poniedziałek, 11 listopada 2013

Szarlotka mocno cynamonowa.........................tarte aux pommes cannelle !





4 szklanki mąki
3 jajka + 2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg masła  pokrojonego w drobną kostkę
1 łyżka śmietany
1/2 szklanki cukru
ok. 2 kg jabłek kwaskowatych
1/2 szklanki soku bananowego
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mielonego cynamonu
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabiamy . Dzielimy je na dwie równe porcje i wkładamy na 1 h do lodówki.
Pierwszą cześć ciasta wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i 
wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 160*C.
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do rondla o grubym dnie. Zalewamy sokiem bananowym.
 Dosypujemy cukier i cynamon. Prażymy na wolnym ogniu do momentu, aż jabłka się rozgotują.
 Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy masę jabłkową aby nie było grudek.
Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową.
Druga  czesc ciasta scieramy na tarce lub walkujemy i wykladamy  na wierzch szarlotki.
Pieczemy szarlotkę przez ok. 25-30 minut w piekarniku 170*C.
Posypujemy jeszcze ciepla cukrem pudrem.

.Cynamonowa szarlotka....................Tarte aux pommes cannelle



Ciasto:
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
185 g  masla (miekkiego)
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1/2 lyzeczki cynamonu


Farsz:

4 jablka
1 lyzka cukru
1/4 lyzeczki cynamonu
1/4 szklanki dzemu morelowego


Miekkie maslo, cynamon i cukier zmiksowac na gladka kremowa mase. 
Dodac jajka i caly czas ubijac, aby masa byla jednolita. 
Nastepnie dodac przesiana make, proszek do pieczenia, mleko i ponownie zmiksowac na gladka mase. 
Tortownice o srednicy ok. 23 cm wylozyc papierem do pieczenia, przelozyc  mase.
Obrane jablka, przekroic na polówki i usunac gniazda nasienne. Nastepnie ponacinac je w gesta harmonijke, 
Ulozyc na ciescie i posyacp cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec okolo 50 minut. 



Po tym czasie wyjac ostroznie ciasto, posmarowac je podgrzanym dzemem morelowym i wstawic z powrotem do piekarnika na 10-15 minut 

niedziela, 27 października 2013

Staropolska zupa rybna



1 kg drobnych ryb słodkowodnych (ja wole filety)
2-3  borowiki 
mały zielony ogórek
opakowanie pulpy pomidorowej
mała pietruszka
kawałek selera
średnia cebula
łyżka kaparów
2 łyżki masła
sok i skórka otarta z  cytryny
1 szklanka śmietany 
żółtko
2 listki laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu
sól

Sprawione i umyte ryby osuszyć, natrzeć solą, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
W garnku zagotować 1,5 litra wody z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu.
Włożyć ryby i gotować na małym ogniu 20-25 min, po czym delikatnie wyjąć je łyżką cedzakową,
 Pietruszkę i seler obrać, pokroić w cienkie słupki.
Umyte grzyby pokroić w paseczki .
W rondlu stopić masło, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby, seler i pietruszkę.
 Dusić na małym ogniu około 10 min, po czym zalać przecedzonym wywarem z ryb i jeszcze 10 min podgotowac.
 Dodac pomidorowa pulpe, kapary , obrany ogóerk, pokrojony w słupki
oraz kawałki ryb ... i zagotować zupę!
Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, zaciągnąć żółtkiem zmiksowanym ze śmietaną,
mocno podgrzać, mieszając, ale nie gotować!!!.

Zupa rybna........................soupe de poisson(szybka wersja!)




Składniki :
- 6 ziemniaków
- 1 por 
- karton pulpy  pomidorowej
- czosnek , szafran , sól , pieprz , oliwa z oliwek, wino białe 
- 4  filety z roznych ryb slodkowodnych
- 500 g moules (małży)
- 100-200 g krewetek (opcjonalne)
- biale,wytrawne wino O,75 litra


Do garnka(najlepiej szybkowaru) na dno wlac oliwe z oliwek,
  ziemniaki pokroić w paski(pierwszawarstwa),
 warstwa plasterkow pora,
 warstwa pomidorów,
ponownie, ziemniaki, por, pomidory. Wlac białe wino, umieścić strąk szafranu i zmiażdżony czosnek.
 Na górze ryby, małże dobrze wymyte!, kreweteki, sól i pieprz. Gotować 10 do 15 minut. Otworzyc,zupka jest gotowy i to jest dobre!

