środa, 23 listopada 2016

Proziaki domowej roboty...................cudownie mięciutkie i pachnące,



250 g mąki pszennej
200 g kefiru (lub jogurt naturalny, zsiadłe mleko)
malutka szczypta soli
cukier (ilośc wg uznania)
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko 





Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać jajko i jogurt, najlepiej po troszku, mieszając,
 żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, 
przykryć je miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło. 
Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wykroić krążki.
 Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu, 
po kilka minut z każdej strony, aż urosną i ładnie się zrumienią.
========================================
125 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej typ 650
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
duża szczypta soli
około 3/4 jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka
1 małe jajko

Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać jajko i jogurt, najlepiej po troszku, mieszając,
 żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, 
przykryć je miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło. 
Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wykroić krążki.
 Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu, 
po kilka minut z każdej strony, aż urosną i ładnie się zrumienią.

wtorek, 4 października 2016

Zioła ł i przyprawy do mięs i potraw:


 podstawa to sól i .......

do curry:
 kurkuma, imbir, kardamon, korzeń lubczyku, kolendra, pieprz czarny, papryka słodka,
 chili,cynamon.

do pizzy: 
bazylia, oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny, tymianek.

do wołowiny:
 koper, czosnek, kminek, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, papryka czerwona, 
pieprz czarny, natka pietruszki, rozmaryn, jałowiec, cebula, chili i curry

do ziemiaków:
  rozmaryn, sól, czosnek, cząber, kolendra, cebula, papryka słodka, majeranek, koperek,
 chili, pieprz czarny, natka pietruszki, estragon


do bigosu:
 czosnek, papryka słodka, kminek, cebula, kolendra, ziele angielskie, chili, pieprz czarny, 
liść laurowy, majeranek

do mięsa grillowego:
 majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, biały i czarny pieprz,
 czosnek, cebula, papryka, pieprz kajeński, curry, chili

do baraniny:
 estragon, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, ziele angielskie, koper, cząber, czosnek
, kminek, szałwia, cebula, natka pietruszki

do żeberek: 
 papryka słodka i ostra, imbir, czosnek, gorczyca, cukier, pieprz czarny, ziele angielskie, l
iście laurowe, cynamon, majeranek

do dziczyzny: 
 estragon, liść laurowy, kapary, pieprz czarny, goździki, ziele angielskie, rozmaryn, t
ymianek, jałowiec

 do  fasoli: 
 majeranek, papryka słodka, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, chili. liść laurowy, 
cząber, cebula,papryka czerwona, estragon, koper, bazylia

do drobiu: 
cząber, estragon, bylica pospolita, nasiona kminku, majeranek, papryka, pieprz czarny, seler, 
rozmaryn, tymianek, cebula, curry.

extra do piersi z kurczaka : sól, pieprz, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia,
papryka słodka/ostra, kurkuma, curry 



do cielęciny: 
 czosnek, cebula, gorczyca, papryka słodka, pieprz czarny, bazylia, koperek, 
ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, natka pietruszki, 
rozmaryn, szałwia, seler, cebula, kapary, curry

do gulaszu: 
czosnek, papryka słodka, gorczyca, chili, cząber, tymianek, cebula, kolendra, majeranek, kminek, 

do ryb: 
czosnek, bazylia, gorczyca, imbir, cukier, natka pietruszki, sok z cytryny, rozmaryn, cebula, 
bazylia, cząber, koper, trybula ogrodowa, lubczyk, liść laurowy, papryka, pieprz, tymianek, cebula

do wieprzowiny:
 czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, papryka słodka, cząber, chili, czosnek, liść laurowy, moód ,
majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, lubczyk, curry.

do indyka:
papryka słodka, czosnek, cebula, pomidor suszony, cukier, bazylia, chili, pieprz czarny, 
gałka muszkatołowa, kurkuma.

do wołowiny:
bazylia, cząber, estragon, kminek (nasiona), lebiodka, liść laurowy, lubczyk (nasiona), majeranek 
(do zapiekanek), mięta, mięta pieprzowa, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek..

do wątróbki:
bazylia, estragon, koper, majeranek, szałwia.

środa, 7 września 2016

Ciasto śliwkowe z lekką pianką.................cudowny smak lata.


