sobota, 15 kwietnia 2017

SERNIK GOTOWANY na herbatnikach lub na cieście...........w Thermomixie






masa serowa:

1 kg sera z wiadereczka
4 jaja
3/4 kostki masła
1 szkl ksylitolu
2 paczki budyniu waniliowego/ śmietankowego
1/2 szklanki mleka
skórka otarta z małej cytryny 
4 - 5 łyżek migdałów, w płatkach, uprzednio uprażonych na suchej patelni

dodatkowo: 
około 32 sztuk herbatników typu petitki
600 - 650 gramów truskawek
2 galaretki truskawkowe




Ser zmielić dodając porcjami na gładka masę obroty 3-5- 7
jeżeli mielony to pominąć
Potem dodać przez otwór miękkie  masło w porcjach
Można pomóc mieszając kopyścią



Zdjąć pokrywę i dodać – cukier, jaja, skórkę i sok  z cytryny
Wymieszać najpierw delikatnie kopyścią a potem 2-3 min na dużych obrotach (ok.6-7)
Uwaga- nałożyć miarkę bo pryska !
Zagotować – temp. 100 st. 9- 10 min. obroty 7 potem  stopniowo do 3
Osobno wymieszać mleko z budyniem ,
wlać przez otwór w pokrywie
i gotować jeszcze 2- 3 min po powrocie temperatury do 100 stopni.
Na dnie formy ułożyć herbatniki , zalać gorącym serem
przykryć warstwą herbatników ( można zrobić 2 warstwy)
 Ostudzić zupełnie !




Rozpuścić galaretki, ułożyć truskawki lub inne owoce i zalać KRZEPNĄCĄ galaretką.
Wstawić do lodówki




Ciasto:

300 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładamy  wszystkie składniki na ciasto do naczynia i mieszamy czas 1 min/ poz.3. 



Masą serową przekładam również gotowe placki biszkoptowe... :)

Pasztet z pieczarek

- 0,5 kg pieczarek
-2 kajzerki namoczone w mleku
-3 jaja
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-sól


Pieczarki umyć i pokroić.
Cebulę drobno pokroić.
Pieczarki i cebulę udusić razem na oleju.
Bułki namoczyć i dokładnie odcisnąć.
Zmielić w maszynce przestudzone pieczarki, a następnie bułki. Do masy dodać żółtka i sól i dokładnie wymieszać.


Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do masy na samym końcu.
Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni



Domowy majonez.....z Thermomixa



400 g oleju
1 jajko
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżki soku z cytryny(sok z połowy cytryny) 
1 czubata łyżka musztardy



Wszystkie składniki BEZ OLEJU (!) włożyć do naczynia miksującego.
Założyć motylek, zamknąć pokrywę, założyć miarkę
Ustawić obroty poz 4 bez zegara czasu
 Śmiało wlewać strumieniem olej na blat pokrywy...
Na T5 ucieramy majonez 1 minuta/obroty 4.

wtorek, 11 kwietnia 2017

Pasztet z selera.....................wegański

1 kg obranego selera
2 główki cebuli
4 ząbki czosnku
250 g masła klarowanego
1 szklanka bułki tartej
6 sztuk jajek
przyprawy i suszone grzyby
1 szklanka wody
sól i pieprz,

 Obrany seler zszatkować razem z cebulą na tarce na wiórki. 
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić do garnka, dodać masło. 
Zalać 1 szklanką wody i dusić około 45 minut (często mieszając), 
Gdy zacznie być gorące, dodać przyprawy. 
Doprawić solą i pieprzem. Kiedy masa ostygnie dodać bułkę tartą i jajka. 
Wymieszać. Wyłożyć do foremki do keksu i piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.

Kiełbasa wegańska..z białej fasoli................dla Metabolic Balance

KIEŁBASA
2 puszki białej fasoli 
1 szklanka suchej kaszy jaglanej 
1 słoiki pomidorów suszonych,
2 łyżki papryki czerwonej słodkiej,
2 łyżki papryki wędzonej słodkiej,
1 płaska łyżeczka papryki chilli,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
6 ziaren jałowca,
1 łyżeczka ziaren gorczycy,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżeczka majeranku,
2 łyżki siemienia lnianego,
3 łyżki mąki z ciecierzycy,
3 łyżeczki agar agar,
pieprz i sól. 

