poniedziałek, 5 grudnia 2016

Surówka z selera.....marchwi i jabłka

seler
duże jabłko
1 marchewka
soku  z 1/2 cytryny
cukier, olej ,
sól, pieprz rodzynki i orzechy włoskie wg uznania



Warzywa i jabłko obieramy. Selera i marchew ścieramy na tarce na małych lub dużych oczkach,
jabłko na dużych.
Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami.
Odstawiamy do lodówki na ok 1 godziny aby smaki się przegryzły.


Oszukane gołąbki....nazywane też "fałszywe gołąbki"

10 -12 liści kapusty (sparzonych)




1/2 kg mięsa mielonego wołowego lub z indyka
1/2 szkl ryżu ugotować na półtwardo
lub 1 szkl  kaszy jaglanej podprażonej i opłukanej
1 jajko
1 starta marchewka
1/2 poszatkowanej kapusty białej
około 10 liści obgotowanych do zawijania gołąbków
bulion wołowy
koncentrat pomidorowy
przyprawy: sól, pieprz,




Mięso wymieszać z ryżem, kaszą, jajkiem, 4 garściami kapusty, przyprawami.
Formować niewielkie gołąbki i układać ciasno w rondlu.
Dusic pod przykryciem ok 20-30 min.


środa, 23 listopada 2016

Tarta ze śliwkami

Ciasto:
25 dag mąki pszennej
12 dag masła
1 żółtko
1 łyżka brązowego cukru
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru

Nadzienie:
75 dag śliwek węgierek
4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

       Tartę robię również z gotowego ciasta francuskiego.




Na stolnicy wymieszać mąkę, posiekane masło, cukier i sól. 
Dodać żółtko, 3 łyżki wody i zagnieść.
 Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i wstawić na 20 min do lodówki. 
Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. 
Formę do pieczenia o średnicy 28-30 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem, 
ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i posypać cukrem. 
Na wierzchu ułożyć owoce i posypać cynamonem oraz cukrem. 
Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 st. C. 

Sałatka z ogórków i zielonych pomidorów.





2 kg ogórków
2 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
4 łyżki soli

na zalewę:
1 litr wody
250 ml octu 10%
3/4 szklanki cukru (około 190 g)
około 10 ziaren ziela angielskiego
około 10 ziaren pieprzu czarnego
4 listki laurowe





Zielone pomidory dokładnie umyć
Pomidory pokroić w  plasterki od czubka
 do szypułki wtedy ładniej prezentują się na talerzu  lub malutkie na połowę.
Pokrojone pomidory przełożyć do miski lub garnka i oprószyć solą Ogórki dokładnie myję obieram ze skórki
i kroję w plasterki , do osobnej miski lub garnka włożyć pokrojone ogórki oprószyć warstwowo solą.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki  i oprószyć solą.
Tak przygotowane warzywa odstawi na około 12 godzin .
Po 12 godzinach przełożyć pokrojone warzywa na durszlak lub sito i odcedzić z nagromadzonego soku.
Na zalewę:
Do dużego ! garnka wlać  wodę , ocet , cukier , przyprawy  i zagotować.
Do gotującej zalewy dodać warzywa i wszystko razem gotować około 10 minut ( delikatnie mieszając ).
Gotową sałatkę z zielonych pomidorów z ogórkami przełożyć do słoików i pasteryzować.

Burgery sojowe

  


100 g soi namoczonej na noc w leniej wodzie; 
2 średnie cebule posiekane; 
2 średnie marchewki starte na tarce o małych lub dużych oczkach; 
1  łyżka koncentratu pomidorowego; 
sól, pieprz;
oregano, bazylia, majeranek lub posiekana natka pietruszki,chili w proszku,
2 jajka; 
3 stołowe łyżki bułki tartej; 
1 łyżka stołowa mąki orkiszowej pełnoziarnistej
oliwa do smażenia
bułka tarta do panierowania 



Namoczoną przez noc soję dokładnie opłukać, a następnie zalać wodą w proporcji 1:5
\W międzyczasie, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na oliwie, a następnie dodać do 
niej marchewkę startą i smażyć aż marchewka zmięknie przez ok 10 min.
Soję gotować  około 2 godziny, a następnie  odcedzić 
i zmiksować lub zmielić. 
Do zmiksowanej soi dodać podsmażoną cebulę z  marchewka oraz koncentrat 
pomidorowy, zioła, sól i pieprz. 
Dodać jajka , bułkę tartą i mąkę, a potem jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z 
powstałej masy formować kotlety , obtaczać je w panierce. 
Smażyć na patelni na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron.


Kotleciki mielone z jajek

  


6 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
bułka namoczona wcześniej w wodzie lub mleku
bułka tarta (dosypywana na oko, żeby masa nie była zbyt luźna)
pół cebuli
sól, pieprz, majeranek
szczypiorek (opcjonalnie)





Jajka zmielić lub zetrzeć (tarką, blenderem, robotem czy ręczna maszynką)
Dodać surowe jajko,  namoczona bułkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przyprawy i trochę bułki tartej. 
Wyrobić masę jak na kotlety mielone. W miarę potrzeb dosypać bułki tartej, żeby się masa się rozlatywała. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć do zrumienienia z każdej strony.


Ketchup domowy




5 kg pomidorów (np. lima)
2 duże cebule
1 łyżka masła
1/2 kg cukru
1/3 szklanki octu winnego
5 zmielonych ziarenek ziela angielskiego
5 zmielonych goździków
3 płaskie łyżki musztardy (np. sarepskiej)
2 łyżki soli
pieprz do smaku
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej





Pomidory myjemy, rozgotowujemy , blendujemy. Przecieramy przez sito.
Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Przetartą cebulę przesmażamy na jednej łyżce masła, wlewamy przetarte pomidory, zasypujemy 1/2 kg cukru i cały czas mieszając dusimy na średnim ogniu.
Stopniowo wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie i goździki.
Dodajemy 3 łyżki musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Dusimy ketchup przez 2-3 godziny na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Wlewamy gorący do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 10 minut.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)