czwartek, 30 sierpnia 2018

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem

150 g kaszy jaglanej
300 ml mleka roślinnego/wody/lub mleka bez laktozy 
2-3 szklanki duszonych jabłek z cynamonem
lub 4-5 jabłek pokrojonych w plasterki
kilka suszonych śliwek, daktyli, moreli
2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego
2-3 łyżki ksylitolu



Kaszę prażymy na suchej patelni, zalewamy płynem, dodajemy słodzik i gotujemy do miękkości
Odstawiamy na bok aby lekko przestygła.
Formę do zapiekania  smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy 1/2 kaszy jaglanej i
nakładamy duszone jabłka, a na wierzch resztę kaszy jaglanej,
Na to układamy wiórki masła.Można też kilka plasterków jabłka...



Pieczemy 30 minut  w temperaturze 180 stopni.

poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Paszteciki z mięsem w cieście francuskim



500 g mięsa mielonego wołowego
500 g mięsa mielonego drobiowego
lub 1 kg mielonej baraniny
1 cebula 
1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików
1 mały koncentrat pomidorowy
4 płaty ciasta francuskiego
sól, pieprz, granulowany czosnek, suszona pietruszka 
curry, ostra papryka, przyprawa turecka kofta
czarnuszka, kminek do posypania





poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Krążki cebulowe w piwnym cieście:





Krążki cebulowe są jednym z tych smacznych i banalnych w wykonaniu dodatków, które potrafią wnieść smażone jedzonko na przynajmniej jeden poziom wyżej. Jest kilka sposobów panierowania tego przysmaku – można do tego użyć tempury lub okruszków panko lub w cieście  piwnym....


3 duże cebule
390g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
190g mąki kukurydzianej
1 duże jajko
2 łyżeczki mielonego czosnku
2 łyżeczki mielonej cebuli
2 łyżeczki chili cayenne
1,5 łyżeczki białego cukru
2 łyżeczki soli + więcej do posypania
500ml wody gazowanej
375ml jasnego lagera

Ok. 1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia



Przesiać mąkę do dużej miski. W innej dużej misce roztrzepać żółtka i wymieszać z piwem, masłem i solą. Odsypać 1 szklankę mąki do obtaczania cebuli. Pozostałą mąkę dodać do żółtek z piwem i dobrze wymieszać. Pozostawić ciasto, żeby odpoczęło przez 30 do 60 minut.
Nagrzać frytkownicę do 190°C lub dobrze nagrzać patelnię do smażenia w głębokim oleju.
W małej misce ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć je z ciastem.
Obtoczyć każdy krążek cebuli w mące, a następnie zanurzyć w cieście.

Kiszenie warzyw....przepisy

Kiszonka wielowarzywna – dlaczego warto kisić?


Kiszenie w naszych regionie jest jednym z najbardziej charakterystycznych sposobów przechowywania żywności. To proces, gdzie w danym produkcie namnażają się bakterie kwasu mlekowego które powstrzymują jego gnicie i rozkład. Zrobione w ten sposób produkty są przepełnione żywymi kulturami bakterii, które znane są ze swoich probiotycznych właściwości. Wspierają układ trawienny, a w rezultacie i nasze zdrowie. 

Kiszone warzywa i owoce nie tracą cennych składników mineralnych. Dietetycy radzą spożywać je jak najczęściej dla wzmocnienia organizmu i zwiększenia odporności na infekcje. Takie przetwory są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych i witamin. Pod wpływem kiszenia przybywa witaminy C i podwaja się zawartość witamin z grupy B, szczególnie B6 i B12, odpowiedzialnych za przyswajanie żelaza, a to z kolei zapobiega anemii. Pożytek z jedzenia kiszonek ma nasza skóra, włosy oraz paznokcie.



Kisić możemy WSZYSTKIE warzywa a dobór składników zależy tylko od naszej inwencji...np

kalafior
papryka (czerwona i żółta)
ogórki
jabłka
fasolka szparagowa
ostra papryka
liście boćwiny (buraka liściowego)
kwitnąca nawłoć kanadyjska
świeży tymianek
korzeń chrzanu
czosnek
koper z baldachami nasion lub kwiatów
laska cynamonu
+
sól kamienna niejodowana
woda

Podczas fermentacji zawartość słoików zmętnije..... To normalne, tak ma być! 
Warzywa możemy kisić w całości lub w kawałkach....można również poszatkowane i ubite w słojach!

Przepis na przykładową kiszonkę:

1 kg poszatkowanej białej kapusty
250 g zielonych ogórków ze skórką, pokrojonych w plasterki
250 g poszatkowanej cebuli
250 g startej marchewki (najlepiej młodej, ze skórką)
150 g czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski
+
28 g soli kamiennej  (1,5% masy warzyw)



Haldi ka doodh – golden milk, czyli złote mleko








Złote mleko to  rozgrzewający napój ajurwedyjski o wyjątkowych właściwościach dla naszego ciała. Jego główny składnik – kurkuma, jest silnym przeciwutleniaczem, chroni organizm przed działniem wolnych rodników.