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym ją studzimy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości zalewy z pomidorów.
Pomidory odsączamy z zalewy i miksujemy.
Gorczycę i jałowiec rozcieramy z pozostałymi przyprawami w moździerzu. 
Fasolę odsączamy z płynu. 
Siemię lniane mielimy w młynku.
WSZYSTKIE składniki wrzucamy do jednej michy i ugniataczem do ziemniaków, 
dusimy tak by całość połączyła się w zwartą masę. 
Formujemy z masy kiełbasy, zawijamy je w folię aluminiową lub folię spożywczą ( stretch ) 
i skręcając w kokardę, sprawiamy by masa była jak najbardziej zbita. Pamiętajcie ! 
Dobre zbicie masy jest potrzebne by po wystygnięciu kiełbasy się nie kruszyły i nie rozpadały. 
Tak zawinięte kiełbasy gotujemy na parze, przez około 20 minut.
Po wystygnięciu, wkładamy do lodówki, do całkowitego ściągnięcia masy. 

Kiełbaski z białej fasoli....................dla Metabolic Balance

SKŁADNIKI:

150 g pieczarek
400 g białej fasoli z puszki
1 por (tylko biała część
3 łyżki ziemniaczanego puree
100 g chleba bez skórki
1 łyżeczka tymianku
czosnek
chili
sól, pieprz
olej rzepakowy

Pora kroimy w półksiężyce i podsmażamy na odrobinie oleju na szklisto. 
Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy razem z porem. 
Solimy i smażymy, aż z warzyw wyparuje nadmiar wody. 
Odstawiamy do ostygnięcia. Fasolę odcedzamy  i płuczemy.
 Fasolę blendujemyna puree. 
Chleb blendujemy w malakserze, a następnie dodajemy z pieczarkami do masy fasolowej. 
Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. 
Z masy formujemy kiełbaski i wstawiamy je na 30 min do lodówki. 
Po tym czasie obsmażamy je na rozgrzanym oleju lub 
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 min.

Pasztet z pieczarek........................dla Metabolic Balance



Składniki na jedną keksówkę::

500 g pieczarek
1 łyżeczka trzcinowego cukru
1 ząbek czosnku
olej

2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
3 szklanki orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oleju roślinnego

1 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól oraz czarny pieprz
oraz: olej do posmarowania formy i zmielone orzechy lub bułka tarta do wysypania formy

Pieczarki pokroić na ćwiatki, czosnek posiekać. 
Na dnie dużej patelni rozgrzać olej i dodać pieczarki,
 smażyć przez 5 – 8 minut na średnim ogniu nie mieszając za często.
Kiedy pieczarki będą złociste dodać czosnek, smażyć przez 1 minutę, po czym dodać cukier. 
Wymieszać, smażyć ostatnie 1 – 2 minuty i odstawić na bok.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W dużej misce połączyć wszystkie składniki, 
dodać podsmażone pieczarki i zblendować przy pomocy ręcznego blendera na gęstą, kleistą masę.
Keksówkę wysmarować olejem i wysypać mielonymi orzechami,
 a następnie przełożyć masę pasztetową. 
Wyrównać, wsunąć do piekarnika i piec przez 45 – 50 minut do czasu, aż pasztet będzie miał złotą skórkę. Wyjąć na blat, kroić dopiero po wystudzeniu i podawać z kiszonym ogórkiem i porządną pajdą chleba.

Porady:

Patelnia do smażenia pieczarek musi być naprawdę duża, 
aby pieczarki swobodnie się mieściły – 
w przeciwnym razie zamiast się smażyć uduszą się, a pasztet będzie kiepski w smaku. 
Dlatego jeśli nie macie pod ręką dużej patelni usmażcie pieczarki na dwa razy.
Nie mieszajcie pieczarek za często i poz
wólcie im się zezłocić, wtedy są naprawdę smaczne.
Pasztet tuż po upieczeniu jest miękki, dlatego należy kroić go dopiero po wystudzeniu.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)