Ciasto
500 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
szczypta soli
Mąkę mieszamy z cukrem, solą, sodką. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki.
Następnie dodajemy jajka i miód i szybko zagniatamy, az powstanie elastyczne ciasto
Ciasto dzielimy na 3 równe kawałk i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Blachę o wymiarach ok. 35cm na 23 cm wykładamy papierem do pieczenia
1/3 ciasta rozwałkowujemy na kształt dna blachy, przekładamy na wałku do blaszki
i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote).
Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na kratkę i pieczemy następne.
Krem
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka 2%
120 g cukru
200 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
lub sok z 1/2 cytryny
opcja: słoiczek gęstego dżemu pożeczkowego lub śliwkowego
W ganku gotujemy mleko, dodajemy cukier i kaszę i gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając,
oprowadzamy do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń).
Zdejmujemy, studzimy
Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem.
Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę i cały czas miksujemy
Dodajemy aromat lub sok z cytryny.
Układamy warstwami:
ciasto,dżem ,masa ,ciasto
Wierzch ciasta możemy polać czekoladą, posypac cukrem pudrem lub kokosem....wg uznania
poniedziałek, 16 maja 2016
Moussaka,.................. najlepsza na świecie
3 średnie bakłażany
3-4 ziemniaki
300 g mięsa mielonego jagnięcego
300 g mięsa mielonego wołowego
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego oregano
2 liście laurowe
2 gałązki tymianku
3 ziarna ziela angielskiego
1 puszka pomidorów
1 spory kawałek kory cynamonowca
1 łyżka mąki - do zagęszczenia mięsa
sól, czarny pieprz - do smaku
sos bechamel:
60 g masła
60 g mąki
500 ml mleka
60 g parmezanu
80 g sera Gruyère
sól, czarny pieprz - do smaku
Bakłażany umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż w plastry o grubości 1 cm
. Posypać z obu stron solą i zostawić na 30-60 minut; warzywo "spoci się" tracąc przy tym goryczkę.
W międzyczasie przygotować resztę składników. Szalotkę i czosnek pokroić w drobną kostkę,
Na gorącej patelni podsmażyć mięso .. Cały czas trzeba mięso mieszać i rozgniatać drewnianą łyżką,
aby jego kawałeczki były jak najmniejsze.
Do mięsa dodać szalotkę, czosnek, laskę cynamonu, ziele angielskie oraz liść laurowy i smażyć około 5 minut,
aż mięso się lekko zrumieni, a cebula zeszkli. Dodać oregano i tymianek, pokrojone pomidory .
Dusić pod przykryciem, na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie odkryć patelnię,
wyciągnąć korę cynamonu, gałązki tymianku i liść laurowy, odparować nadmiar sosu.
Pod koniec smażenia dodać ewentualnie łyżkę mąki, aby zagęścić mięsny sos.
Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Oberzyne obetrzeć papierowym ręcznikiem, a następnie każdy plasterek zgrillowac.
Plastry bakłażana ułożyć na talerzu lub desce.
Ziemniaki ostrugac,pokroic w plastry i rówież zgrillowzc .
W naczyniu do zapiekania umieścić na spodzie 1 warstwe ziemniaków , na niej 1/3 mięsa, 1 warstwa bakłażana i 1/3 mięsa,ostatnią warstwe bakłażanów i mieso.
Zetrzeć sery na drobnej tarce.. W rondelku rozgrzać masło, podsmażyć na nim mąkę robiąc jasną zasmażkę.
Rozprowadzić ją stopniowo dodawanym mlekiem, ciągle mieszając.
Dodać do sosu połowę serów, mieszając gotować chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje .
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowym sosem polać zapiekankę. Sos powinien stanowić warstwę ok. 1,5 cm
. Posypać z wierzchu pozostałym serem i piec w temperaturze 180 stopni 35-45 minut do zarumienienia ....
Po wyciągnięciu odstawić naczynie z zapiekanką na kilka minut, aby odpoczęła i lekko się zespoliła.
piątek, 25 marca 2016
Śledzie po kaszubsku.....
1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)
2 łyżki cukru1/4 szklanki oleju
4 łyżki octu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
30 dkg cebuli
3 ziarenka ziela ang.
3 liście laurowe
ziarenka gorczycy
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka
Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić.
Śledzie pokroic na wąskie paski, zwiinżc w ruloniki i spiąć wykałaczką.
Układac w naczyniu,zalac ostudzonym sosem ułożone w naczyniu śledziowe koreczki.
Pojemnik szczelnie przykryc i wstawic do lodówki na kilka godzin
Najlepiej smakują na drugi dzień
Biszkopt z jabłkami.............szybkie ciasto dla niespodziewanych gości
5 jajek
3/4 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 jabłek
Białka ubi z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka nadal ubijać. Następnie dodać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia
i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki .
Powrzucać do ciasta lub ułożyć na dnie blaszki do pieczenia.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwaga!
Poniewaz oboje z mężem lubimy mase marcepanową często kroję ją na cieniutkie plasterki i układam na ciasto.....pycha
Plesniak..............ciasto mojego dziecinstwa.
200 g masła
4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżki kakao
1 kisiel malinowy
słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki +( mrożone owoce) opcja na lato
Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami.
Szybko zagnieść ciasto (będzie bardzo kruche i sypkie
Podzielić je na 3 części, i jedną z nich zagnieść z kakao.
Uformować 3 kule i włożyć 2 jasna i ciemna do lodówki do stwardnienia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodac 2/3 szklanki cukru i kisiel malinowy
Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone jasne ciasto rozwałkowac i przeniesc na wałku na dno formy.
Posmarować grubą warstwą dżemu (mozna dodać mrożone owoce)
Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek.
Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Gofry........domowe
1 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
4 łyżki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka rumu
szczypta soli
Wszystkie składniki (oprócz białek) połączyć ze sobą na gładką masę. Białka ubić i delikatnie mieszając dodawać je stopniowo.
Na rozgrzaną gofrownicę, chochlą nalewać ciasto i piec do momentu, aż będą miały złoty kolor z obydwu stron.
Po wyjęciu studzić na kratce.
niedziela, 6 marca 2016
Ciasto na tarte..........bardzo dobre
200 g maki
100 g masła
1 jajko
1 łyzka cukru
1/2 łyzeczki soli
2 łyzki lodowatej wody
Zasada jest taka: mąka do masła 2:1 !!!
Zagniesc b. szybko ciasto i odłożyć na 30 min do lodówki
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...