środa, 6 listopada 2019

Bigos pieczony......... pyszny i pachnący .......mistrzowski






Składniki
stosunek mięsa do kapusty to 1:1
1 kg kiszonej kapusty
1/2 kg kapusty słodkiej
1 kg mięsa wieprzowina, kurczak, indyk i gęś
1/2 kg dobrej kiełbasy
1 średnia cebula
garść suszonych prawdziwków
kminek
liście laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy
 śliwki wędzone, a nie suszone,
 dodatek czerwonego wina.






Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, ugotować i odcedzić
 Mięso wypłukać. Pokroić w kostkę o średnicy około 2×3 cm. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać sól, pieprz. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, również podsmażyć.
 W brytfannie ułożyć warstwami:
przyrumienione mięso z kiełbasą
warstwa kapusty
 grzyby namoczone
przyrumienione mięso z kiełbasą
 warstwa kapusty i śliwek
doprawiamy pieprzem
zalewamy wywarem z przecierem

W oddzielnym naczyniu przygotować sos pomidorowy- koncentrat pomidorowy wymieszać z około 2 szklankami wody. Przygotowanym sosem pomidorowym zalać kapustę i pozostałe składniki znajdujące się w naczyniu żaroodpornym.
 Dolać wody tak, aby stanowiła 3/4 naczynia.
 Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny w 180- 200 stopniach C.

niedziela, 20 października 2019

SZYNKA W CAŁOŚCI Z SZYNKOWARA


SKŁADNIKI:

          1 kg szynki wieprzowej-orzech
    
Zalewa do nastrzyku mięsa:

         2 posiekane drobno ząbki czosnku
         1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
         1 liść laurowy
         5 ziaren ziela angielskiego
         1/2 płaskiej łyżeczki kminku
         1 lekko kopiasta łyżeczka cukru pudru
         3 płaskie łyżeczki peklosoli
         4 płaskie łyżeczki żelatyny
         250 ml wody

Przygotowanie krok po kroku:

Dzień wcześniej marynujemy mięso według uznania, lub zgodnie z przepisem. (Kilka ciekawych przepisów na szynkę z szynkowara znajduje się na dole strony.)

Zamarynowane mięso wkładamy do szynkowara i dokręcamy śrubę. W ten sposób nabierze ona odpowiedniego kształtu, zostanie bardziej zbita, a ponad to jeszcze dokładniej przesiąknie smakiem marynaty. Naczynie wraz z szynką wstawiamy na 24h do lodówki.

Po upływie doby do dużego garnka wstawiamy szynkowar i zalewamy wodą (do wysokości 3/4 szynkowara).

Parzymy szynkę przez 2,5h, uważając, aby woda w garnku nie zaczęła wrzeć. Optymalna temperatura do parzenia szynki zależna jest od tego, z jakiego gatunku mięsa ją przygotowujemy (Niżej podajemy dokładną rozpiskę). W przypadku szynek mieszanych jest to 75-80 stopni. (Wtedy temperatura wewnątrz szynkowara nieco przekracza 70 stopni, dzięki czemu mięso staje się soczyste, ale nie surowe.)

Po upływie tego czasu wyjmujemy szynkowar z wody i pozostawiamy do wystygnięcia ( na ok. 2 godziny), a następnie wkładamy do lodówki na 48h.


Jak długo poszczególne rodzaje szynki z szynkowara nadają się do spożycia?
Szynki przyrządzone jedynie w marynacie - 3-5 dni

Szynki zamarynowane z użyciem soli peklowanej - 10 dni

Szynkę z szynkowara można zamrażać, wtedy jej przydatność do spożycia jest o wile dłuższa

Jakie rodzaje wędlin można przygotować w szynkowarze?

Szynka wieprzowa
Karkówka
Schab
Pierś z indyka lub kurczaka
Mielonki
Rolady mięsne
Pasztety
Golonki
Kiełbasy
Boczek prasowany i rolowany
Baleron

Temperatura parzenia poszczególnych gatunków mięsa:

Wołowina - 70 stopni
Cielęcina - 75 stopni
Jagnięcina - 80 stopni
Wieprzowina - 85 stopni
Drób - 90 stopni






Wołowina z szynkowaru

Składniki:
         1, 2 kawałka krzyżowej wołowiny,
         20-22 g peklosoli,
         ząbek czosnku,
1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej czerwonej papryki lub
1/2 płaskiej łyżeczki estragonu lub
1/2 płaskiej łyżeczki gorczycy – wybór należy do ciebie.
2 szczypty papryki ostrej.



Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”

Szynka z mięsa od szynki i karczku

Składniki:
·         0, 4 kg mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki,
·         0, 7 kg karczku,
·         100 g skórek (drobiowych, ze słoniny itp. z wcześniej przygotowywanych i przechowywanych w zamrażalniku),
·         22-25 peklosoli,
·         szczypta pieprzu,
·         1 przeciśnięty ząbek czosnku,
·         1 łyżeczka majeranku (jak kto lubi),
·         płaska łyżeczka cukru
·         szczypta gałki muszkatołowej (jak kto lubi),
·         50 ml wody.


