piątek, 27 września 2013
Ziemniaki do obiadu inaczej...........Ziemniaki z kiełbasą - stare, polskie danie.....Pommes de terre avec saucisse
25 dag kiełbasy
pół kilograma ziemniaków
2 łyżki oleju
cebulę
2 łyżki mąki
starty zółty ser
Położyc kiełbasę na rozgrzanym tłuszczu i przysmażyc ją na brązowy kolor.
Wyjac mięso i ostudzic je, a następnie pokroic w kostkę.
Na tłuszczu wytopionym z kiełbasy zeszklic cebulę, dodac 2 łyżki mąki i rozprowadzic odrobiną wody.
Ziemniaki uotowane i pokrojone w talarki trzeba teraz włożyć do sosu i dokładnie wymieszać.
Wsypc je nastepnie do naczynia żaroodpornego i przekładac kiełbasą. Na samej górze powinny znaleźć się ziemniaki.Posypac startym zoltym serem
Zapiec pół godziny.
Ziemniaki do obiadu inaczej...................Pieczone ziemniaki z boczkiem(palce lizac) Pommes de terre cuites au four avec du bacon
4 ziemniaki średniej wielkości
8 boczek wędzony (plasterków powinno być dwa razy więcej niż ziemniaków)
żółty ser
kminek lub koperek
olej
sól
Pieczone ziemniaki najpierw muszą być lekko podgotowane pamiętajac, że ziemniaki nie mogą być zupełnie miękkie. Po 20 minutach odcedzic je i pozostawic chwilę pod przykryciem.
Wlaczyć piekarnik . Wyłóżyc blaszkę folią aluminiową i posmarowac ją olejem.
Ustawc temperaturę na 180 stopni.
Pokroic boczek i ser w plasterki.
Do każdego ziemniaka przymocowac wykałaczką plasterek sera i 2 plasterki boczku.
Posypac ziemniaki zapiekane kminkiem albo posiekanym koperkiem.
Zziemniaki będą gotowe po 10-15 minutach w piekarniku.
Ziemniaki do obiadu inaczej..................Kartoflane romby......Diamants de pommes de terre
Składniki:
60 dkg ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki
1 jajko
kilka uduszonych pieczarek
1 cebulka usmażona na złoto
koperek
gałka muszkatołowa
sól
Ziemniaki ugotowac, dokładnie ugniotłuc.
Do wystudzonych ziemniaków dodałac pieczarki, cebulę, jajko, mąkę i przyprawy.
Wyrobic ciasto, rozwałkowac i wyciac radelkiem np: romby. Usmażyc na niewielkiej ilości oleju, kilka minut z każdej strony.
Osuszyc papierowym ręcznikiem.
Ziemniaki do obiadu inaczej..............................Paleczki ziemniaczane......Bâtons de pommes de terre
80 dag ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cebula
masło
oliwa lub klarowane maslo
bułka tarta
sól, pieprz, suszony lubczyk,tymianek
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praske. Zostawiamy do wystudzenia.
Doprawiamy do smaku i dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na maśle.
Dodajemy jajo i mąkę i dokładnie mieszamy.
Formujemy wałki i obtaczamy w bułce.
Smażymy na patelni na średnim ogniu (koło 5-7 minut ).
niedziela, 15 września 2013
Magdalenki – przygotowanie krok po kroku.................III
Skladniki :
2 jajka
160 g cukru
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
160 g mąki
130 g stopionego masła
cukier puder do posypania
Ubić jajka z cukrem z solą na puszystą masę. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz stopniowo przesianą mąkę,
na samym końcu stopione letnie masło. W trakcie dodawania składników masę powoli mieszać.
Ja zrobiłam to na niskich obrotach w robocie.
Foremki natłuścić. Najlepsze są tłuszcze stałe: masło, margaryna lub smalec.
Nie spływają po ściankach i po dodaniu masy nie mieszają się z nią. Piekarnik nagrzać.
Foremki napełnić przygotowaną masą do połowy wysokości.
Ciasto jest bez proszku do pieczenia, ale mimo to ładnie wyrośnie.
Ciasteczka pieczemy przez 5-8 minut w temp. 160° C,
a później dopiekać przez 10 minut w gorącym piekarniku.
Magdalenki nie muszą, a wręcz nie powinny się zarumienić.
Po upieczeniu ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
Magdalenki II....................Madeleine
Francuskie:
3 jajka (osobno białka i żółtka)
100 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
otarta skórka z pomarańczy lub/i z cytryny
100 g roztopionego masła
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
Dodać do nich żółtka i nadal ubijać.
Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę, wystudzone masło i skórkę z cytrusów.
Napełnić formę do magdalenek (do 3/4 wysokości foremki). Piec około 7 minut w temperaturze 200ºC
(forma na minimagdalenki), lub około 12 minut (jeśli forma jest normalnego rozmiaru).
Kokosowe:
115 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
3 duże jajka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki wiórków kokosowych
=============================
Moje (2x ):
6 jaj 30 dag mąki tortowej
30 dag drobnego cukru do wypieków
25 dag masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
trochę mniej niż 1 łyżeczki soli
2 łyżki cukru z wanilią
lub ekstrakt z wanilii
=================================
Czekoladowo pomarańczowe:
1/2 szklanki + 1 łyżka (70 g) mąki pszennej
3 1/2 łyżki gorzkiego kakao dobrej jakości
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki + 2 łyżki (90 g) cukru
szczypta soli
skórka starta z 1/2 pomarańczy
lub skórka pomarańczowa kandyzowana
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
6 1/2 łyżki (100 g) miękkiego masła
========================
Mikserem lub w Thermomixie ubijać jajka , cukier, wanilię, przez około 3 minuty. Dodać stopione, letnie masło
Wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, (opcjonalnie alkohol+ inne dodatki) wszystko delikatnie zmiksować,
do dobrego połączenia składników.
Masę nakładać do foremek na magdalenki wysmarowanych wcześniej masłem
w taki sposób, by muszelka była nie do końca pełna.
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180 stopni C
Opcja:
kawałeczki gorzkiej, dobrej czekolady!!!
Magdalenki francuskie ciasteczka maślane....................Madeleine
Składniki na sztuk : 12
2 jajka
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1/8 łyżeczki soli
65 g (1/3 szklanki) cukru
60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej
1 łyżka startej skórki z cytryny
55 g masła
Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować masłem i posypać mąką formę na 12 magdalenek; odstawić.
Roztopić masło i ostudzić
Do małej miski wbić jaja, dodać wanilię oraz sól i miksować na dużej prędkości aż masa będzie puszysta.
Stale mieszając, stopniowo dodać cukier i nadal miksować (ok. 5 do 10 minut) na dużej prędkości,
aż mieszanina zrobi się gęsta i prawie biala.
Dodawać przesianą mąkę do mieszaniny z jajkami, po troszke na raz, delikatnie mieszając po każdym dodaniu.
Dodać skórkę z cytryny i wlać roztopione masło dookoła brzegów ciasta. Szybko ale delikatnie wymieszać masło z ciastem.
Nakładać ciasto łyżką do formy, będzie wystawać nieco ponad powierzchnię formy.
Piec 14 do 17 minut lub do momentu kiedy ciastka będą złote, a po naciśnięciu palcem będą lekko sprężynować.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...