poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Krążki cebulowe w piwnym cieście:





Krążki cebulowe są jednym z tych smacznych i banalnych w wykonaniu dodatków, które potrafią wnieść smażone jedzonko na przynajmniej jeden poziom wyżej. Jest kilka sposobów panierowania tego przysmaku – można do tego użyć tempury lub okruszków panko lub w cieście  piwnym....


3 duże cebule
390g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
190g mąki kukurydzianej
1 duże jajko
2 łyżeczki mielonego czosnku
2 łyżeczki mielonej cebuli
2 łyżeczki chili cayenne
1,5 łyżeczki białego cukru
2 łyżeczki soli + więcej do posypania
500ml wody gazowanej
375ml jasnego lagera

Ok. 1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia



Przesiać mąkę do dużej miski. W innej dużej misce roztrzepać żółtka i wymieszać z piwem, masłem i solą. Odsypać 1 szklankę mąki do obtaczania cebuli. Pozostałą mąkę dodać do żółtek z piwem i dobrze wymieszać. Pozostawić ciasto, żeby odpoczęło przez 30 do 60 minut.
Nagrzać frytkownicę do 190°C lub dobrze nagrzać patelnię do smażenia w głębokim oleju.
W małej misce ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć je z ciastem.
Obtoczyć każdy krążek cebuli w mące, a następnie zanurzyć w cieście.

Kiszenie warzyw....przepisy

Kiszonka wielowarzywna – dlaczego warto kisić?


Kiszenie w naszych regionie jest jednym z najbardziej charakterystycznych sposobów przechowywania żywności. To proces, gdzie w danym produkcie namnażają się bakterie kwasu mlekowego które powstrzymują jego gnicie i rozkład. Zrobione w ten sposób produkty są przepełnione żywymi kulturami bakterii, które znane są ze swoich probiotycznych właściwości. Wspierają układ trawienny, a w rezultacie i nasze zdrowie. 

Kiszone warzywa i owoce nie tracą cennych składników mineralnych. Dietetycy radzą spożywać je jak najczęściej dla wzmocnienia organizmu i zwiększenia odporności na infekcje. Takie przetwory są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych i witamin. Pod wpływem kiszenia przybywa witaminy C i podwaja się zawartość witamin z grupy B, szczególnie B6 i B12, odpowiedzialnych za przyswajanie żelaza, a to z kolei zapobiega anemii. Pożytek z jedzenia kiszonek ma nasza skóra, włosy oraz paznokcie.



Kisić możemy WSZYSTKIE warzywa a dobór składników zależy tylko od naszej inwencji...np

kalafior
papryka (czerwona i żółta)
ogórki
jabłka
fasolka szparagowa
ostra papryka
liście boćwiny (buraka liściowego)
kwitnąca nawłoć kanadyjska
świeży tymianek
korzeń chrzanu
czosnek
koper z baldachami nasion lub kwiatów
laska cynamonu
+
sól kamienna niejodowana
woda

Podczas fermentacji zawartość słoików zmętnije..... To normalne, tak ma być! 
Warzywa możemy kisić w całości lub w kawałkach....można również poszatkowane i ubite w słojach!

Przepis na przykładową kiszonkę:

1 kg poszatkowanej białej kapusty
250 g zielonych ogórków ze skórką, pokrojonych w plasterki
250 g poszatkowanej cebuli
250 g startej marchewki (najlepiej młodej, ze skórką)
150 g czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski
+
28 g soli kamiennej  (1,5% masy warzyw)



Haldi ka doodh – golden milk, czyli złote mleko








Złote mleko to  rozgrzewający napój ajurwedyjski o wyjątkowych właściwościach dla naszego ciała. Jego główny składnik – kurkuma, jest silnym przeciwutleniaczem, chroni organizm przed działniem wolnych rodników.

Warto je pić bo:

zapobiega powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych mózgu, a takźe wspomaga ich leczenie (m.in. choroba Alzheimera, czy Parkinsona)

oczyszcza krew, usuwa toksyny i alkalizuje organizm

ma silne działanie przeciwzapalne, zwalcza stany zapalne w ciele
chroni wątrobę przed uszkodzeniem i wspomaga jej prace

zapobiega powstaniu i hamuje rozwój cukrzycy typu II

ma właściwości silnie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne

obniźa poziom cholesterolu

zapobiega rematoidalnemu zapaleniu stawów, usuwa z nich zwapnienia

chroni oczy (m.in. przed tworzeniem siê katarakty)

poprawia trawienie (wspomaga tworzenie się soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom)

posiada silne właściwości antyoksydacyjne

reguluje przemianê materii

zmniejsza ryzyko zawału serca

działa antydepresyjnie – jej działanie porównywane jest do leków antydepresyjnych i to bez skutków ubocznych

wspomaga zasypianie

przyœpiesza gojenie ran

działa przeciwbólowo


Przepis na pastę z kurkumy:

1 szklanki kurkumy
1 płaska łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki pieprzu
1 szklanka wody

Proporcje są 1:2 tzn. jeżeli suchych składników wyjdzie nam pół szklanki to dodajemy do tego szklankę wody.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki  dokładnie wymieszać razem, a następnie podgrzać. Złotego mleka nie powinno się gotować.
Jeżeli używa  się kurkumy w proszku, najlepiej wcześniej ugotować  w połowie szklanki wody przez 8 minut


PRZYGOTOWANIE ZŁOTEGO MLEKA Z PASTY:

Do rondelka wlewamy 1 szklankę migdałowego mleka
można owsiane.bez laktozy ...itd

Dodajemy:

1 szklanka mleka
1 łyżeczka pasty z kurkumy
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła gee lub oleju kokosowego

Całość podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

 Bardzo ważne jest by nie zagotować mleka!

