czwartek, 16 czerwca 2016

Biryani z kurczakiem....................... pyszne i sycące.


0,5 Kg kurczaka pokrojonego na male porcje
0,5 kg ryżu basmati
4 - 5 cebul (drobno pokrojonych w piórka)
150 g pomidorów (drobno pokrojonych)
150 ml jogurtu
225 ml oleju roślinnego
50 ml ghee
2 ziarenka kardamonu
1/2 laski cynamonu
2 całe ząbki
1 zielone papryki chili (krojone na pół)
Mały pęczek świeżej kolendry (drobno posiekanej)
Mały pęczek świeżej mięty (drobno posiekanej)
1/4 łyżeczki chili w proszku
1/4 łyżeczki proszku kolendry
1/4ł yżeczki garam masala
1/4 szklanki  pasty imbirowo czosnkowej
Sól dla smaku

Umyć kurczaka





Cebule podsmażyć na brązowo i podzielić na połowę.
Natrzeć  przyprawami w proszku,dodać  pastę chili, jogurt, pół imbir , pastę czosnkowo-imbirowa, cebula
czosnek i kurkumę w proszku,połowę cebuli ,kolendrę ,pomidory, miętę i wstawić do lodówki na 3 - 4 h





W dużym garnku zagotować wodę  dodać olej lub masło, -, goździki, cynamon, kardamon,
gałka muszkatołowa i ugotować ryz około 3-4 minuty 



Musi być jeszcze wyczuwalnie twardawy.







Na dno garnka wyłożyć kurczaka,przykryć go ryżem i posypać połowa cebuli.Wierzch polać masłem i postawić na maleńki ogień. Gotować 40-50 minut.



Smacznego!

Marynowane liście winogron,,,,,,,,,,,na dolames, sermi

Duża iści winogron ,

Na zalewę:
1 l wody , 
1,5 łyżki soli
2-3 ząbki czosnku 
baldachy kopru z nasionami





Zerwać 1 liście winogron. 
Odciąć ogonki a liście umyć. 
Liście wkładać do osolonego wrzątku, blanszować  około 1 minuty,  wyjąć,gdy stracą kolor. 
Liście po wyjęciu z wrzątku włożyć do bardzo zimnej wody i schłodzić. 


Nakładać po 10 liści na siebie i zwijać w ruloniki. 
Ruloniki układać w słoju na baczność ,ciasno jeden przy drugim ,
tam gdzie dziurka, wtykamy ząbek czosnku , żeby nie miały zbyt luźno.
Wodę zagotowujemy z solą i gorącą zalewą zalewamy liście w słoikach . 




Odwracamy do góry dnem , a na drugi dzień pasteryzujemy 20 minut 

====================================
Faszerowane liście winogron czyli turecka Sarma


250 g wołowego mięsa mielonego
2 szklanki ryżu
duża cebula
świeża mięta
łyżka salçy pasty pomidorowej
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól
pieprz
kumin
opcjonalnie odrobina pul biber czyli ostrej papryki w płatkach
sok z cytryny

Świeże liście należy obgotować w słonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. 
Można tez użyć gotowe, już zamarynowane liście,

Cebulę i mięte drobno siekamy, dodajemy umyty ryż, mięso, oliwę, pastę pomidorową i przyprawy, dokładnie mieszamy 
i faszerujemy wcześniej przygotowane liście winogron zwijając je jak gołąbki. 
Zwiniętą sarmę układamy ściśle warstwami jedna przy drugiej w garnku. Zalewamy lekko osoloną wodą i odrobiną oliwy. 
Przykrywamy pokrywką a jeśli trzeba to na wierzch kładziemy talerz żeby były ściśnięte i nie ,,pływały,, w garnku. 
Gotujemy około 45 minut. Należy kontrolować co dzieje się w garnku, jeśli woda wyparuje należy dolać wrzątku.

