poniedziałek, 5 sierpnia 2013
Ciasto Napoleonka.................gâteau Napoléon
Składniki:
3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego
2 budynie waniliowe
800 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
500 ml smietany kremówki 30%
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g świeżych lub mrożonych malin
Składniki na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
1 kropla barwnika czerwonego
Wykonanie:
Ciasto rozmrozić i upiec osobno płaty ciasta w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakłuć gęsto widelcem.
Piec w temp. 200 st. C, przez 15 minut.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Budyń ugotować wg. przepisu w 800 ml mleka i dodając do płynnego budyniu mąkę, zagotować i wystudzić.
Smietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać ekstrakt waniliowy.
Do ubitej smietany dodawać po 2 łyżki budyniu, ciągle miksując, do otrzymania puszystej masy oraz wymieszać maliny.
Masę podzielić na dwie części.
Formę lub naczynie o wysokim rancie wyłożyć jedną warstwą ciasta i dodać połowę ubitej masy,
przykryć drugą warstwą ciasta i wyłożyć pozostałą masę, przykryć trzecią warstwą ciasta.
Wstawić do lodówki na 4 godziny do schłodzenia.
Przed podaniem przygotować lukier: cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny,
odłożyć łyżkę lukru i dodać czerwony barwnik.
Białym lukrem posmarować wierzch ciasta, a czerwonym wykonać motyw.
Ciasto francuskie z malinami...................Millefeuille aux framboises
Składniki (na 2 millefeuille)
mały płat ciasta francuskiego (około120g)
200 ml śmietany kremówki
40g curku pudru
100g malin
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Z ciasta francuskiego, za pomocą foremki, wyciąć 6 kółek lyb podzielic na prostokaty (1x przez srodek po dlugosci i 2x w poprzek)
Układać kawalki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru do
pieczenia i położyć na nim drugą blachę. Dzięki temu ciasto nie urośnie zbyt mocno w górę.
Piec 10 – 15 minut w zależności od tego czy lubimy ciasto mniej lub bardziej wypieczone.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Każdy kawałek ciasta obsypać cukrem pudrem. Na pierwszy kawałek ciasta nałożyć bitą śmietanę,
następnie maliny i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Zrobić jeszcze jedno piętro i zakończyć kawałkiem ciasta.
Millefeuille jest najlepsze w dniu przyrządzenia.
Ze względu na jego delikatną strukturę nie radze go przechowywać.
mały płat ciasta francuskiego (około120g)
200 ml śmietany kremówki
40g curku pudru
100g malin
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Z ciasta francuskiego, za pomocą foremki, wyciąć 6 kółek lyb podzielic na prostokaty (1x przez srodek po dlugosci i 2x w poprzek)
Układać kawalki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru do
pieczenia i położyć na nim drugą blachę. Dzięki temu ciasto nie urośnie zbyt mocno w górę.
Piec 10 – 15 minut w zależności od tego czy lubimy ciasto mniej lub bardziej wypieczone.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Każdy kawałek ciasta obsypać cukrem pudrem. Na pierwszy kawałek ciasta nałożyć bitą śmietanę,
następnie maliny i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Zrobić jeszcze jedno piętro i zakończyć kawałkiem ciasta.
Millefeuille jest najlepsze w dniu przyrządzenia.
Ze względu na jego delikatną strukturę nie radze go przechowywać.
niedziela, 28 lipca 2013
Ciasto marchewkowe V.......Gâteau aux carottes :)
Skladniki:
330 g drobno startej marchewki
4 jajka
300 ml oleju roślinnego
400 g cukru
250 g przesianej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
145 g złotych rodzynek
150 g cukru pudru
85 g serka śmietankowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczki aromatu waniliowego
Zmiksować jajka z olejem i cukrem. Mieszać przez 30 sekund.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami.
Dodać marchewkę i rodzynki. Wlać mieszaninę z jajkami do suchych składników i dobrze wymieszać.
Wlać ciasto do formy dobrze wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez 60 do 70 minut.
