poniedziałek, 14 października 2013

Ciasteczka z siemienia lnianego....................na leniwe jelita














Pierwszy przepis

skladniki:
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka platków owsianych
1 szklanka musli
140g margaryny
3-4 lyzki miodku majowego 
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzeczka imbiru
1 lyzeczka swiezo zmielonej galki muszkatolowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Siemie lniane, platki owsiane i musli zmielic. Dodac margaryne i pozostale skladniki. Wyrobic mase.
 Rozwalkowac na grubosc ok 0,5 cm, przelozyc na blaszke lub po prostu rozgniatac ciasto bezposrednio na blaszce. 
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15-20 minut. Po tym czasie lekko przestudzic i pokroic w kwadraciki.
Jesli ktos chce sie bawic moze zrobic wersje mniej leniwa i wycinac ciasteczka o róznych ksztaltach przed pieczeniem :)


Drugi przepis


Składniki
3/4 szklanki zmielonych nasion lnu
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
100g masła
1 łyżka melasy / miodu
1 białko

Rozpuścić masło z melasą. Ostudzić.
Nasion lnu nie mielimy zbyt mocno. Wystarczy kilka sekund w młynku. 
Płatki owsiane lekko uprażyć na patelni. 
Łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy ostudzone masło. Połączyć łyżką.
 Dodać białko, wyrobić ciasto ręką. Część ciasta kładziemy pomiędzy 2 warstwy folii spożywczej, wałkujemy, 
wykrajamy kółka. 


niedziela, 6 października 2013

Ciasto na pizze!!!.................................pâte à pizza............





Sladniki ciasta do pizzy:

250 gram wloskiej maki Farina 00 – To jest wlascie klucz do najlepszego ciasta do pizzy jakie mozna przygotowac w domowej kuchni
i wypiec w piekarniku. Maka ta jest bardzo drobna, ma charakterystyczna konsystencje
i juz na pierwszy rzut oka rózni sie od maki pszennej dostepnej w polskich sklepach.

 Ta wloska make na szczescie latwo mozna kupic w polskich sklepach internetowych


150 ml bardzo cieplej wody

7 gram drozdzy suszonych/instant  'mozna uzyc swiezych, ale suche sa wygodniejsze w uzyciu
 a ciasto przygotowane z ich pomoca niczym nie rózni)
solidna szczypta soli
jedna lyzka dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia

Make przesiac do miski, tak aby byla jak najlepiej napowietrzona.
Do cieplej wody wsypac drozdze, dosc dokladnie zamieszac calosc i odstawic na moment na bok.
Make posolic  i dodac lyzke oliwy, a nastepnie wlac wode z drozdzami.
Wyrabic do uzyskania jednolitej kuli gladkiego i sprezystego ciasta.
Podzielic go na porcje.
Jezeli zrobicie wiecej ciasta, wlasnie w tym momencie mozecie..... jego czesc spakowac do foliowej torebki i zamrozic !
Zamrozone ciasto po wyjeciu z lodówki wyrosnie w trakcie rozmrazania.

Swieze ciasto do pizzy zaraz po wyrobieniu oprószyc delikatnie maka lub skrapic oliwa z oliwek
 Przykryc scierka i odstawic w cieple miejsce na minimum 1h.............
(tradycyjne wloskie receptury zakladaja odstawienie ciasta do wyrosniecia nawet na pare godzin.)


Wyrosniete ciasto lekko rozciagac dlonmi, tak aby uformowac z niego sredniej wielkosci kolo . Nastepnie palcami rozciagnac ciasto az do uzyskania porzadnego rozmiaru i ksztaltu.

 UWAGA! NIE WALKUJ CIASTA DO PIZZY !!!

poniewaz musi byc dobrze napowietrzone a walek

zatyka pory i wyciska pecherzyki powietrza......uff i koniec


A to juz moja gotowa pizza!



Ciasto na pizze?.................................pâte à pizza:




Idealna domowa pizza na cienkim cieście z dodatkami, które lubisz.... 
Czy nie jest to jedno z piękniejszych marzeń, ale rzadko realizowanych w kuchni?





Ciasto na pizze Magdy Gessler

maka 340 g
suszone drozdze 5 g
cukier 1,5 lyzeczki
sól 1,5 lyzeczki
oliwa 2 lyzeczki
letnia woda 250 ml


Ciasto na pizze II :

110g maki
1/8 lyzeczki drozdzy instant
2g soli
65g wody

Ciasto na pizze na zaczynie :


Zaczyn:

50g maki
30g wody
Szczypta drozdzy
Zaczyn wyrabiamy i odstawiamy w misce owinietej folia na 12-16h.

Ciasto wlasciwe:

100g maki
70g wody
2g soli
1/8 lyzeczki drozdzy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 Zaczyn laczymy ze skladnikami na ciasto i wyrabiamy chwile.

Wyrobione ciasto umieszczamy w misce oprószonej maka i owinietej wolia. Odstawiamy na 2h do wyrosniecia.


Wloskie ciasto na pizze :



1 szklanka maki
1 lyzka oliwy
1g soli
5g drozdzy instant
1/3 szklanki wody
1/3 lyzeczki cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto wyrabiamy, po czym umieszczamy je w foliowanej misce i wsuwamy do lodówki na 2h.



Ciasto na pizze III:


200g maki pszennej
110ml goracej wody
10g swiezych drozdzy
1 lyzka oliwy z oliwek
1/2 lyzeczki cukru
szczypta soli

Make wymieszac z goraca woda i sola (zaparzy sie i ciasto bedzie bardziej miekkie), odstawic. 
Drozdze wymieszac z cukrem i poczekac az sie rozpuszcza.
 Do maki z woda dodac oliwe i rozczyn drozdzowy, zagniesc elastyczne, miekkie ciasto i

odstawic pod przykryciem do wyrosniecia, az podwoi objetosc.

