sobota, 26 września 2015

Ciasto marchewkowe........wilgotne,pyszne i zawsze za małe!

Przepis wielokrotnie sprawdzony....POLECAM



2 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika 
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
pół łyżeczki soli




Czynności przygotowawcze: Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. 
Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. 
Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho.
 Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty
 Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. 
Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. 
Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz  przyprawę do piernika.
 Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) 
natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem)




W lecie wciskam kilka sezonowych owoców....powyżej połówki małych brzoskwiń.

Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy......u nas nazywana"czyszczenie lodówki"

 8-10 ziemniaków
250 g sera tufu wędzone
3-4 cebule
1-2 ząbki czosnku
500 g kiełbasy (ja daje dwa gatunki)
50-100 g startego żółtego sera
150 ml śmietany 18%
1-2 jajka
olej
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa


Zacząć od obgotowania ziemniaków (okolo5-7 min) obranych i pokrojonych w pół centymetrowe talarki  z dodatkiem soli .
 Cebulę i czosnek drobno posiekać i z zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli.
 Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.


Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, 
na co zużywamy 1/2 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. 
Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu .Rozkładamy pokrojony w kosteczke ser tofu.
Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30-40 minut
Lubimy ładnie podpieczony!


Leniwe pierogi .......czyli kopytka z serem i ziemniakami




 1 kg ziemniaków,
 250 g twarogu,
1 jajko,
 150 g mąki pszennej,
150 g mąki ziemniaczanej,
sól,






Ziemniaki  ugotować w osolonej wodzie  i wystudzić. Zmielić przez maszynkę wraz z serem.
 Dodać obie mąki, sól, jajko i wyrobić ciasto. Uformować z niego wałeczki, lekko je spłaszczyć i oddcinać skośne paski. 
Tak przygotowane kawałki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. 
Podajemy polane roztopionym masłem lub skwareczkami ze słoninki......no tym co nam smakuje najbardziej!

poniedziałek, 21 września 2015

Curry z jarmużu i cieciorki.....




8 - 10  liści jarmużu
2 - 3 pomidory
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
średnia cebula
2 papryki czerwone (różnokolorowe)
2 średnie marchewki
1 czubata łyżeczka curry
1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego kuminu i kolendry
1 czubata łyżeczka sproszkowanej papryki 
2 szklanki przecieru pomidorowego  lub soku
1 szklanka mleka kokosowego
1 czubata łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru
1 - 2 łyżeczki curry
2 duże ząbki czosnku
6 średnich kiszonych ogórków(opcja)
4 łyżki oleju
sól
natka pietruszki do posypania 
można dodac wg inwencji: ziemniaki i inne warzywa

Wykonanie:



Najpierw podgrzewamy wszystkie sypkie przyprawy na suchej patelni - kilka minut, aż zaczną intensywnie pachnieć,
 następnie przesypujemy je do moździerza, dodajemy chili, czosnek i posiekany z grubsza imbir . Ucieramy to wszystko na pastę.
 W rondlu (na patelni lub w woku)  rozgrzewamy kilka łyżek oleju i dodajemy naszą mieszankę przypraw. 
Podgrzewamy ją przez kilka chwil.



Następnie dodajemy ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę i smażymy całość przez kilka minut. 
Nastepnie  dodajemy jarmuż, pozbawiony twardych nerwów z liści, cieciorkę i pomidory z puszki. 
Dodajemy 3/4 szklanki wody lub bulionu, przykrywamy i dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
 Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem


Ziołowe "frytki" z piekarnika.... czyli ziemniaki inaczej

8 średnich ziemniaków 
sól + pieprz
1 łyżka tymianku
+ ulubione zioła
około 2 łyżki oliwy z oliwek

Ziemniaki obieramy (ja tylko szoruje!) i kroimy w ósemki.
 Pokrojone ziemniaki płuczemy i suszymy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miski,
wlewamy oliwę, posypujemy ziołami  i tymiankiem , całość mieszamy, aby obtoczyć dokładnie ziemniaki w oliwie i ziołach.
Przekładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w ok 190 stopniach ok 45 minut.
 Gotowe lekko solimy do smaku.....