Ostudzić ciasto na metalowej podstawce, a następnie włożyć do lodówki aby całkowicie ostygło.
Polewa: zmiksować cukier puder z serkiem śmietankowym i wanilią.
Rozsmarować polewę na zimnym cieście i dowolnie udekorowac.....
Ciasto marchewkowe IV..................Gâteau aux carottes
Ciasto:
5 szklanek startej marchewki
150 g brązowego cukru (do marchewek)
4 jajka
1 szklanka cukru białego
3/4 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka posiekanego ananasa, odsączonego
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowa mieszanka
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Krem:
400 g serka philadelphia lub innego serka kremowego lekko solonego
8 łyżek miękkiego masła
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem)
Ciasto:
Starte marchewki zasypać brązowym cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, aby puściły sok.
Do dużej miski wbić jajka, ucierać. Stopniowo dodawać cukier i dalej ucierać do wykorzystania cukru,
masa powinna być gęsta, jasna i puszysta. Stopniowo dodawać olej, dalej ubijać, dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.
Dodać posiekane ananasy, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, sól,
cynamon i resztę przypraw. Wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać marchew (
razem z sokiem, który puściła) i orzechy włoskie. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o śr. 24 cm) i wygładzić wierzch.
Piec ok. 50 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Po wyjęciu z piekarnika nieco przestudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić!
Krem:
Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką masę.
Moja uwaga;
Mozna ozdobic orzechami,migdalami lub starta czekolada.....
Ciasto marchewkowe III.......Gâteau aux carottes
4 jajka
1 szklanka brązowego cukru
1 kostka masła (200 g)
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
laska wanilii
około 5 dużych marchewek (2 szklanki po starciu)
posiekane orzechy włoskie (około 100 g)
Polewa:
250 ml kwaśnej śmietany
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki brązowego cukru
Masło roztopić w rondelku. Marchewkę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Z wanilii wyjać drobne ziarenka. Wszystkie składniki połączyc ze sobą mieszając je łyżką (nie mikserem!),
trochę jak na muffiny, niezbyt długo i dokładnie, do momentu aż masa stała się jednolita.
Wyłożyc do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą.
Wstawic do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45-50 minut.
Polewa z mlecznej czekolady świetnie pasuje do ciasta marchewkowego!!!
Do rondelka wlać kwaśną śmietanę (18%), czekoladę i cukier.
Kiedy czekolada się rozpuściła, a polewa stanie się lśniąca, posmarować nią upieczone ciasto i jeszcze na 10 minut wstawić do piekarnika.
Ciasto marchewkowe II..........GATEAU AUX CAROTTES
Ciasto:
4 jajka,
1,5 szkl cukru,
2 szklanki (ubite) utartej drobno marchewki,
2 szkl mąki,
3/4 kostki masła,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
4 łyżeczki cynamonu,
3 szklanki grubo posiekanych orzechów
Masło rozpuścic i ostudzic . Jajka ubic z cukrem na puszystą masę, dodaacj delikatnie marchew i pozostałe sypkie składniki.
Wlac masło do masy i bardzo dokładnie wymieszac, następnie przełozyc do natłuszczonej i posypanej bułką formy 20x30cm.
Piec w temp 200°C około 50 minut - do suchego patyczka.
Polewa:
100 g serka topionego śmietankowego,
100g masła,
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
połówki orzechów
Stopione, letnie masło i serek wymieszac z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Przestudzoną polewą posmarować również wystudzone ciasto!!!.
Można udekorować połówkami orzechów włoskich.
Ciasto marchewkowe.......Gâteau aux carottes
2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Krem z philadelphii:
200 g serka philadelphia
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż.
Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze.
Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.
To zabawne, że do ciasta dodaje się marchew. A jednak carrot cake (gâteau aux carottes) to pyszne ciasto. Przypomina nieco piernik.
Jest popularne w krajach anglojęzycznych.... i tam to gigantyczny kawałek ciasta marchewkowego z białym lukrem na wierzchu i małą marchewką z marcepanu.
Fantastyczne ciasto do kawy czy herbaty, które u mnie znika w mgnieniu oka.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...