Przygotowując Złote mleko, możemy wzbogacić je o inne zdrowe przyprawy, np. kardamon, anyż, gozdziki czy wanilię… W ten sposób smak mleka na pewno nam się szybko nie znudzi!

czwartek, 9 sierpnia 2018

Ciasto na pierogi pieczone........... drożdżowe uniwersalne



Składniki na ciasto na pierogi pieczone:


700 g mąki pszennej
14 g suchych drożdży instant(2 opakowania)
lub 1 kostka drożdży świeżych
2 łyżka cukru
1 1/2 do 2 szklanka ciepłego mleka
4 żółtka
2 jajka
200 gram bardzo miękkiego masła
2 płaska łyżeczka soli

1 jajko + troszkę mleka do smarowania pasztecików

Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, drożdże, masło i wyrobić ciasto nożem
Następnie dodać jajko i mleko. Wyrobić dość szybko ciasto a w razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto ma być elastyczne, miękki ale nie klejące.
Następnie rozwałkować dość cienko, wykroić pożądany kształt i nałożyć nadzienie. Zlepić pierogi. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na  ok. 15 min. w ciepłe miejsce.
 Pierogi posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.



Pierogi z mięsem pieczone w piekarniku.EMPANADAS.


Ciasto drożdżowe
1/2 kilograma mąki
opakowanie drożdży instant
łyżeczka cukru
 szczypta soli
 40 g masła
ok. szklanki mleka
1 jajko



Drożdże rozpuszczamy w wodzie, do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, wlewamy oliwę i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy wody. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto serowe:
25 dag mąki
25 dag masła
25 dag twarogu
1 żółtko
szczypta soli



Zarabiamy jak zwykłe ciasto.


FARSZ :
30 dkg chudego mięsa mielonego,
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 mała marchewka 
2 łyżki oliwy 
1 papryka czerwona
1 papryczka chilli 
1 ząbek czosnku
1 jako
sól, pieprz do smaku




Na patelni rozgrzewamy oliwie, podpiekamy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, papryczkę chilli  i czerwoną drobno pokrojoną bez pestek,  mięso,  Ciągle mieszamy aż mięso się podpiecze i płyny całkowicie odparują. Na koniec doprawiamy farsz solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodajemy do farszu jajko i mieszamy.

Empanadas to pierogi kuchni argentyńskiej, nadziewane różnymi farszami ale przeważnie mięsem z warzywami. Pierogi są duże a piecze się je w piekarniku lub głębokim oleju. Ja robię małe.Podajemy z ostrym sosem chilli lub zjadamy same.

Chałwa domowa.................prosty przepis!

200 g sezamu 
200 g słonecznika
8 łyżek miodu
wanilia

opcjonalnie:
skórka pomarańczowa 
orzechy włoskie
migdały
rodzynki 


Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły.
To samo zrobić ze słonecznikiem.
 Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z palnika i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. 
Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna(!)
Ziarna i miód zmielić w malakserze, Thermomixie na gładką pastę. 
W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10. 
Trzeba mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna.... 
Dodać bakalie i wymieszać już łyżką drewnianą.

Gotową masę przełożyć  do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia  i zawinąć w papier.
Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej, aby masa stężała.


Ser paneer....................przepis na domowy pyszny indyjski ser



Paneer jest rodzajem domowego twarogu wykorzystywanym szeroko w kuchni indyjskiej. Wytwarzany jest ze świeżego mleka krowiego zakwaszanego sokiem z cytryny lub limonki. Używany tradycyjnie w potrawach wegetariańskich typu curry, może być także smażony w panierce lub podpiekany.







Składniki
3 litry mleka (surowego, nie UHT)
6 łyżek soku z cytryny
lub  3 łyżki octu spirytusowego 


Przepis jest bardzo prosty. 
Najpierw gotujemy mleko na średnim ogniu. Im tłustsze mleko, tym lepszy będzie ser.
 Używamy wiejskiego, niepasteryzowanego mleka  od rolnika
Po zagotowaniu mleka, zmniejszamy ogień, dodajemy do niego sok z cytryny i cały czas mieszamy. Na każdy 1 itr mleka trzeba dodać 2 łyżki  soku z cytryny.



Po kilku chwilach mleko powinno  się ścinać, a w garnku pojawią się skrzepy . Kiedy mleko się zetnie, zdejmujemy garnek z gazu i studzimy w pokojowej temperaturze. Po ostudzeniu przelewamy powstałą masę przez gazę . 

Odciskamy  i zostawiamy  na dwie, trzy godziny.
Na każdy litr mleka 1 kg obciążenia(!)

Więcej informacji na temat sera paneer"
https://en.wikipedia.org/wiki/Paneer

Kupiłam sobie formę do sera paneer. Używam jej również do robienia naszego białego sera.


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)