Zasmażka do gumbo czyli roux:
Przepis amerykansk i(przepisow jest tyle ilu kucharzy!)
1/3 szklanki maki
1/4 szklanki smalcu z boczku
1/3 szklanki drobno posiekanego selera
1 duza cebula, grubo posiekane
1 duza zielona papryka, grubo posiekane
1 zabek czosnku, mielonego
25 dag kielbasa andouille, w plasterkach
4-5 szklanki wody
2i1/2 kostki bulion wolowy
1 lyzeczka cukru bialego
sól do smaku
1/2 lyzeczki pieprzu
1/4 lyzeczki Cajun
1-1/2 laurowe
1/4 lyzeczki suszonych lisci tymianku
3-4 lyzki duszone pomidory
1 puszka sos pomidorowy(przecier)
2-1/2 lyzeczki smalcem boczku
1 opakowanie mrozonych cietej okry
2-1/2 lyzeczki octu destylowanej
20 dag niegotowane krewetki,
2-1/2 lyzeczki sosu Worcestershire
Zrób zasmazke przez ubijania make i smalcem razem w duzym, ciezkim rondlu na srednim ogniu,
tworzac gladka mieszanki. Gotowac zasmazke, ciagle ubijajac, az zmieni kolor na brazowy kolor
Moze to zajac 20 do 30 minut; ogladac uwaznie zeby nie spalic. Zdjac z ognia, nadal ubijajac,
az mieszanina przestanie siegotowac.
Wrzuc seler, cebule, zielona papryke i czosnek (posiekane)do garnka
Wymieszac warzywa i wymieszac z kielbasa. Doprowadzic mieszanine do wrzenia na srednim ogniu i gotowac,
az warzywa beda miekkie, 10 do 15 minut. Zdjac z ognia i odstawic.
Doprowadzic wode i bulion wolowy kostki do wrzenia w duzym garneku.
Mieszac az do rozpuszczenia kostki bulionowe
Zmniejszyc ogien do wrzenia, i wymieszac z cukrem, sola, pieprzem, sosem Cajun ,
liscie laurowe, tymianek, duszonymi pomidorami i sosem pomidorowym. Zupe gotowac na malym
ogniu przez 1 godzine; wymieszac 2 lyzeczki proszku gumbo
Tymczasem stopic 2 lyzki smalcem boczek na patelni i gotowac okra z octem na srednim ogniu przez 15 minut,
wyjac lyzka cedzakowa okre, i wrzucic do garnka z gumbo . Dodac kreweteki i sos Worcestershire,
gotowac, az smaki sa wymieszaja okolo 45 minut. Tuz przed podaniem wymieszac z 2 lub wiecej lyzeczkami proszku gumbo.