poniedziałek, 21 września 2015

Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą....wegetariańskie




1 główka włoskiej kapusty
1 niepełna szklanka kaszy jęczmiennej
1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (namoczonej około 30 min)
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
400-500 g pieczarek
marchewka i pietruszka
1 czubata łyżeczka tymianku
1 czubata łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 mała puszka cieciorki
sól, pieprz

sos:
2 cebule
2 puszki  pomidorów 
1-2 ząbki czosnku
majeranek lub tymianek
sól pieprz




Soczewicę zalewamy wodą  i gotujemy na małym ogniu
Kaszę wsypujemy do niewielkiego garnka z grubym dnem, zalewamy podwójną ilością wody
 i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie cała wodę.
Cebule kroimy drobno i podsmażamy, dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i dusimy całość kilkanaście minut na małym
 ogniu.
Do cebuli z pieczarkami dodajemy odcedzoną soczewicę, kaszę,cieciorlke, przyprawy, starte marchewkę i pietruszke, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solimy do smaku.
Z kapusty wycinamy głąb i umieszczamy w dużym garnku, wyciętym otworem do dołu. 
Zalewamy wrzątkiem do wysokości 3/4 i przykrywamy.
Gotujemy pod przykryciem ok 5-10 min - aż liście lekko zmiękną i będzie je można łatwo zdjąć.
Wyciągamy kapustę, zdejmujemy kolejno po jednym liściu i delikatnie wycinamy grubą żyłkę u nasady.
Na liść nakładamy farsz i zawijamy w kopertę .
Gołąbki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania - dnie układamy pozostałe lub uszkodzone liście 
Podlewamy niewielką ilością wody lub bulionu, przykrywamy i zapiekamy w 180 st ok 30  - 40 min


Oczywiście możemy też gołąbki gotować 
 (szybkowar)....i
lub zapiekać od razu w pomidorowym sosie .

niedziela, 20 września 2015

Mleko kokosowe domowe ....i maka kokosowa (w moim domu nic sie nie marnuje)

Składniki na mleko kokosowe:


200 g wiórków kokosowych
4 szklanki przegotowanej wody

Wiórki kokosowe wsypujemy do naczynia Thermomix i zalewamy 1 szklanką wody.
 Mieszamy czas 3 min/obr.2/temp.60 stopni. Zostawiamy wiórki na noc. 
Następnie dolewamy szklankę wody podgrzewamy czas 2 min/obr.2/temp 60 stopni  następnie miksujemy czas 2 minuty/obr.10.
 Całość przelewamy na gazę i dokładnie wyciskamy. Wiórki ponownie wkładamy do naczynia Thermomix i zalewamy 2 szklankami 
wody i podgrzewamy czas 4 min/obr.2/temperatura 60 stopni. Następnie miksujemy czas 2 minuty/obr.10. 
Wiórka przelewamy na gazę i dokładnie wyciskamy. Przelewamy mleko do butelki i trzymamy w lodówce.

Produkt oboczny....wiórki na mąkę

 Odsączone wiórki rozłóż na papierze na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze 100 stopni.
Co 20 minut lekko przemieszaj
Po wysuszeniu zmiksuj całość jeszcze raz i przesyp do szczelnego słoiczka.


 Ilość węglowodanów w takiej mące sięga maksymalnie 10%! 
 Cena mąki kokosowej waha się od około 50 do 70zł za kg !!!
My mamy mąkę w cenie około 10zł za kg.....licząc wkład naszej pracy i prądu

Chai latte..................indyjski smak herbaty na zimno i na ciepło

W zależności od tego czy wolisz herbatę bardziej mleczną, użyj mniej lub więcej wody i mleka. 
 Podane niżej proporcje są na 2 szklanki/kubki herbaty







1 łyżeczka goździków
10 ziaren zielonego kardamonu
 6-8 cm kawałek kory cynamonu
 kawałek świeżego lub 1 łyżaczka imbiru
3-4 łyżeczki  czarnej herbaty liściastej Assam Dekorai
anyż oraz  gałka muszkatołowa
pieprz kolorowy
200-300ml wody
100-200 ml mleka
można użyć suszonych przypraw







Utłucz w moździerzu goździki, kardamon i cynamon i przełóż do rondelka.
 Dodaj pokrojony w plasterki imbir, zalej wodą i gotuj razem kilka minut. 
Zdejmij rondelek z palnika, wsyp herbatę i przykryj spodeczkiem, by herbata dobrze naciągnęła (trwa to ok 3-5 minut). 
W tym czasie podgrzej mleko, by było bardzo ciepłe, ale nie wrzące. Ubij z mleka piankę, odcedź przez sitko powstały napar...
 Wlej do szklanki lub kubka dodaj spienione mleko i ........delektuj sie....:)




Murzynek – wilgotny , czekoladowy i pyszny.....


