środa, 23 listopada 2016

Ketchup domowy




5 kg pomidorów (np. lima)
2 duże cebule
1 łyżka masła
1/2 kg cukru
1/3 szklanki octu winnego
5 zmielonych ziarenek ziela angielskiego
5 zmielonych goździków
3 płaskie łyżki musztardy (np. sarepskiej)
2 łyżki soli
pieprz do smaku
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej





Pomidory myjemy, rozgotowujemy , blendujemy. Przecieramy przez sito.
Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Przetartą cebulę przesmażamy na jednej łyżce masła, wlewamy przetarte pomidory, zasypujemy 1/2 kg cukru i cały czas mieszając dusimy na średnim ogniu.
Stopniowo wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie i goździki.
Dodajemy 3 łyżki musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Dusimy ketchup przez 2-3 godziny na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Wlewamy gorący do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 10 minut.

Krokiety z pieczarkami



2 jajka
225 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
Farsz:


600 g pieczarek
cebula
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia



Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku pokroić na drobno.
Pieczarki oczyścić i pokroić na drobno. (Dowolnie, w plasterki lub kostkę).
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw cebulę. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody z pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem.
Mleko, wodę i jajka wymieszać. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać.
Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.
Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w krokieta tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon.
Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą.
Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia się bułki.

Domowe drożdżówki ....przepis siostry Anastazji



1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru kryształu
1 szklanka mleka
3 żółtek
1/4 łyżeczki soli



Przesianą mąkę wsypać do naczynia. 
Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. 
Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni.
 Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto.


Gdy będzie odstawać od ręki, wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. 
Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i 
od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.

Piec w temperaturze 220oC przez około 10 - 12  minut

Domowe drożdżówki




2.5 szklanki przesianej mąki pszennej około 350 g
20 g drożdży świeżych
200 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
2 jajka
80 g roztopionej margaryny
szczypta soli
cukier waniliowy



kruszonka

4 łyżki mąki pszennej
20 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru

Przesianą mąkę wsypać do naczynia. 
Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. 
Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.





Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni.
 Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto.

Gdy będzie odstawać od ręki, wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. 
Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i 
od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.


Piec w temperaturze 220oC przez około 10 - 12  minut

Konfitura z żurawiny


1 kg żurawiny
300 - 400 g cukru
1 szkl. wody

opcjonalnie:
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki soku  pomarańczy




Do żurawiny nadają się przyprawy takie jak: 
goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa,
 czarny pieprz, imbir oraz jabłka, świeże i suszone,
 oraz rodzynki i cukier waniliowy.



Włożyć do garnka i zalać  woda, następnie smażyć na wolnym ogniu. 
aż do rozpadnięcia większości owoców.
Dodać do podsmażonej żurawiny leśnej 50 dag cukru kryształu i dobrze wymieszać i dalej smażyć.
Wyparzyć słoiki i zakrętki w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni C. 
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać, 
pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

  Ż U R A W I N A   

https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurawina

Sok z żurawiny w Thermomixie






0,5 kg żurawiny
0,5 kg cukru
600 - 800 ml wrzącej wody

Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek.
Do koszyczka odważyć 500 g wypłukanej żurawiny, zamknąć pokrywę.
Nałożyć przystawkę varoma, wsypać do niej resztę żurawiny i zasypać cukrem
Wszystko razem gotować 20 min /temp.varoma/obr. 2-3
UWAGA !!!! 
Sok może kipieć, proszę pilnować pod koniec gotowania i
 wtedy ewentualnie "podkręcić" obroty na wyższe 7-8,
 lub na chwilę przerwać gotowanie. 



Nalewka z pigwy..................wspomnienie lata




Przepis podstawowy;

1 kg owoców pigwy
 1 kg cukru,
 1 l czystej wódki i
1 l spirytusu 
=====================
Do aromatyzowania nalewki z pigwy;
1 laska wanilii 
1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu 
2 goździki. 
1/2 szkl miodu


Owoce pigwy trzeba dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, 
następnie zasypać cukrem. Zasypane cukrem owoce należy odstawić na 2-3 tygodnie –
 koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach. 
Najlepiej, aby miejsce, w którym stać będą słoiki, było miejscem ciepłym. 
Co kilka dni, dla lepszego efektu, wypada wstrząsnąć słojami. 

Kilkanaście dni „leżakowania” sprawi, że wytworzy się syrop, który będzie stanowił 
bazę pod nalewkę z pigwy – należy go zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką. 
Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki. 
Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. 
=================================


1 kg mocno dojrzałych owoców pigwy
 1 szklanka cukru 
3 łyżki miodu 
100 ml rumu
 0,5 l wódki sok 
i skórka z połówki pomarańczy 



Pigwę umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne.
 Następnie owoce pokrój w kawałki, wrzuć do słoja i posyp cukrem.
 Odstaw w ciepłym miejscu na kilka dni. Gdy pigwa puści sok dodaj dodać miód, rum, wódkę, 
sok z połówki pomarańczy
 i obraną skórkę (staraj się, by nie miała białego meszku). 
Odstaw znów w ciepłe miejsce na około 6 tygodni - w tym czasie raz kiedyś potrząśnij słojem. 
Po 6 tygodniach przecedź nalewkę (możesz to zrobić np. przez gęste sitko czy gazę). 


Po odcedzeniu przelej do butelek.
 Szczelnie zakręć i odłóż w chłodne, zacienione miejsce. Tak przygotowanej nalewce pozwól leżakować
 (najlepiej kilka miesięcy, nawet pół roku).

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)