Warto je pić bo:

zapobiega powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych mózgu, a takźe wspomaga ich leczenie (m.in. choroba Alzheimera, czy Parkinsona)

oczyszcza krew, usuwa toksyny i alkalizuje organizm

ma silne działanie przeciwzapalne, zwalcza stany zapalne w ciele
chroni wątrobę przed uszkodzeniem i wspomaga jej prace

zapobiega powstaniu i hamuje rozwój cukrzycy typu II

ma właściwości silnie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne

obniźa poziom cholesterolu

zapobiega rematoidalnemu zapaleniu stawów, usuwa z nich zwapnienia

chroni oczy (m.in. przed tworzeniem siê katarakty)

poprawia trawienie (wspomaga tworzenie się soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom)

posiada silne właściwości antyoksydacyjne

reguluje przemianê materii

zmniejsza ryzyko zawału serca

działa antydepresyjnie – jej działanie porównywane jest do leków antydepresyjnych i to bez skutków ubocznych

wspomaga zasypianie

przyœpiesza gojenie ran

działa przeciwbólowo


Przepis na pastę z kurkumy:

1 szklanki kurkumy
1 płaska łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki pieprzu
1 szklanka wody

Proporcje są 1:2 tzn. jeżeli suchych składników wyjdzie nam pół szklanki to dodajemy do tego szklankę wody.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki  dokładnie wymieszać razem, a następnie podgrzać. Złotego mleka nie powinno się gotować.
Jeżeli używa  się kurkumy w proszku, najlepiej wcześniej ugotować  w połowie szklanki wody przez 8 minut


PRZYGOTOWANIE ZŁOTEGO MLEKA Z PASTY:

Do rondelka wlewamy 1 szklankę migdałowego mleka
można owsiane.bez laktozy ...itd

Dodajemy:

1 szklanka mleka
1 łyżeczka pasty z kurkumy
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła gee lub oleju kokosowego

Całość podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

 Bardzo ważne jest by nie zagotować mleka!

Przygotowując Złote mleko, możemy wzbogacić je o inne zdrowe przyprawy, np. kardamon, anyż, gozdziki czy wanilię… W ten sposób smak mleka na pewno nam się szybko nie znudzi!

czwartek, 9 sierpnia 2018

Ciasto na pierogi pieczone........... drożdżowe uniwersalne



Składniki na ciasto na pierogi pieczone:


700 g mąki pszennej
14 g suchych drożdży instant(2 opakowania)
lub 1 kostka drożdży świeżych
2 łyżka cukru
1 1/2 do 2 szklanka ciepłego mleka
4 żółtka
2 jajka
200 gram bardzo miękkiego masła
2 płaska łyżeczka soli

1 jajko + troszkę mleka do smarowania pasztecików

Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, drożdże, masło i wyrobić ciasto nożem
Następnie dodać jajko i mleko. Wyrobić dość szybko ciasto a w razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto ma być elastyczne, miękki ale nie klejące.
Następnie rozwałkować dość cienko, wykroić pożądany kształt i nałożyć nadzienie. Zlepić pierogi. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na  ok. 15 min. w ciepłe miejsce.
 Pierogi posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.



Pierogi z mięsem pieczone w piekarniku.EMPANADAS.


Ciasto drożdżowe
1/2 kilograma mąki
opakowanie drożdży instant
łyżeczka cukru
 szczypta soli
 40 g masła
ok. szklanki mleka
1 jajko



Drożdże rozpuszczamy w wodzie, do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, wlewamy oliwę i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy wody. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto serowe:
25 dag mąki
25 dag masła
25 dag twarogu
1 żółtko
szczypta soli



Zarabiamy jak zwykłe ciasto.


FARSZ :
30 dkg chudego mięsa mielonego,
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 mała marchewka 
2 łyżki oliwy 
1 papryka czerwona
1 papryczka chilli 
1 ząbek czosnku
1 jako
sól, pieprz do smaku




Na patelni rozgrzewamy oliwie, podpiekamy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, papryczkę chilli  i czerwoną drobno pokrojoną bez pestek,  mięso,  Ciągle mieszamy aż mięso się podpiecze i płyny całkowicie odparują. Na koniec doprawiamy farsz solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodajemy do farszu jajko i mieszamy.

Empanadas to pierogi kuchni argentyńskiej, nadziewane różnymi farszami ale przeważnie mięsem z warzywami. Pierogi są duże a piecze się je w piekarniku lub głębokim oleju. Ja robię małe.Podajemy z ostrym sosem chilli lub zjadamy same.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)