czwartek, 4 lutego 2016
FOCH SZWAJCARSKI
300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 g mąki pszennej wrocławskiej typ 500 albo typ 550
370 g letniej wody
25 g świeżych drożdży albo 2 łyżeczki drożdży instant
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie małe łyżeczki cukru
Drożdże rozkruszyć do kubka, dodać cukier, łyżkę mąki i wlać 3-4 łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić na 10 – 15 minut do wyrośnięcia (w przypadku drożdży suchych pominąć) .
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać, wlać wodę i wyrośnięty zaczyn,wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką albo pokrywką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, wyciągnąć je z misy, uderzyć 2 – 3 razy pięścią, aby odgazować i uformować bochenek
nadając kształt bochenka zgodnie z kształtem naczynia, w którym chleb będzie pieczony.
Przygotowany bochenek zostawić do powtórnego wyrośnięcia, czas wyrastania nie powinien przekroczyć 60 minut,
bo chleb w piekarniku powinien jeszcze nieco urosnąć. W połowie czasu drugiego wyrastania wstawić
do piekarnika garnek albo naczynie i nagrzać je do 250 stopni.
Gdy chleb wyrośnie oprószyć go mąką, co sprawi, że chleb się nadmiernie nie przypiecze i naciąć go na krzyż
żyletką albo bardzo ostrym nożem. Garnek albo naczynie wyciągnąć ostrożnie z piekarnika, jest bardzo gorący!!!
włożyć do niego chleb razem z papierem do pieczenia, przykryć i wstawić do piekarnika.
Piec pod przykryciem 30 minut.
Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 20 minut
FOCH orkiszowy.................. naprawde pyszny i zdrowy
1 szklanka letniej wody
1,5 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej typ 500-650
1 szklanka mąki orkiszowej typ 650
3-4 łyżki otrębów
W misce wymieszać wodę, drożdże i sól. Gdy ciasto jest wyrobione odstawiawić na 12 - 18 godzin pod przykryciem w ciepłe
miejsce. Najlepiej zrobić to wieczorem i pozostawić na noc. Po tym czasie na desce rozsypać otręby, wyłożyć ciasto i delikatnie
uciskając rozpłaszczyc na otrębach tak aby jak najwięcej otrą zostało na cieście z drugą stroną ciasta postąpić tak samo.
Następnie złożyć ciasto w kopertę i włożyć z powrotem do czystrj i suchej miski.
Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 - 3 godziny. Po tym czasie rozgrzać piekarnik, wraz z garnkiem żeliwnym
lub naczyniem przeznaczonym do zapiekania w piekarniku, do 240 stopni. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, a garnek jest gorący wyjmujać go i przełożyć ciasto z miski do gorącego garnka.
Przykryć go pokrywką żaroodporną.
Piec pod przykryciem 30 minut.
Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 stopni, zdejąć pokrywkę i piec jeszcze około 20 minut.
1,5 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej typ 500-650
1 szklanka mąki orkiszowej typ 650
3-4 łyżki otrębów
W misce wymieszać wodę, drożdże i sól. Gdy ciasto jest wyrobione odstawiawić na 12 - 18 godzin pod przykryciem w ciepłe
miejsce. Najlepiej zrobić to wieczorem i pozostawić na noc. Po tym czasie na desce rozsypać otręby, wyłożyć ciasto i delikatnie
uciskając rozpłaszczyc na otrębach tak aby jak najwięcej otrą zostało na cieście z drugą stroną ciasta postąpić tak samo.
Następnie złożyć ciasto w kopertę i włożyć z powrotem do czystrj i suchej miski.
Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 - 3 godziny. Po tym czasie rozgrzać piekarnik, wraz z garnkiem żeliwnym
lub naczyniem przeznaczonym do zapiekania w piekarniku, do 240 stopni. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, a garnek jest gorący wyjmujać go i przełożyć ciasto z miski do gorącego garnka.
Przykryć go pokrywką żaroodporną.
Piec pod przykryciem 30 minut.
Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 stopni, zdejąć pokrywkę i piec jeszcze około 20 minut.
BoCHen............................czyli inna wersja FOCHa
50 dag mąki pszennej chlebowej typ 720
5 dag świeżych drożdży
7 gram zakwasu w proszku
1 płaska łyżeczka soli
1 i 1/4 szklanka (310 ml) wody o temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka cukru
4 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki świeżeych, posiekanych ziół (bazylia, oregano, tymianek, koperek, estragon, itp)
do podsypywania:
4 łyżki mąki pszennej
Przygotuj zaczyn:
drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia -
powinny dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
Do mąki dodaj sól, zakwas, dokładnie wymieszaj.
Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże i wodę. Wymieszaj łyżką, aż wszystkie składniki się połączą .
Masa powinna być niezbyt gęsta .
Miskę przykryj naturalną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 30-40 minut.
Wyrośniętą masę wyłóż na stolnicę wysypaną mąką. Wyrób szybko ciasto bez dosypywania mąki!
