niedziela, 27 października 2013

Staropolska zupa rybna



1 kg drobnych ryb słodkowodnych (ja wole filety)
2-3  borowiki 
mały zielony ogórek
opakowanie pulpy pomidorowej
mała pietruszka
kawałek selera
średnia cebula
łyżka kaparów
2 łyżki masła
sok i skórka otarta z  cytryny
1 szklanka śmietany 
żółtko
2 listki laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu
sól

Sprawione i umyte ryby osuszyć, natrzeć solą, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
W garnku zagotować 1,5 litra wody z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu.
Włożyć ryby i gotować na małym ogniu 20-25 min, po czym delikatnie wyjąć je łyżką cedzakową,
 Pietruszkę i seler obrać, pokroić w cienkie słupki.
Umyte grzyby pokroić w paseczki .
W rondlu stopić masło, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby, seler i pietruszkę.
 Dusić na małym ogniu około 10 min, po czym zalać przecedzonym wywarem z ryb i jeszcze 10 min podgotowac.
 Dodac pomidorowa pulpe, kapary , obrany ogóerk, pokrojony w słupki
oraz kawałki ryb ... i zagotować zupę!
Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, zaciągnąć żółtkiem zmiksowanym ze śmietaną,
mocno podgrzać, mieszając, ale nie gotować!!!.

Zupa rybna........................soupe de poisson(szybka wersja!)




Składniki :
- 6 ziemniaków
- 1 por 
- karton pulpy  pomidorowej
- czosnek , szafran , sól , pieprz , oliwa z oliwek, wino białe 
- 4  filety z roznych ryb slodkowodnych
- 500 g moules (małży)
- 100-200 g krewetek (opcjonalne)
- biale,wytrawne wino O,75 litra


Do garnka(najlepiej szybkowaru) na dno wlac oliwe z oliwek,
  ziemniaki pokroić w paski(pierwszawarstwa),
 warstwa plasterkow pora,
 warstwa pomidorów,
ponownie, ziemniaki, por, pomidory. Wlac białe wino, umieścić strąk szafranu i zmiażdżony czosnek.
 Na górze ryby, małże dobrze wymyte!, kreweteki, sól i pieprz. Gotować 10 do 15 minut. Otworzyc,zupka jest gotowy i to jest dobre!

Zupa rybna........................soupe de poisson Bouillabaisse



Składniki:
2 l wywaru rybnego
2 kg różnych wyfiletowanych ryb morskich
300- 500 g różnych owoców morza: krewetek, ośmiorniczek, mięsa krabów, homarów
2 duże cebule
2 marchewki
1 por – biała część, lub kawałek kopru włoskiego
500 g pomidorów
szklanka białego wytrawnego wina
pół szklanki oliwy z oliwek
kilka ząbków czosnku
skórka z 1/8 pomarańczy
koperek, szafran, pieprz ziarnisty
2 łyżki soku z cytryny
sól, biały pieprz

 Wywar:

Cebulę, kilka ząbków czosnku, marchewkę i por lub koper włoski drobno kroimy
Pomidory sparzamy ze skórki i kroimy w kostkę lub w cząstki. Podsmażamy cebulę.
 Filety z ryby kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny - odstawiamy.
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i pokrojone warzywa.
 Dodajemy skórkę pomarańczową oraz szafran i dusimy około 15 minut.
Zalewamy 2 litrami wody, wrzucamy rybie głowy. Gotujemy.


Odcedzamy wywar, dodajemy filety rybne, podlewamy winem
i gotujemy około 15 minut. Na 3-5 minut przed końcem gotowania dodajemy owoce morza.

W trakcie gotowania zupy przygotowujemy czosnkowe grzanki(opcja !)




Zupa rybna........................soupe de poisson








Składniki:
1 kg ryb: dorsz; łosoś; miruna (lub inne)
1 marchewka i 1 pietruszka
1 por
seler naciowy
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
mleczko kokosowe (duża puszka)
papryka czerwona
kostka rosołowa warzywna
sos tabasco
ok. 250 g krewetek królewskich


Gotujemy warzywa z imbirem, czosnkiem, dodajemy ryby i gotujemy ok. 30 min. 
Wyjmujemy warzywa , miksujemy w blenderze, dodajemy do wywaru z rybami. 
Kroimy w cienkie paseczki czerwoną paprykę, wsypujemy rowniez do zupy krewetki i ......
całość zabielamy mlekiem kokosowym .
Do smaku dajemy sos tabasco.

poniedziałek, 14 października 2013

Ciasteczka z siemienia lnianego....................na leniwe jelita














Pierwszy przepis

skladniki:
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka platków owsianych
1 szklanka musli
140g margaryny
3-4 lyzki miodku majowego 
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzeczka imbiru
1 lyzeczka swiezo zmielonej galki muszkatolowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Siemie lniane, platki owsiane i musli zmielic. Dodac margaryne i pozostale skladniki. Wyrobic mase.
 Rozwalkowac na grubosc ok 0,5 cm, przelozyc na blaszke lub po prostu rozgniatac ciasto bezposrednio na blaszce. 
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15-20 minut. Po tym czasie lekko przestudzic i pokroic w kwadraciki.
Jesli ktos chce sie bawic moze zrobic wersje mniej leniwa i wycinac ciasteczka o róznych ksztaltach przed pieczeniem :)