 Czas gotowania zależy od liści, jeśli są młode i miękkie gotowanie będzie trwało krócej.


poniedziałek, 23 maja 2016

Kluski śląskie .........przepis tradycyjny

1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko (opcjonalnie)
Sól (do wody)

Gotujemy ziemniaki w mundurkach, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do przestygnięcia.
 Na stolnicy formujemy z nich kopczyk
Masę dzielimy na 4 części , jedną ćwiartkę wyjmujemy
 a  puste miejsce wsypujemy "na równo" mąkę ziemniaczaną. 
Wyrabiamy ciasto. W wersji na bogato dodając jajko.
Z masy formujemy cztery równe wałeczki, które kroimy na jednakowe kawałki.


W szerokim garze zagotowujemy osoloną wodę.
Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kuleczki z dziurką w środku.(te dziurki robię drugą stroną drewnianej łyżki)



Wrzucamy kluski do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną no i może jeszcze minutkę!

Kociołek z ogniska........na weekendowe biesiadowanie

Zapraszam Was na kociołek z ogniska. To świetna alternatywa grillowania, to poezja smaków pieczonego ziemniaka, kapusty
,kurczaka , kiełbasy. 
Polecam

SKŁADNIKI: (proporcje zależą od wielkości kociołka 
- ziemniaki pokrojone w średnie plastry
- kiełbasa pokrojona w kostkę
- boczek pokrojony w kostkę
- cebula pokrojona w średnie półksiężyce
- czosnek posiekany
- biała kapusta
- marchew pokrojona w talarki 
- pieczarki
- przyprawy wg Waszego gustu


Wyczyszczony kociołek smarujemy dość grubo tłuszczem. Nie wyścielamy kociołka folią aluminiową!!!!!
Folia aluminiowa jest niebezpieczna dla zdrowia!!!!

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/folia-aluminiowa-niebezpieczna-dla-zdrowia-naukowcy-ostrzegaja/jvjyxl

Dno i brzegi odkładamy liściami kapusty.....można położyć na samo dno skórę z boczku lub plastry słoniny

Następnie układamy warstwami:
- ziemniaki, co warstwę solimy i posypujemy ulubionymi ziołami np: rozmarynem
- cebulę 
- wymieszaną kiełbasę z boczkiem 
- kapustę można  poszatkowac i  przesypać warstwy ziemiaków i kiełbasy
- marchewkę

Składniki ubijamy, by do kociołka weszło ich jak najwięcej, ponieważ podczas pieczenia i tak opadną.
 Ostatnią warstwą powinna być kapusta lub ziemniaki.
 Ważne by wszystko było dobrze przyprawione, tak jak lubimy...

Tak przygotowane naczynie stawiamy nad ogniskiem  lub zawieszamy nad ogniskiem , w którym jest już sporo żaru 
ogrzewającego go od spodu. Potrawa musi sie prażyć około 1 godzinę i 15 minut




JAK ZAKONSERWOWAĆ KOCIOŁEK ŻELIWNY
http://kociolekzeliwny.eu/jak-zakonserwowac-kociolek-zeliwny/


                               S M A C Z N E G O



poniedziałek, 16 maja 2016

Cottage pie.....angielska pyszna zapiekanka

Na Puree ziemniaczane:
ok. 700 g ziemniaków
3 łyżki masła
mleko
sól
pieprz

2 łyżki oleju
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
800 g wołowego mięsa mielonego
400 ml bulionu wołowego
puszka pomidorów krojonych lub przecier
sól
pieprz


 Na dużej patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę razem z marchewką, często mieszając, przez ok. 5 minut.
Dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć przez 5 minut.
Wlać trochę wody lub bulionu i sos worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, 
zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut .
Zdjąć pokrywę i gotować przez 10 - 15 minut, aż  płyn wyparuje. Dodać tymianek, doprawić solą
 oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wyłożyć do niedużego naczynia żaroodpornego o wymiarach około 17 x 17 cm 



Purée ziemniaczane: Ziemniaki  obrać , pokroić na średniej wielkości kawałki i ugotować.
Odsączyć, chwilę odparować, dodać mleko i gałkę muszkatołową, zrobić gładkie purée praską do ziemniaków. 
Doprawić solą oraz pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyłożyć purée na mięso, posypać tartym serem cheddar. 
Piec przez 25 minut, aż wierzch się zarumieni .

