Idealna domowa pizza na cienkim cieście z dodatkami, które lubisz....
Czy nie jest to jedno z piękniejszych marzeń, ale rzadko realizowanych w kuchni?
Ciasto na pizze Magdy Gessler
maka 340 g
suszone drozdze 5 g
cukier 1,5 lyzeczki
sól 1,5 lyzeczki
oliwa 2 lyzeczki
letnia woda 250 ml
Ciasto na pizze II :
110g maki
1/8 lyzeczki drozdzy instant
2g soli
65g wody
Ciasto na pizze na zaczynie :
Zaczyn:
50g maki
30g wody
Szczypta drozdzy
Zaczyn wyrabiamy i odstawiamy w misce owinietej folia na 12-16h.
Ciasto wlasciwe:
100g maki
70g wody
2g soli
1/8 lyzeczki drozdzy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaczyn laczymy ze skladnikami na ciasto i wyrabiamy chwile.
Wyrobione ciasto umieszczamy w misce oprószonej maka i owinietej wolia. Odstawiamy na 2h do wyrosniecia.
Wloskie ciasto na pizze :
1 szklanka maki
1 lyzka oliwy
1g soli
5g drozdzy instant
1/3 szklanki wody
1/3 lyzeczki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto wyrabiamy, po czym umieszczamy je w foliowanej misce i wsuwamy do lodówki na 2h.
Ciasto na pizze III:
200g maki pszennej
110ml goracej wody
10g swiezych drozdzy
1 lyzka oliwy z oliwek
1/2 lyzeczki cukru
szczypta soli
Make wymieszac z goraca woda i sola (zaparzy sie i ciasto bedzie bardziej miekkie), odstawic.
Drozdze wymieszac z cukrem i poczekac az sie rozpuszcza.
Do maki z woda dodac oliwe i rozczyn drozdzowy, zagniesc elastyczne, miekkie ciasto i
odstawic pod przykryciem do wyrosniecia, az podwoi objetosc.