Sposób przygotowania:


1.       Mięso pokroić na drobne kawałki, zapeklować na sucho, włożyć do lodówki na 2 dni.
2.       Następnie z karczku powycinać to co tłuste.
3.       Zmielić karczek wraz z uprzednio wyciągniętymi z zamrażarki rozmrożonymi skórkami na sitku 3mm.
4.       Wszystko wymieszać dodając przyprawy oraz wodę.
Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”

Szyneczka z drobiu dla malucha


Składniki:
·         1, 2kg łopatki (od szynki) wieprzowej,
·         22-23 g peklosoli
·         dwa przepuszczone przez praskę ząbki czosnku,
·         szczypta majeranku i gałki muszkatołowej,
·         pieprz do smaku,
·         1 łyżeczka żelatyny,
·         1 łyżeczka cukru pudru,
·         70 ml wody.

Sposób przygotowania:

1.       Natrzeć peklosolą mięso pokrojone w kawałki około 4 cm x 4 cm i włożyć do lodówki na 2 dni.
2.       Po wyjęciu z lodówki wykonaj zalewę z pozostałych przypraw.
3.       Zalewę dolej do mięsa i starannie wyrób, tak żeby się kleiło.
4.       Dalej robić jak „Szynkę dla początkujących”.



Szynka z karkówki i boczku wędzonego


Składniki:
·         80 dag karkówki,
·         40 dag boczku surowego-wędzonego,
·         22-25g peklosoli,
·         szczypta pieprzu czarnego,
·         szczypta ziela angielskiego,
·         1 liść laurowy,
·         gałązka (4cm) świeżego rozmarynu,
·         1 spory ząbek czosnku,
·         70 ml wody,
·         płaska łyżeczka żelatyny.

Sposób przygotowania:


  1. 1.       Karkówkę tniemy na 3cm kawałki i lekko ubijamy tłuczkiem.
2.       Boczek mielimy na sitku nr 3.
3.       Oba składniki wkładamy do miski i dodajemy peklosól i przyprawy tj. pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie i rozmaryn.
4.       Całość ugniatamy (masujemy) minimum 15 minut.
5.       Przykrywamy miskę i wkładamy całość do lodówki na 24godzin.
6.       Po 12 godzinach ugniatamy około 10minut.
7.       Po 24godzinach dodajemy do mięsa wodę, płaską łyżeczkę żelatyny, wciskamy ząbek czosnku i ponownie masujemy,
8.       Wkładamy całość do woreczka umieszczonego w szynkowarze i bardzo dokładnie ubijamy. Skręcamy woreczek, zakręcamy sznurkiem.
9.       Dalej robić jak „Szynkę dla początkujących”.

Szynka konserwowa ekstra


Składniki:
        1, 2 kg piersi z kurczaka lub indyka,
         2 płaskie łyżeczki żelatyny,
         1 łyżkę soli,
         odrobina pieprzu i papryki słodkiej,
         1 płaska łyżeczka cukru pudru,
         100 ml zimnej wody.

Sposób przygotowania:

Krok po kroku:

Dzień wcześniej marynujemy mięso według uznania, lub zgodnie z przepisem. (Kilka ciekawych przepisów na szynkę z szynkowara znajduje się na dole strony.)

Zamarynowane mięso wkładamy do szynkowara i dokręcamy śrubę. W ten sposób nabierze ona odpowiedniego kształtu, zostanie bardziej zbita, a ponad to jeszcze dokładniej przesiąknie smakiem marynaty. Naczynie wraz z szynką wstawiamy na 24h do lodówki.

Po upływie doby do dużego garnka wstawiamy szynkowar i zalewamy wodą (do wysokości 3/4 szynkowara).

Parzymy szynkę przez 2,5h, uważając, aby woda w garnku nie zaczęła wrzeć. Optymalna temperatura do parzenia szynki zależna jest od tego, z jakiego gatunku mięsa ją przygotowujemy  W przypadku szynek mieszanych jest to 75-80 stopni. (Wtedy temperatura wewnątrz szynkowara nieco przekracza 70 stopni, dzięki czemu mięso staje się soczyste, ale nie surowe.)

Po upływie tego czasu wyjmujemy szynkowar z wody i pozostawiamy do wystygnięcia ( na ok. 2 godziny), a następnie wkładamy do lodówki na 48h.



Jak długo poszczególne rodzaje szynki z szynkowara nadają się do spożycia?
Szynki przyrządzone jedynie w marynacie - 3-5 dni

Szynki zamarynowane z użyciem soli peklowanej - 10 dni

Szynkę z szynkowara można zamrażać, wtedy jej przydatność do spożycia jest o wile dłuższa

Jakie rodzaje wędlin można przygotować w szynkowarze?
Szynka wieprzowa

Karkówka

Schab

Pierś z indyka lub kurczaka

Mielonki

Rolady mięsne

Pasztety

Golonki

Kiełbasy


Boczek prasowany i rolowany

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)