niedziela, 12 stycznia 2014

Chleb w 5 minut....................Pyszny!

0,5kg mąki (dowolna)
2 opakowania suchych drożdży (14g)
2 szklanki ciepłej (!) wody
po 2 łyżeczki soli i cukru
5 łyżek otrębów pszennych
8 łyżek ziaren.  Jeśli  lubisz - możesz śmiało dać więcej!



masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.





Przygotowanie:
Drożdże wsyp do miseczki z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
W dużej (!) misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, otręby i ziarna.
 Dodaj do nich wodę z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj.łyżką. 
Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Keksówkę wysmaruj masłem, obsyp bułką i przelej do niej ciasto.
 Przykryj i odstaw jeszcze na czas rozgrzania piekarnika do 200 stopni.
Gdy się rozgrzeje wstaw i piecz godzinę.



Gorący chleb wyjmij z formy  i zawiń w czystą ściereczkę. Zostaw do ostygnięcia. 

Pyszny Chleb........................pain délicieux

Składniki:
1 litr ciepłej wody
8 łyżek płatków owsianych (górskich)
5 dkg drożdży
1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru



Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki owsiane,dodać sól i cukier na to pokruszyć drożdże.
Poczekać, aż płatki wypłyną na wierzch, wtedy dodać mąkę i wyrobić ciasto.
Wyłożyć do 2 wąskich wysmarowanych i posypanych b. tartą foremek, dać do piekarnika, 
ustawić temp. na 170 stopni i piec ok. 1 godz.

Norweskie bułeczki cynamonowe.......................Brioches à la cannelle



Składniki
Ciasto
600 g mąki pszennej
80 g cukru
1/2 łyżeczki solu
21 g drożdży suchych albo 45 g świeżych
100 g niesolonego masła
400 ml mleka
2 jajka

Nadzienie
150 g miękkiego masła
150 g cukru
1 1/2 łyżeczki cynamonu

1 jajko do posmarowania

Składniki nadzienia wymieszać w misce.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Masło roztopić, dodać do roztrzepanych jajek i mleka. 
Powstałym płynem zalać suche składniki i wyrobić miękkie, sprężyste ciasto. 
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. 
1/3 ciasta rozwałkować na kształt blaszki (o wymiarach ok. 33x24 cm) - będzie to spód bułek. 
Resztę ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt. 
Posmarować równomiernie nadzieniem, zwinąć w rulon i pociac na cienkie plastry,ułożyć na przygotowanym spodzie. 

Odstawić do napuszenia na 20 min. Piekarnik nagrzać do 230 st. C.
 Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozkłóconym jajkiem. Piec 20-25 min


Norweskie bułeczki cynamonowe (norwegian cinnamon buns)

Składniki na 20 bułeczek:

600 g mąki pszennej
100 g cukru 
pół łyżeczki soli
21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych
100 g masła
400 ml mleka
2 jajka
Na nadzienie:

150 g bardzo miękkiego masła 
130 g cukru 
1,5 łyżeczki cynamonu
Na glazurę :
1 jajko

W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem.
 Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść . Ciasto powinno być gładkie i sprężyste).
 Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.

Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem). 
To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.
W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.

Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady.
 Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce (a konkretnie na spodzie z ciasta).
 Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. 
 Pozostawić do wyrosniecia na 15 minut.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC,

niedziela, 15 grudnia 2013

Mieszanka przypraw Cajun...............................do GUMBO

                                                                                                                    (Obrazek i innego bloga)

Mieszanka przypraw Cajun:

łyżka ostrej papryki
łyżka słodkiej papryki
łyżka pieprzu kajeńskiego
łyżka sproszkowanego czosnku
łyżka sproszkowanej cebuli
łyżka suszonego tymianku
łyżka proszku gumbo fileé
łyżka sproszkowanej musztardy
2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu


OKRA do gumbo  

Piżmian jadalny – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny 

ślazowatych. Uprawiany jest w wielu krajach o klimacie 

tropikalnym lub subtropikalnym. Niedojrzałe owoce są 

spożywane po ugotowaniu jako jarzyna, czasami również na 

surowo








Przepis na gumbo z ryba !