Szarlotka ........................tarte aux pommes




Skladniki:
Ciasto:
400 g maki
200 g zimnego masla
180 g cukru
szczypta soli
1 duze jajko
1/2 lyzki zimnej wody
Nadzienie:
1 kg jablek (najlepsza szara reneta)
3 lyzeczki cynamonu
1 szklanka mleka
1 budyn smietankowy
2 duze jajka
125 g cukru

Dodatkowo:

3/4 szklanki orzechów laskowych  

Make przesiac, dodac cukier, szczypte soli i zimne pokrojone w drobna kostke maslo.
 Posiekac nozem skladniki, dodac jajko, wode i zagniesc  ciasto.
 Owinac w folie spozywcza i wstawic do lodówki na godzine.
 W miedzyczasie obrac jablka i zetrzec je na tarce na plasterki. Orzechy zmiksowac lub posiekac na drobno.
Do mleka dodac budyn, cukier i jajka. Skladniki dokladnie roztrzepac.
 Ciasto wyjac z lodówki. Odkroic 1/3 ciasta na wierzch, pozostala czesc ciasta rozwalkowac i
wylepic dno (wczesniej wysmarowanej i wyspanej bulka) formy.
Ciasto podpiec w 180 °C przez ok. 15 minut.
Na podpieczonym ciescie wysypac starte orzechy, nastepnie jablka, posypac je cynamonem,
 zalac przygotowanym budyniem z jajkami. Z pozostalego ciasta zrobic na wierzchu kratke.
Ciasto wstawic do piekarnika 180 °C i piec przez okolo 50-60 minut.
Wystudzic.



Angielskie muffiny........................muffins anglais


Skladniki:
ok 750g maki pszennej  tortowej
1 szklanke mleka
2 lyzki cukru 
czubata lyzke margaryny
plaska lyzeczke soli
7g drozdzy suchych
1 szklanke cieplej wody




Przygotowanie
 Mleko zagotowac na malym ogniu , dodac cukier, rozmieszac do rozpuszczenia , ostudzic.
Drozdze wsypac do cieplej wody, wymieszac, przykryc sciereczka , odstawic na kilka minut.
Margaryne rozpuscic.
 Wszystko to umiescic w duzej misce i wymieszac. Dodac 0,5kg maki ,  wyrobic lyzka ciasto.
Dodawac reszte stopniowo zagniatajac ciasto juz reka. Wyrobione ciasto przykryc sciereczka i
odstawic do wyrosniecia na 40 minut.
Blat posypac maka, wylozyc czesc ciasta, zagniesc i rozwalkowac na grubosc ok 1 cm.
Szklanka wykrawac krazki , przykryc folia i zostawic znów do wyrosniecia na 30-40 minut.
Rozgrzac piekarnik do 190 stopni.
 Lekko natluszczyc patelnie (kilka kropel oleju rozsmarowac po patelni recznikiem kuchennym).
 Rozgrzac , wkladac porcjami krazki ciasta. Smazyc na niewielkim ogniu z kazdej strony do lekkiego zbrazowienia (ok 3 minuty na strone)
 Gdy usmazy sie druga strona przelozyc muffinki na blache do pieczenia i wstawic do goracego piekarnika.
Nie czekac, az usmazysz kolejna porcje! Muffinki musza trafic prosto z patelni do pieca.
Piecz 5 minut. Wyjmij z piekarnika i odczekaj 30 minut przed jedzeniem.


Muffinki mozna podawac do wszystkiego:
 konfitura , dzem,  serek wiejski i ser zólty
  w zasadzie wszystko, co normalnie kladziemy na buleczke.
Znakomite na pikniki, podróz........

piątek, 27 września 2013

Ziemniaki do obiadu inaczej...........Ziemniaki z kiełbasą - stare, polskie danie.....Pommes de terre avec saucisse



25 dag kiełbasy
pół kilograma ziemniaków
2 łyżki oleju
cebulę
2 łyżki mąki
 starty zółty ser


 Położyc kiełbasę na rozgrzanym tłuszczu i przysmażyc ją na brązowy kolor.
 Wyjac mięso i ostudzic je, a następnie pokroic w kostkę.
Na tłuszczu wytopionym z kiełbasy zeszklic cebulę, dodac 2 łyżki mąki i rozprowadzic odrobiną wody.
Ziemniaki uotowane i pokrojone w talarki trzeba teraz włożyć do sosu i dokładnie wymieszać.
 Wsypc je nastepnie do naczynia żaroodpornego i przekładac kiełbasą. Na samej górze powinny znaleźć się ziemniaki.Posypac startym zoltym serem
Zapiec pół godziny.


Ziemniaki do obiadu inaczej...................Pieczone ziemniaki z boczkiem(palce lizac) Pommes de terre cuites au four avec du bacon






4 ziemniaki średniej wielkości 
8 boczek wędzony (plasterków powinno być dwa razy więcej niż ziemniaków)
żółty ser
kminek lub koperek
olej
sól

Pieczone ziemniaki najpierw muszą być lekko podgotowane pamiętajac, że ziemniaki nie mogą być zupełnie miękkie. Po 20 minutach odcedzic je i pozostawic chwilę pod przykryciem.
Wlaczyć piekarnik . Wyłóżyc blaszkę folią aluminiową i posmarowac ją olejem.
Ustawc temperaturę na 180 stopni.
Pokroic boczek i ser w plasterki.
Do każdego ziemniaka przymocowac wykałaczką plasterek sera i 2 plasterki boczku.
Posypac ziemniaki zapiekane kminkiem albo posiekanym koperkiem.
Zziemniaki  będą gotowe po 10-15 minutach w piekarniku.


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)