Składniki:

1 masło
1/2 szklanki mleka 
1 i 1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 jaja
2 szklanki mąki
1 proszek do pieczenia
aromat lub przyprawa do pierników (opcja)
rodzynki (opcja)

Przepis:
Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. 
Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piec w temperaturze 175 stopni C
 przez 60 minut (maksymalnie do 70 minut). Polać letnie ciasto polewą czekoladową.

czwartek, 17 września 2015

Fish and chips....czyli specjalność anglików ryba z frytkami !

Na chips:
950 gramów  ziemniaków na frytki



Wlać cały olej roślinny do głębokigo garnka lub frytkownicy i nastawić temp. na  160 stopni C Ziemniaki pokroić na 8-emki,
smażyć  w oleju, aż będą miękkie, ale nie kolorowe, około 4 minut. Wyjąć i osuszyć.
Ja dogrzewam je jeszcze w piekarniku żeby były ciepłe....






Na ciasto w wersji I :
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka piwa
2 białka jaj, ubita mocno piana
sól

Na ciasto w wersji II :
1szkl  mąki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 szkl  piwa
1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia 
1  -"-  łyzeczka sody oczyszczonej
sok z 1/2 cytryny, 
sól pieprz
Ciasto zrobic 1h wczesniej...


4 szt filety z  dorsza bez skory i ości



Wymieszać mąkę i piwo, a następnie dodać pianę z białek. Obtoczyć rybę w mące, następnie
zanurzyć ryby w cieście i smażyć przez kilka minut  na złoty kolor.




Makaron z semoliny.....z mąki durum


Składniki:

Ciasto I ;
400 g mąki semolina (z pszenicy durum)
4 jaja
40 g soli

 Ciasto II ;
400g mąki semolina
200g mąki pszennej tortowej 
3 jajka
4 łyżki oliwy
ok. pół filiżanki letniej wody
pół łyżeczki soli





Składniki ciasta połączyć i wyrabiać ręcznie lub przy pomocy odpowiedniego urządzenia
 (Thermomix program interwał) przez 15 minut, aż powstanie gładka, elastyczna kula.
Zostawić pod przykryciem, aby odpoczęła, również na 15 minut.
 Wówczas podzielić ciasto na kawałki i rozwałkować cienkie placki, odkładając je na ściereczkę. 
Na koniec pokroić makaron według uznania: ręcznie lub maszynką do makaronu.







Pierogi ruskie :)

Ciasto:
500-600g mąki pszennej
200 ml gorącej wody pół na pół z mlekiem
25 g masła lub 1 łyżka oleju
1 jajko + szczypta soli







Farsz:
300 g sera białego tłustego 
500 g udotowanych ziemniaków
2 łyżeczki soli ( do smaku)
1/2 łyżeczki zmielonego  czarnego
1 łyżeczka majeranku (opcja) ale podnosi smak!
 2 cebule i 3 łyżki masła  do podsmażenia
Ser i ziemniaki  przepuścić przez praskę , doprawić solą , pieprzem, majerankiem. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić
 na maśle , dodać do nadzienia, dobrze wymieszać.





Mąkę wysypać na stolnicę dodać sól. Zrobić "dołek" i wbić jajko.Do ciepłej  wody z mlekiem włożyć masło i roztopić,
 stopniowo wlewać do mąki,mieszając wszystko czubkiem noża. Połączyć składniki .
 Zagniatać ciasto rękoma przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło .
Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
 Wyłożyć ciasto na stolnicę i ponownie wyrobić przez około 1 - 2 minuty, następnie podzielić na części i
 kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę i wałek mąką.
Wycinać małą szklaneczką lub wycinakiem do pierożków kółka, na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu.
 Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków.
Układać je na ściereczce na  blacie, przykryć drugą ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.



W dużym, płaskim garnku zagotować osoloną wodę,  na wrzątek włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk).
 Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 3 minuty 
licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Wyłowić łyżką cedzakową wszystkie pierogi i układać na tacy zachowując odstępy aby odrobinkę przeschły.
Dobrze pomaścić roztopionym masłem lub słoninką ze skwareczkami !!!




Powyżej domowe świeże skwarki.....

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)