20 dkg bialej ryby ( uzylam dorsza)
10-15dkg krewetek w skrupkach i z glowami
20 dkg kielbasy wedzonej
2 piersi kurczaka
2 lodygi selera
1 cebula
1/2 zielonej papryki
1 szklanka mrozonego pizmianu jadalnego ( okra)
5 zabkow czosnku
2 garsci natki pietruszki + troszke do dekoracji
1 zielona cebulka
1/3 szklanki maki pszennej
200 ml pomidorow z puszki w soku
3 szklanki wywaru krewetkowego
4 lyzki sosu Worcestershire
4 lyzki masla
3 lyzki oliwy

sol,pieprz,papryka slodka,tymianek,lisc laurowy

Piersi kurczaka pokroic w kawalki opruszyc sola i pieprzem i obsmazyc na oliwie wyciagna mieso i wrzucic pokrojona w plastry 
kilbase podpiec i wyciagnac.

Wsypac make i dodac 2lyzki masla, smazyc zasmazke na dosc ciemny kolor okolo 8 minut.
Kolor musi byc mniej wiecej ciemno orzechowy. Zasmazke przelozyc do szklanki a do garczka wrzucamy2 lyzki mala 
oraz pokrojona cebule,papryke,pokrojony seler,zgniecone zabki czosnku smazyc na delikatnym ogniu okolo 5 minut.
 Dodac sol,pieprz,ziola oraz sos Worcestershire oraz pokrojona natke pietruszki smazyc okolo
 2 minut i dodac wywar krewetkowy,kurczaka,kielbase i gotowac okolo 30minut.

Po 30 minutach dodac pizmianu jadalnego oraz pomidory z puszki oraz zasmazke dobrze wymieszac i
 gotowac okolo 35-45 min na malym ogniu. Na samym koncu wrzucamy krewetki,rybe gotujemy kilka minut.

Gumbo III.........................ragoût

Zasmażka do gumbo czyli roux:





Przepis amerykansk i(przepisow jest tyle ilu kucharzy!)








1/3 szklanki maki
 1/4 szklanki  smalcu z boczku

 1/3 szklanki drobno posiekanego selera
1 duza cebula, grubo posiekane
 1 duza zielona papryka, grubo posiekane
 1 zabek czosnku, mielonego
 25 dag kielbasa andouille, w plasterkach
 4-5 szklanki wody
 2i1/2 kostki bulion wolowy
 1  lyzeczka cukru bialego
 sól do smaku
1/2 lyzeczki pieprzu 
 1/4 lyzeczki Cajun 
 1-1/2 laurowe
 1/4 lyzeczki suszonych lisci tymianku
 3-4 lyzki duszone pomidory
1 puszka sos pomidorowy(przecier)



 2-1/2 lyzeczki smalcem boczku
 1 opakowanie mrozonych cietej okry
 2-1/2 lyzeczki octu destylowanej
 20 dag niegotowane  krewetki,
 2-1/2 lyzeczki sosu Worcestershire

 Zrób zasmazke przez ubijania make i  smalcem  razem w duzym, ciezkim rondlu na srednim ogniu,
 tworzac gladka mieszanki. Gotowac zasmazke, ciagle ubijajac, az zmieni kolor na  brazowy kolor 
Moze to zajac 20 do 30 minut; ogladac uwaznie zeby nie spalic. Zdjac z ognia, nadal ubijajac, 
az mieszanina przestanie siegotowac.
Wrzuc seler, cebule, zielona papryke i czosnek  (posiekane)do garnka
 Wymieszac warzywa  i wymieszac z kielbasa. Doprowadzic mieszanine do wrzenia na srednim ogniu i gotowac, 
az warzywa beda miekkie, 10 do 15 minut. Zdjac z ognia i odstawic.
Doprowadzic wode i bulion wolowy kostki do wrzenia w duzym garneku.






 Mieszac az do rozpuszczenia kostki bulionowe 
 Zmniejszyc ogien do wrzenia, i wymieszac z cukrem, sola, pieprzem, sosem Cajun ,
 liscie laurowe, tymianek, duszonymi pomidorami i sosem pomidorowym. Zupe gotowac na malym 
ogniu przez 1 godzine; wymieszac 2 lyzeczki proszku  gumbo 
Tymczasem stopic 2 lyzki smalcem boczek na patelni i gotowac okra z octem na srednim ogniu przez 15 minut, 
wyjac lyzka cedzakowa okre, i wrzucic do garnka z gumbo . Dodac  kreweteki i sos Worcestershire,
 gotowac, az smaki sa wymieszaja okolo 45 minut. Tuz przed podaniem wymieszac z 2  lub wiecej lyzeczkami proszku gumbo.




Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)