Uformuj kulę - powinna być całkiem miękka, obsyp mąką i włóż do czystej i suchej miski.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby ciasto podwoiło swoją objetość.
Do zimnego piekarnika wstaw garnek żeliwny lub żaroodporne naczynie do zapiekania z pokrywką!!!
Piekarnik rozgrzej do 240 stopni, po 10 minutach od osiągnięcia tej temperatury wyjmij garnek.
Pamiętaj, że jest bardzo gorący, więc nie zapomnij o gruuubych rękawicach!!!
Do garnka delikatnie przełóż masę, przykryj i wstaw do piekarnika.
Piecz przez 30 minut, następnie odkryj garnek.Pamietaj o rękawicach!!!
Zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez 25-30 minut bez przykrycia.
Odstaw na kilka minut.
Tępą stroną noża oddziel chleb od ścianek garnka. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystygnięcia na kratce.
FOCH..........................Fenomenalnie obłędny chleb!!!
3 szklanki pszennej mąki typ 480
1 i 1/2 dag świeżych drożdży lub lekko czubata łyżeczka drożdży suszonych
1 płaska łyżeczka soli
około 1 szklanka ciepłej wody lub trochę więcej jeżeli ciasto jest za twarde
do formowania:
4 czubate łyżki otrąb pszennych
2 łyżki mąki
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Dodać rozkruszone drożdże.
Wlać wodę i całość wymieszac łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
Masa ma być dość gęsta.
Miskę przykryć naturalną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin,
czyli najlepiej na całą noc (ciasto może wyrastać nawet 18 godzin).
Na stolnicę wysypać mąkę i otręby. Ręce oprószyc sporą ilością mąki. Masę wyjąćj z miski na stolnicę, rozpłaszczyć, następnie zwinąć boki do środka i
uformować kulę.Dokładnie umyć miskę i wysuszyć. Włożyć do niej ponownie masę, przykryć ściereczką i odstawić 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny lub żaroodporne naczynie do zapiekania - koniecznie z pokrywką!
Piekarnik nagrzać do 240 stopni, po 10 minutach od osiągnięcia odpowiedniej temperatury wyjąć garnek bardzo ostrożnie w grubych rękawicach bo jest okrutnie gorący!!!
Do garnka włożyc ciasto, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie odkryć garnek, zmniejszyc temperaturę do 200 stopni i piec przez 20 minut bez przykrycia.
Wyjąć garnek z piekarnika, nadal jest piekielnie gorący!!!. Odstawić na kilka minut.
Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na kratce.
Bezy......................przepis podstawowy.
1 miarka białek
2 miarki cukru
szczypta soli
sok z 1/2 cytryny
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijać do chwili kiedy piana pozostaje w misce po odwróceniu jej do góry dnem.
Dodawać bardzo powoli cukier, po jednej łyżce, po każdym dodaniu czekając aż zostanie całkowicie zmiksowany.
Po dodaniu ostatniej partii cukru miksować jeszcze 5-6 minut. Po tym czasie wziąć trochę piany między dwa palce.
Jeśli podczas rozcierania wyczuwalne są nawet najmniejsze kryształki cukru, miksować jeszcze chwilę, choć niezbyt długo,
gdyż zbyt długie miksowanie spowoduje opadnięcie bezy.
Tak ubitą, całkowicie sztywną pianę nałożyć do rękawa cukierniczego, lub plastikowego woreczka z odciętym rogiem i nakładać porcje bezy
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy pamiętać o zachowaniu odstępu,
ponieważ bezy podczas pieczenia nieco powiększają swoją objętość.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez około 1 i 1/2 h lub dłużej.
czwartek, 28 stycznia 2016
Bogracz.........................czyli pyszny węgierski gulasz
80 dag mięsa z indyka lub wołowego (lub mix)
20 dag boczku wędzonego (opcja)
1/4 kg cebuli
1/4 kg ziemniaków
1/2 kostki smalcu
4 ząbki czosnku
puszka przecieru pomidorowego
1/4 łyżeczki kminku
papryka słodka i ostra w proszku lub
1 szt papryka słodka
1/2 szt papryka ostra lub jarzyny jakie lubicie
sól, pieprz
jajko i 1/4 szklanki mąki na zacierki
Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno.
Na patelni rozpuść smalec, włóż cebulę i zeszklij ją. Dodaj mięso i smaż partiami. smażone przełóż do rondla, dopraw.
Podlej wodą, wsyp kminek i duś do miękkości
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, ugotuj w małej ilości osolonej wody. Wraz z wodą dodaj do mięsa.
Z jajka, mąki i niewielkiej ilości wody zagnieć twarde ciasto na zacierki.
Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do garnka. Pogotuj chwilę, przypraw posiekanym czosnkiem i przecierem.
Faworki, chrust ........na karnawał i tłusty czwartek
Przepis II
2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
4 żółtka
1 łyżka spirytusu + 1 łyżka octu
1 łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę.
Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min.
(Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem).
Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.
Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką.
Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki.
Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm.
Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...