Stefanka .................Miodownik z kremem z kaszy manny

Ciasto
500 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
szczypta soli


Mąkę mieszamy z cukrem, solą, sodką. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki. 
Następnie dodajemy jajka i miód i szybko zagniatamy, az powstanie elastyczne ciasto 
 Ciasto dzielimy na 3 równe kawałk i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.


Blachę o wymiarach ok. 35cm na 23 cm wykładamy papierem do pieczenia 
1/3 ciasta rozwałkowujemy na kształt dna blachy, przekładamy na wałku do blaszki
 i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote).
Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na kratkę i pieczemy następne.

Krem
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka 2%
120 g cukru
200 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
lub sok z 1/2 cytryny
opcja: słoiczek gęstego dżemu pożeczkowego lub śliwkowego



W ganku gotujemy mleko, dodajemy cukier i kaszę i gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając, 
oprowadzamy do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń).
Zdejmujemy, studzimy
Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem.
Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę i cały czas miksujemy
Dodajemy aromat lub sok z cytryny.

Układamy warstwami:
ciasto,dżem ,masa ,ciasto 

Wierzch ciasta możemy polać czekoladą, posypac cukrem pudrem lub kokosem....wg uznania

Moussaka,.................. najlepsza na świecie


3 średnie bakłażany 
3-4 ziemniaki
300 g mięsa mielonego jagnięcego
300 g mięsa mielonego wołowego
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego oregano 
2 liście laurowe 
2 gałązki tymianku
3 ziarna ziela angielskiego
1 puszka pomidorów
1 spory kawałek kory cynamonowca
1 łyżka mąki - do zagęszczenia mięsa
sól, czarny pieprz - do smaku

sos bechamel:
60 g masła
60 g mąki
500 ml mleka
60 g parmezanu
80 g sera Gruyère
sól, czarny pieprz - do smaku

Bakłażany umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż w plastry o grubości 1 cm
. Posypać z obu stron solą i zostawić na 30-60 minut; warzywo "spoci się" tracąc przy tym goryczkę.



W międzyczasie przygotować resztę składników. Szalotkę  i czosnek pokroić w drobną kostkę,


Na gorącej patelni podsmażyć mięso .. Cały czas trzeba mięso mieszać i rozgniatać drewnianą łyżką, 
aby jego kawałeczki były jak najmniejsze.
Do mięsa dodać szalotkę, czosnek, laskę cynamonu, ziele angielskie oraz liść laurowy i smażyć około 5 minut,
 aż mięso się lekko zrumieni, a cebula zeszkli. Dodać oregano i tymianek, pokrojone pomidory .


 Dusić pod przykryciem, na małym ogniu 30  minut. Po tym czasie odkryć patelnię, 
wyciągnąć korę cynamonu, gałązki tymianku i liść laurowy, odparować nadmiar sosu. 
Pod koniec smażenia dodać ewentualnie łyżkę mąki, aby zagęścić mięsny sos.
 Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 Oberzyne obetrzeć  papierowym ręcznikiem, a następnie każdy plasterek zgrillowac. 
Plastry bakłażana ułożyć na talerzu lub desce.


Ziemniaki ostrugac,pokroic w plastry i rówież zgrillowzc .
W naczyniu do zapiekania umieścić na spodzie 1 warstwe ziemniaków , na niej 1/3 mięsa, 1 warstwa bakłażana i 1/3 mięsa,ostatnią warstwe bakłażanów i mieso. 

Zetrzeć sery na drobnej tarce.. W rondelku rozgrzać masło, podsmażyć na nim mąkę robiąc jasną zasmażkę. 
Rozprowadzić ją stopniowo dodawanym mlekiem, ciągle mieszając. 
Dodać do sosu połowę serów, mieszając gotować chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje . 
Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Gotowym sosem polać zapiekankę. Sos powinien stanowić warstwę ok. 1,5 cm



. Posypać z wierzchu pozostałym serem i piec w temperaturze 180 stopni 35-45 minut do zarumienienia ....
Po wyciągnięciu odstawić naczynie z zapiekanką na kilka minut, aby odpoczęła i lekko się zespoliła.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)