500 g śliwek

Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (można dać krupczatkę)
250 g masła (zimnego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek




Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta
 Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
 Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić .
Mozna ciasto zrobić dzien wczesniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, 
wyłożyć papierem do pieczenia. 
Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
 Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190oC przez około 20 minut. 
Wystudzić!



Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru 
16 g domowego cukru waniliowego
 2 opakowania budyniu waniliowego 
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować. 
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony,  ubić białka 
 na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać
cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
 Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. 
Następnie cienką stróżką  wlewać olej dalej miksując.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. 
Wyrównać i poukładać śliwki. Owoce  lekko wepchnąć w pianę.
Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).


Piec w temperaturze 190 C przez około 30 - 40 minut. 


Dorsz pod beszamelem.............smaczna zapiekanka


600 g filetów z dorsza
sok z 1/2 cytryny
skórka z cytryny 
1,5 łyżki masła, najlepiej sklarowanego
sól

Sos:
2 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
szczypta startej gałki muszkatołowej
1-2 łyżki startego sera parmezan lub
ser żółty do sosu i posypania
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól




Rybę opłukać ją pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem, 
a potem pokroić na  kawałki , skropić sokiem i oprószyć odrobiną skórki z cytryny.
 Odstawić na 15 minut. Potem każdą porcję ponownie osuszyć i, 
oprószyć solą.
 Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć w nim rybę. 




Na sos beszamelowy rozpuścić masło w rondlu. 
Do spienionego wsypać  mąkę, bez przerwy mieszając i zrobić białą zasmażę.
Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia i powoli wlać zimne mleko, 
energicznie mieszając.  Po zagotowaniu się sosu zmniejszyć ogień i gotować,
 aż uzyskamy konsystencję śmietany.Dodać starty parmezan lub żółty ser.

Sosem polać ułożoną w naczyniu do pieczenia rybę. Na wierzchu rozsypać pozostały ser.
Zapiec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Placki ziemniaczane z cukinią




5-6 średnich ziemniaków
1 młoda cukinia
1 nieduża cebula
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 jajka
olej do smażenia
sól, pieprz





Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce na miazgę, cukinię na grubej tarce na wiórki. 
Nadmiar płynu odlać
Wbić jajka, wymieszać z mąką i przyprawami.
Wlać na patelnię trochę oleju, rozgrzać i zostawić na średnim ogniu.
Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany olej 
Placki wykładać na papierowe ręczniki.



Sałatka śledziowa..............smaczna i prosta




4 duże ziemniaki
250 g śledzi (matjas)
2 jajka na twardo
1 duża cebula
sól do smaku
1 duże kwaskowate jabłko
100 g kiszonych ogórków
200 ml majonezu
100 ml chudego jogurtu
szczypta białego pieprzu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka musztardy
10-15 dag sera żółtego


Ziemniaki ugotować w  mundurkach. Obrać i pokroić w kostkę.
Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie ok. 1 godzinę, ale jeśli kupiliśmy śledzie w zalewie to sprawdźmy smak,
 bo tych naogół nie trzeba moczyć. Pokroić śledzie w kostkę.
Cebulę, ugotowane jajko i jabłko pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w drobna kosteczkę.
Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i pieprz, pokrojoną natkę pietruszki 
oraz musztardę do smaku.Delikatnie zamieszać składniki i schłodzić.


Tarta z gruszkami..................


Kruche ciasto:
1 1/4 szklanki mąki pszennej (można dać krupczatkę)
125 g masła (zimnego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta
 Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
 Ciasto zawinąć w folię spożywczą, schłodzić.
Mozna ciasto zrobić dzien wczesniej.
Blachę wysmarować masłem, 
wyłożyć papierem do pieczenia. 
Wylepic ciastem forme do tarty
 i podpiec na złoty kolor w temperaturze 190oC przez około 15 minut. 
Wystudzić!


Budyniowa pianka:
3 białka
1/2 szklanki cukru 
8 g  cukru waniliowego
 1/4 szklanki oleju słonecznikowego

Gruszki obrac i lekko podsmazyc na masle duże kawałki 
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony,  ubić białka 
 na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać
cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
 Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. 
Następnie cienką stróżką  wlewać olej dalej miksując.


Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. 
Wyrównać i poukładać zimne gruszki. Owoce  lekko wepchnąć w pianę.


Piec w temperaturze 180 C przez około 30 - 35 minut. 

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)