Zupa rybna........................soupe de poisson Bouillabaisse



Składniki:
2 l wywaru rybnego
2 kg różnych wyfiletowanych ryb morskich
300- 500 g różnych owoców morza: krewetek, ośmiorniczek, mięsa krabów, homarów
2 duże cebule
2 marchewki
1 por – biała część, lub kawałek kopru włoskiego
500 g pomidorów
szklanka białego wytrawnego wina
pół szklanki oliwy z oliwek
kilka ząbków czosnku
skórka z 1/8 pomarańczy
koperek, szafran, pieprz ziarnisty
2 łyżki soku z cytryny
sól, biały pieprz

 Wywar:

Cebulę, kilka ząbków czosnku, marchewkę i por lub koper włoski drobno kroimy
Pomidory sparzamy ze skórki i kroimy w kostkę lub w cząstki. Podsmażamy cebulę.
 Filety z ryby kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny - odstawiamy.
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i pokrojone warzywa.
 Dodajemy skórkę pomarańczową oraz szafran i dusimy około 15 minut.
Zalewamy 2 litrami wody, wrzucamy rybie głowy. Gotujemy.


Odcedzamy wywar, dodajemy filety rybne, podlewamy winem
i gotujemy około 15 minut. Na 3-5 minut przed końcem gotowania dodajemy owoce morza.

W trakcie gotowania zupy przygotowujemy czosnkowe grzanki(opcja !)




Zupa rybna........................soupe de poisson








Składniki:
1 kg ryb: dorsz; łosoś; miruna (lub inne)
1 marchewka i 1 pietruszka
1 por
seler naciowy
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
mleczko kokosowe (duża puszka)
papryka czerwona
kostka rosołowa warzywna
sos tabasco
ok. 250 g krewetek królewskich


Gotujemy warzywa z imbirem, czosnkiem, dodajemy ryby i gotujemy ok. 30 min. 
Wyjmujemy warzywa , miksujemy w blenderze, dodajemy do wywaru z rybami. 
Kroimy w cienkie paseczki czerwoną paprykę, wsypujemy rowniez do zupy krewetki i ......
całość zabielamy mlekiem kokosowym .
Do smaku dajemy sos tabasco.

poniedziałek, 14 października 2013

Ciasteczka z siemienia lnianego....................na leniwe jelita














Pierwszy przepis

skladniki:
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka platków owsianych
1 szklanka musli
140g margaryny
3-4 lyzki miodku majowego 
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzeczka imbiru
1 lyzeczka swiezo zmielonej galki muszkatolowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Siemie lniane, platki owsiane i musli zmielic. Dodac margaryne i pozostale skladniki. Wyrobic mase.
 Rozwalkowac na grubosc ok 0,5 cm, przelozyc na blaszke lub po prostu rozgniatac ciasto bezposrednio na blaszce. 
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15-20 minut. Po tym czasie lekko przestudzic i pokroic w kwadraciki.
Jesli ktos chce sie bawic moze zrobic wersje mniej leniwa i wycinac ciasteczka o róznych ksztaltach przed pieczeniem :)


Drugi przepis


Składniki
3/4 szklanki zmielonych nasion lnu
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
100g masła
1 łyżka melasy / miodu
1 białko

Rozpuścić masło z melasą. Ostudzić.
Nasion lnu nie mielimy zbyt mocno. Wystarczy kilka sekund w młynku. 
Płatki owsiane lekko uprażyć na patelni. 
Łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy ostudzone masło. Połączyć łyżką.
 Dodać białko, wyrobić ciasto ręką. Część ciasta kładziemy pomiędzy 2 warstwy folii spożywczej, wałkujemy, 
wykrajamy kółka. 


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)