Drugi przepis


Składniki
3/4 szklanki zmielonych nasion lnu
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
100g masła
1 łyżka melasy / miodu
1 białko

Rozpuścić masło z melasą. Ostudzić.
Nasion lnu nie mielimy zbyt mocno. Wystarczy kilka sekund w młynku. 
Płatki owsiane lekko uprażyć na patelni. 
Łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy ostudzone masło. Połączyć łyżką.
 Dodać białko, wyrobić ciasto ręką. Część ciasta kładziemy pomiędzy 2 warstwy folii spożywczej, wałkujemy, 
wykrajamy kółka. 


niedziela, 6 października 2013

Ciasto na pizze!!!.................................pâte à pizza............





Sladniki ciasta do pizzy:

250 gram wloskiej maki Farina 00 – To jest wlascie klucz do najlepszego ciasta do pizzy jakie mozna przygotowac w domowej kuchni
i wypiec w piekarniku. Maka ta jest bardzo drobna, ma charakterystyczna konsystencje
i juz na pierwszy rzut oka rózni sie od maki pszennej dostepnej w polskich sklepach.

 Ta wloska make na szczescie latwo mozna kupic w polskich sklepach internetowych


150 ml bardzo cieplej wody

7 gram drozdzy suszonych/instant  'mozna uzyc swiezych, ale suche sa wygodniejsze w uzyciu
 a ciasto przygotowane z ich pomoca niczym nie rózni)
solidna szczypta soli
jedna lyzka dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia

Make przesiac do miski, tak aby byla jak najlepiej napowietrzona.
Do cieplej wody wsypac drozdze, dosc dokladnie zamieszac calosc i odstawic na moment na bok.
Make posolic  i dodac lyzke oliwy, a nastepnie wlac wode z drozdzami.
Wyrabic do uzyskania jednolitej kuli gladkiego i sprezystego ciasta.
Podzielic go na porcje.
Jezeli zrobicie wiecej ciasta, wlasnie w tym momencie mozecie..... jego czesc spakowac do foliowej torebki i zamrozic !
Zamrozone ciasto po wyjeciu z lodówki wyrosnie w trakcie rozmrazania.

Swieze ciasto do pizzy zaraz po wyrobieniu oprószyc delikatnie maka lub skrapic oliwa z oliwek
 Przykryc scierka i odstawic w cieple miejsce na minimum 1h.............
(tradycyjne wloskie receptury zakladaja odstawienie ciasta do wyrosniecia nawet na pare godzin.)


Wyrosniete ciasto lekko rozciagac dlonmi, tak aby uformowac z niego sredniej wielkosci kolo . Nastepnie palcami rozciagnac ciasto az do uzyskania porzadnego rozmiaru i ksztaltu.

 UWAGA! NIE WALKUJ CIASTA DO PIZZY !!!

poniewaz musi byc dobrze napowietrzone a walek

zatyka pory i wyciska pecherzyki powietrza......uff i koniec


A to juz moja gotowa pizza!



Ciasto na pizze?.................................pâte à pizza:




Idealna domowa pizza na cienkim cieście z dodatkami, które lubisz.... 
Czy nie jest to jedno z piękniejszych marzeń, ale rzadko realizowanych w kuchni?





Ciasto na pizze Magdy Gessler

maka 340 g
suszone drozdze 5 g
cukier 1,5 lyzeczki
sól 1,5 lyzeczki
oliwa 2 lyzeczki
letnia woda 250 ml


Ciasto na pizze II :

110g maki
1/8 lyzeczki drozdzy instant
2g soli
65g wody

Ciasto na pizze na zaczynie :


Zaczyn:

50g maki
30g wody
Szczypta drozdzy
Zaczyn wyrabiamy i odstawiamy w misce owinietej folia na 12-16h.

Ciasto wlasciwe:

100g maki
70g wody
2g soli
1/8 lyzeczki drozdzy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 Zaczyn laczymy ze skladnikami na ciasto i wyrabiamy chwile.

Wyrobione ciasto umieszczamy w misce oprószonej maka i owinietej wolia. Odstawiamy na 2h do wyrosniecia.


Wloskie ciasto na pizze :



1 szklanka maki
1 lyzka oliwy
1g soli
5g drozdzy instant
1/3 szklanki wody
1/3 lyzeczki cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto wyrabiamy, po czym umieszczamy je w foliowanej misce i wsuwamy do lodówki na 2h.



Ciasto na pizze III:


200g maki pszennej
110ml goracej wody
10g swiezych drozdzy
1 lyzka oliwy z oliwek
1/2 lyzeczki cukru
szczypta soli

Make wymieszac z goraca woda i sola (zaparzy sie i ciasto bedzie bardziej miekkie), odstawic. 
Drozdze wymieszac z cukrem i poczekac az sie rozpuszcza.
 Do maki z woda dodac oliwe i rozczyn drozdzowy, zagniesc elastyczne, miekkie ciasto i

odstawic pod przykryciem do wyrosniecia, az podwoi objetosc.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)