Tymianek:

 jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w południowej Europie,
 zachodniej Azji oraz północnej Afryce. Choć istnieje ponad 100 odmian tymianku tak naprawdę
 tylko ogrodowy i cytrynowy mają znaczenie kulinarne!
Ze względu na silny aromat przyprawę tę stosuje się na ogół samą.
 Najlepiej harmonizuje ona z pietruszką, czosnkiem, cebulą i liściem laurowym,
 ale .....nie należy jej łączyć z majerankiem.
 Suszony tymianek ma około trzykrotnie silniejszy aromat od świeżego.
 Łagodzi kaszel, rozrzedzając śluz w płucach i oskrzelach,  reguluje i wzmacnia trawienie.
 skuteczny przy kłopotach z drogami moczowymi czy pęcherzem, choćby dlatego, 
że jest lekko rogrzewający i działa przeciwbakteryjnie. Jego zielone liście są bogate w witaminę K, A, C i E 
oraz olejki eteryczne – tymol i karwol .
 Jego właściwości lecznicze pozwalają oczyścić, odmłodzić oraz wzmocnić organizm.

Kotlety mielone......lub zraziki z mięsa wieprzowo wołowego



250 g mięsa mielonego wieprzowego 
250 g mięsa mielonego wołowego
2 średnie cebulki + masło do smażenia
1 jajko
sól, pieprz świeżo zmielony
1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa
mleko do namoczenia bułki
2 łyżki masła
bułka tarta
1 łyżka mąki
1/2 szkl (około) wody...!




Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na rozpuszczonym maśle na patelni na złoty kolor - studzimy
Bułkę kajzerkę namaczamy w  mleku, odstawiamy na 3-4 min,lekko odciskamy
Mięso wkładamy do szklanej miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajko, odciśniętą  bułkę,sól oraz świeżo zmielony pieprz
Całość  wyrabiamy (ręką) dolewamy po troszku wody i bardzo dokładnie wyrabiamy aż sie składniki dokładnie połączą
i mięso zacznie sie "kleić". 

Całą tajemnicą dobrych mielonych jest właśnie dolanie odrobiny wody i pożądnie wyrobienie masy mięsnej!!!

Ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku solą lub pieprzem
Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej
lub zgrabne wałeczki,które otaczamy w mące.



Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą....wegetariańskie




1 główka włoskiej kapusty
1 niepełna szklanka kaszy jęczmiennej
1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (namoczonej około 30 min)
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
400-500 g pieczarek
marchewka i pietruszka
1 czubata łyżeczka tymianku
1 czubata łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 mała puszka cieciorki
sól, pieprz

sos:
2 cebule
2 puszki  pomidorów 
1-2 ząbki czosnku
majeranek lub tymianek
sól pieprz




Soczewicę zalewamy wodą  i gotujemy na małym ogniu
Kaszę wsypujemy do niewielkiego garnka z grubym dnem, zalewamy podwójną ilością wody
 i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie cała wodę.
Cebule kroimy drobno i podsmażamy, dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i dusimy całość kilkanaście minut na małym
 ogniu.
Do cebuli z pieczarkami dodajemy odcedzoną soczewicę, kaszę,cieciorlke, przyprawy, starte marchewkę i pietruszke, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solimy do smaku.
Z kapusty wycinamy głąb i umieszczamy w dużym garnku, wyciętym otworem do dołu. 
Zalewamy wrzątkiem do wysokości 3/4 i przykrywamy.
Gotujemy pod przykryciem ok 5-10 min - aż liście lekko zmiękną i będzie je można łatwo zdjąć.
Wyciągamy kapustę, zdejmujemy kolejno po jednym liściu i delikatnie wycinamy grubą żyłkę u nasady.
Na liść nakładamy farsz i zawijamy w kopertę .
Gołąbki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania - dnie układamy pozostałe lub uszkodzone liście 
Podlewamy niewielką ilością wody lub bulionu, przykrywamy i zapiekamy w 180 st ok 30  - 40 min


Oczywiście możemy też gołąbki gotować 
 (szybkowar)....i
lub zapiekać od razu w pomidorowym sosie .

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)