Składniki
10 ziemniaków
2 cebule
1 duży kubek śmietany
70 g masła
10 dag startego sera żółtego
1/3 łyżeczki suszonego
sól, pierz,gałka muszkatołowa
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt grube plastry, obgotować i szybko oziębić. Nagrzać piekarnik do 180 st. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków ( 3-4 warstwy). Posypać cebulą, solą , pieprzem, gałką muszkatołową i rozmarynem.
Ponownie ułożyć warstwę ziemniaków i powtórzyć wszystkie czynności, aż do wykorzystania składników.
Zalać śmietaną i posypać serem. Zapiekankę przykryć folią aluminiową i zapiekać ok 60-70 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W połowie pieczenia zdjąć folię, jeśli chcemy mieć na wierzchu złotą skorupkę.
niedziela, 11 listopada 2018
niedziela, 16 września 2018
Oponki serowe.... przepis mojej mamy
500 g sera półtłustego
500 g mąki pszennej
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
250 ml kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
1 mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
cukier puder do posypania
Ser przecisnąć przez praskę.
Mąkę przesiać na blat, dodać ser, obydwa cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5 cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Domowa mieszanka przypraw,,,,, vegeta
100 g suszonych warzyw
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżeczka kurkumy
2-3 łyżeczki lubczyku
2 łyżeczki przyprawy włoskiej
2 łyżeczki ziarenek pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżeczka koperku suszonego
3 - 4 suszone liście laurowe
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka chili
Wysuszone warzywa i wszelkie przyprawy włożyć do naczynia Thermomix i zmielić (obroty 10, czas około 10 s.), Stopień rozdrobnienia można regulować dowolnie!
Można dodać kilka grzybów suszonych.....
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżeczka kurkumy
2-3 łyżeczki lubczyku
2 łyżeczki przyprawy włoskiej
2 łyżeczki ziarenek pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżeczka koperku suszonego
3 - 4 suszone liście laurowe
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka chili
Wysuszone warzywa i wszelkie przyprawy włożyć do naczynia Thermomix i zmielić (obroty 10, czas około 10 s.), Stopień rozdrobnienia można regulować dowolnie!
Można dodać kilka grzybów suszonych.....
Pasztet drobiowy....najlepszy ,domowy
1 kg mięsa z udek kurczaka
30 dag wątróbki drobiowej
2 jajka
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1 mały ugotowany seler
2 ugotowane marchewki
2-3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz, vegeta domowa
pęczek zielonej pietruszki
liście laurowe
200 g boczku wędzonego do wyłożenia dna foremki lub
1 łyżka bułki tartej do wysypania foremki
Udka z kurczaka ugotować z warzywami. Przestudzić.Mięso oddzielić od kości. Przepuścić dwa razy przez maszynkę - razem z warzywami, wątróbką, boczkiem, odciśniętą bułką i pietruszką. Rosołek zachować!
Wbić jajka. Dodać przyprawy. Wymieszać. Dolać rosołu z gotowania kurczaka tyle, żeby masa nie była sucha!
Dno foremki wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę pasztetową, (na wierzchu też można ułożyć plastry boczku).
Piec przez ok. 50 - 60 minut w temp. 180 st. C.
GUACAMOLE – oryginalny przepis meksykański....
4 duże awokado – najlepiej czarnych, delikatnie miękkich przy naciśnięciu palcem
sok z 2 limonek
1 średnia czerwona cebula, drobniutko pokrojona
¾ kubka świeżej kolendry, posiekanej
1 duży pomidor, mięsisty pokrojony w kosteczkę (bez pestek)
sól (szczypta)
1 świeża papryczka jalapeno , bardzo ostra, drobniutko pokrojona
Przekroić awokado na pół, wyjąć łyżką miąższ, włożyć go do miski i natychmiast polać sok z jednej limonki, żeby nie ściemniał.
Rozgnieć awokado widelcem, na bardziej gładka lub mniej gładką masę
Dodać pokrojoną cebulę i pomidora, posiekaną kolendrę, wymieszać.
Dodać sok z drugiej limonki, doprawić solą, delikatnie wymieszać.
Dodać ostrą papryczkę do smaku.
sok z 2 limonek
1 średnia czerwona cebula, drobniutko pokrojona
¾ kubka świeżej kolendry, posiekanej
1 duży pomidor, mięsisty pokrojony w kosteczkę (bez pestek)
sól (szczypta)
1 świeża papryczka jalapeno , bardzo ostra, drobniutko pokrojona
Przekroić awokado na pół, wyjąć łyżką miąższ, włożyć go do miski i natychmiast polać sok z jednej limonki, żeby nie ściemniał.
Rozgnieć awokado widelcem, na bardziej gładka lub mniej gładką masę
Dodać pokrojoną cebulę i pomidora, posiekaną kolendrę, wymieszać.
Dodać sok z drugiej limonki, doprawić solą, delikatnie wymieszać.
Dodać ostrą papryczkę do smaku.
czwartek, 30 sierpnia 2018
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA lub drożdżowe dla leniwych
Ciasto:
4 i 1\2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
4 roztrzepane jajka
1 szkl. oleju
3/4 szkl. letniego mleka
10 dkg. drożdży
cukier waniliowy
szczypta soli
drobne owoce
Kruszonka:
50 g masła
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
Na dno szerokiej miski pokruszyć drożdże.
Następnie posypać cukrem, polać roztrzepanymi jajkami, olejem i letnim mlekiem, przesianą mąką i solą.
Należy zachować taką samą kolejność składników!!!
Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni naczynia
Naczymie przykrywamy lnianą ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu.
Zapominam o nim na trzy godziny...
Po tym czasie krótko (!) mieszamy zawartość.
Blaszkę o wym. 26 x 30 cm. wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozkładamy równomiernie, na ciasto dajemy owoce.
Na wierzchu ciasta rozkładamy kruszonkę.
Ciasto pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto mocno rośnie w piekarniku.
Gotowe studzić na kratce.
Placuszki z piersi kurczaka...
1 duża pierś z kurczaka
1 cebula
kilka pieczarek
2 jajka
3 łyżki mąki
20 dag startego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
przyprawa do kurczaka
masło klarowane do smażenia
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, cebulę i pieczarki również.
Dodać starty, żółty ser. Wszystko razem wymieszać.
Dodać rozkłucone jajka i mąkę . Doprawić .
Nakładać łyżką na patelnię formując placuszki i piec z po obu stronach na wolnym ogniu do zarumienienia.
Układać na ręczniku papierowym .
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...