksylitolu



Kaszę prażymy na suchej patelni, zalewamy płynem, dodajemy słodzik i gotujemy do miękkości
Odstawiamy na bok aby lekko przestygła.
Formę do zapiekania  smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy 1/2 kaszy jaglanej i
nakładamy duszone jabłka, a na wierzch resztę kaszy jaglanej,
Na to układamy wiórki masła.Można też kilka plasterków jabłka...



Pieczemy 30 minut  w temperaturze 180 stopni.

poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Paszteciki z mięsem w cieście francuskim



500 g mięsa mielonego wołowego
500 g mięsa mielonego drobiowego
lub 1 kg mielonej baraniny
1 cebula 
1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików
1 mały koncentrat pomidorowy
4 płaty ciasta francuskiego
sól, pieprz, granulowany czosnek, suszona pietruszka 
curry, ostra papryka, przyprawa turecka kofta
czarnuszka, kminek do posypania





poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Krążki cebulowe w piwnym cieście:





Krążki cebulowe są jednym z tych smacznych i banalnych w wykonaniu dodatków, które potrafią wnieść smażone jedzonko na przynajmniej jeden poziom wyżej. Jest kilka sposobów panierowania tego przysmaku – można do tego użyć tempury lub okruszków panko lub w cieście  piwnym....


3 duże cebule
390g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
190g mąki kukurydzianej
1 duże jajko
2 łyżeczki mielonego czosnku
2 łyżeczki mielonej cebuli
2 łyżeczki chili cayenne
1,5 łyżeczki białego cukru
2 łyżeczki soli + więcej do posypania
500ml wody gazowanej
375ml jasnego lagera

Ok. 1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia



Przesiać mąkę do dużej miski. W innej dużej misce roztrzepać żółtka i wymieszać z piwem, masłem i solą. Odsypać 1 szklankę mąki do obtaczania cebuli. Pozostałą mąkę dodać do żółtek z piwem i dobrze wymieszać. Pozostawić ciasto, żeby odpoczęło przez 30 do 60 minut.
Nagrzać frytkownicę do 190°C lub dobrze nagrzać patelnię do smażenia w głębokim oleju.
W małej misce ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć je z ciastem.
Obtoczyć każdy krążek cebuli w mące, a następnie zanurzyć w cieście.

Kiszenie warzyw....przepisy

Kiszonka wielowarzywna – dlaczego warto kisić?


Kiszenie w naszych regionie jest jednym z najbardziej charakterystycznych sposobów przechowywania żywności. To proces, gdzie w danym produkcie namnażają się bakterie kwasu mlekowego które powstrzymują jego gnicie i rozkład. Zrobione w ten sposób produkty są przepełnione żywymi kulturami bakterii, które znane są ze swoich probiotycznych właściwości. Wspierają układ trawienny, a w rezultacie i nasze zdrowie. 

Kiszone warzywa i owoce nie tracą cennych składników mineralnych. Dietetycy radzą spożywać je jak najczęściej dla wzmocnienia organizmu i zwiększenia odporności na infekcje. Takie przetwory są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych i witamin. Pod wpływem kiszenia przybywa witaminy C i podwaja się zawartość witamin z grupy B, szczególnie B6 i B12, odpowiedzialnych za przyswajanie żelaza, a to z kolei zapobiega anemii. Pożytek z jedzenia kiszonek ma nasza skóra, włosy oraz paznokcie.



Kisić możemy WSZYSTKIE warzywa a dobór składników zależy tylko od naszej inwencji...np

kalafior
papryka (czerwona i żółta)
ogórki
jabłka
fasolka szparagowa
ostra papryka
liście boćwiny (buraka liściowego)
kwitnąca nawłoć kanadyjska
świeży tymianek
korzeń chrzanu
czosnek
koper z baldachami nasion lub kwiatów
laska cynamonu
+
sól kamienna niejodowana
woda

Podczas fermentacji zawartość słoików zmętnije..... To normalne, tak ma być! 
Warzywa możemy kisić w całości lub w kawałkach....można również poszatkowane i ubite w słojach!

Przepis na przykładową kiszonkę:

1 kg poszatkowanej białej kapusty
250 g zielonych ogórków ze skórką, pokrojonych w plasterki
250 g poszatkowanej cebuli
250 g startej marchewki (najlepiej młodej, ze skórką)
150 g czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski
+
28 g soli kamiennej  (1,5% masy warzyw)



Haldi ka doodh – golden milk, czyli złote mleko








Złote mleko to  rozgrzewający napój ajurwedyjski o wyjątkowych właściwościach dla naszego ciała. Jego główny składnik – kurkuma, jest silnym przeciwutleniaczem, chroni organizm przed działniem wolnych rodników.

Warto je pić bo:

zapobiega powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych mózgu, a takźe wspomaga ich leczenie (m.in. choroba Alzheimera, czy Parkinsona)

oczyszcza krew, usuwa toksyny i alkalizuje organizm

ma silne działanie przeciwzapalne, zwalcza stany zapalne w ciele
chroni wątrobę przed uszkodzeniem i wspomaga jej prace

zapobiega powstaniu i hamuje rozwój cukrzycy typu II

ma właściwości silnie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne

obniźa poziom cholesterolu

zapobiega rematoidalnemu zapaleniu stawów, usuwa z nich zwapnienia

chroni oczy (m.in. przed tworzeniem siê katarakty)

poprawia trawienie (wspomaga tworzenie się soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom)

posiada silne właściwości antyoksydacyjne

reguluje przemianê materii

zmniejsza ryzyko zawału serca

działa antydepresyjnie – jej działanie porównywane jest do leków antydepresyjnych i to bez skutków ubocznych

wspomaga zasypianie

przyœpiesza gojenie ran

działa przeciwbólowo


Przepis na pastę z kurkumy:

1 szklanki kurkumy
1 płaska łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki pieprzu
1 szklanka wody

Proporcje są 1:2 tzn. jeżeli suchych składników wyjdzie nam pół szklanki to dodajemy do tego szklankę wody.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki  dokładnie wymieszać razem, a następnie podgrzać. Złotego mleka nie powinno się gotować.
Jeżeli używa  się kurkumy w proszku, najlepiej wcześniej ugotować  w połowie szklanki wody przez 8 minut


PRZYGOTOWANIE ZŁOTEGO MLEKA Z PASTY:

Do rondelka wlewamy 1 szklankę migdałowego mleka
można owsiane.bez laktozy ...itd

Dodajemy:

1 szklanka mleka
1 łyżeczka pasty z kurkumy
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła gee lub oleju kokosowego

Całość podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

 Bardzo ważne jest by nie zagotować mleka!

Przygotowując Złote mleko, możemy wzbogacić je o inne zdrowe przyprawy, np. kardamon, anyż, gozdziki czy wanilię… W ten sposób smak mleka na pewno nam się szybko nie znudzi!

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)