1 czerwona papryka
1 duży ząbek czosnku
ok. 3/4 szklanki ryżu arborio
2 czubate łyżeczki pomidorowego koncentratu
2 pomidory
2 lyzki masla
bulion ok. 1l
1/2 płaskiej łyżeczki curry
sól, świeżo mielony pieprz
pół pęczka natki kolendry
mieszanka owoców morza
Papryke pokroić w średniej wielkości paski, czosnek i kolendre posiekać, pomidory pokroić w paski,cebule w piorka
Rozgrzać patelnię w niewielką ilością oliwy.
Dodać cebule, paprykę, pomidory , curry , potem czosnek i chwilę wszystko posmażyć.
Dodać ryż, ponownie podsmażyć parę chwil, a następnie dolewać bulion po trochu,
dodając kolejną porcję kiedy poprzednia wchłonie w ryż. Starać się jak najmniej mieszać zawartość patelni.
Gotować do chwili a ryż będzie al dente, zajmie to około 15 minut, po czym dodać owoce morza i delikatnie przemieszać.
Gotować na wolnym ogniu kolejne 7-8 minut. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem. wsypac kolendre i wylaczyc.
Dodac masli i starannie przemieszac.