czwartek, 17 września 2015
Angielskie muffiny śniadaniowe
Składniki:
5 szklanek mąki chlebowej
+ troche maki kukurydzianej lub semoliny do podsypania
1 szklanka mleka,
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki miodu,
45g masła,
7g drożdży instant + 1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Drożdże posyp cukrem i pozostaw na 15 minut.
W małym rondlu podgrzej mleko,wode, masło i miód, do czasu aż masło całkowicie się rozpuści.
Wystudź . Wymieszaj drożdże z przygotowanym wcześniej mlekiem.
Do dużej miski wsyp 3 szklanki mąki. Dodaj mleko z drożdżami i wymieszaj
Dosyp resztę mąki oraz sól i wymieszaj całość do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Stolnicę posyp mąką, wyłóż na nią ciasto i wyrabiaj przez 3 minuty, do czasu, aż będzie dość elastyczne.
Pozostaw je na kilka minut zeby odpoczęło. W międzyczasie przygotuj żeliwna patelnie
Ponownie posyp mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
Za pomocą szklanki lub specjalnej obręczy wytnij z ciasta kółka,podsyp je semolina lub m.kukurydzianą
Nakryj suchą i cienką ściereczką
i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1h lub do czasu, aż bułeczki podwoją swoją objętość.
Głęboką patelnię o grubym dnie nagrzej na średnim ogniu bez użycia tłuszczu.
Gotowe bułeczki lekko otrząśnij z nadmiaru skrobi i układaj na patelni w taki sposób, by nie stykały się ze sobą.
Zredukuj ogień na bardzo mały i piecz bułeczki przez 8-10 minut na każdą ze stron. Gotowe muffiny powinny mieć brązowawy kolor.
poniedziałek, 8 czerwca 2015
Nalesniki owsiane ...........................bezglutenowe
Na ciasto:
700ml mleka (lub pol/ na pol z woda)
135g mąki owsianej lub mixu maki bezglutenowej
1 łyzeczka soli
3 jaja
50g oleju(ok. 1/4 szklanki)
Wymieszac mąkę z mlekiem. Pozostawic ciasto na ok. 15-20 minut
dodac jajka i olej, starannie wymieszac
Smażyc na patelni, na oleju jak zwykłe naleśniki....:)
Podawac z ulubionymi dodatkami ..... u mnie serek homogenizowany waniliowy
lub z owocami sezonowymi....
Faworki bezglutenowe.....................chrust
Na ciasto:
300 g miksu mąki bezglutenowej (ok. 2 szklanki)
1 łyżka masła
3 żółtka
szczypta soli
200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki spirytusu
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę przesiac na stolnicę, dodac masło i posiekac nożem.
Dodac żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto
(jeśli będzie wciąż za gęste, dodac troszkę śmietany)."Zbic" ciasto wałkiem: uderzajac z całej siły, złóżyc
i ponownie uderzac je walkiem (lub ciastem o stolnice).
Powtórzyc tak kilkakrotnie. Ciasto rozwałkowac na cienkie placki ok. 2-3 mm – cieńsze rwa się .
Wycinac nożem paski ok. 10×3 cm. W środku zróbic nacięcie, nie polecam wywijania bo ciasto wtedy sie rozrywa!
Smażyc po kilka faworków na raz w gorącym, głębokim oleju.
Kiedy faworki zaczną się rumienić, obróćic je widelcem i smażyc jeszcze chwilę na złoty kolor.
Usmażone faworki osączyc z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypac cukrem pudrem.
300 g miksu mąki bezglutenowej (ok. 2 szklanki)
1 łyżka masła
3 żółtka
szczypta soli
200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki spirytusu
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę przesiac na stolnicę, dodac masło i posiekac nożem.
Dodac żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto
(jeśli będzie wciąż za gęste, dodac troszkę śmietany)."Zbic" ciasto wałkiem: uderzajac z całej siły, złóżyc
i ponownie uderzac je walkiem (lub ciastem o stolnice).
Powtórzyc tak kilkakrotnie. Ciasto rozwałkowac na cienkie placki ok. 2-3 mm – cieńsze rwa się .
Wycinac nożem paski ok. 10×3 cm. W środku zróbic nacięcie, nie polecam wywijania bo ciasto wtedy sie rozrywa!
Smażyc po kilka faworków na raz w gorącym, głębokim oleju.
Kiedy faworki zaczną się rumienić, obróćic je widelcem i smażyc jeszcze chwilę na złoty kolor.
Usmażone faworki osączyc z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypac cukrem pudrem.
Sałatka z surowego kalafiora................surowka z surowego kalafiora
Sałatka z surowego kalafiora................surowka z surowego kalafiora jak kto woli :)
Składniki wersji podstawowej:
1/2 małego kalafiora
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
5 łyżek pestek słonecznika
1/2 pęczka koperku lub szczypiorku
3-4 ugotowane jajka
Dodatkowe składniki dla wersji rozszerzonej:
1/2 świeżej papryki
chilli lub płatki chilli (ilość wedle uznania)
lub inne ulubione dodatki
Różyczki surowego kalafiora zmiksowac w blenderze do postaci małych drobinek lub zetrzec na tarce o duzych otworkach
Pestki słonecznika upraż na suchej, gorącej patelni na brązowy kolor.
Zieleninę posiekaj drobno, a następnie wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj.
Surowy kalafior jest zaskakująco przyjemny i świeży w smaku. Do tego jest bardzo chrupiący
i dzięki temu rewelacyjnie pasują do niego pestki słonecznika.
W wersji light możesz zrezygnować z majonezu i sos oprzeć na samym jogurcie.
Składniki wersji podstawowej:
1/2 małego kalafiora
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
5 łyżek pestek słonecznika
1/2 pęczka koperku lub szczypiorku
3-4 ugotowane jajka
Dodatkowe składniki dla wersji rozszerzonej:
1/2 świeżej papryki
chilli lub płatki chilli (ilość wedle uznania)
lub inne ulubione dodatki
Różyczki surowego kalafiora zmiksowac w blenderze do postaci małych drobinek lub zetrzec na tarce o duzych otworkach
Pestki słonecznika upraż na suchej, gorącej patelni na brązowy kolor.
Zieleninę posiekaj drobno, a następnie wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj.
Surowy kalafior jest zaskakująco przyjemny i świeży w smaku. Do tego jest bardzo chrupiący
i dzięki temu rewelacyjnie pasują do niego pestki słonecznika.
W wersji light możesz zrezygnować z majonezu i sos oprzeć na samym jogurcie.
Kaffe latte
Potrzebne sa :
ekspres ciśnieniowy
30-50 ml mocnego naparu z kawy (espresso)
150 – 200 ml mleka – najlepiej 3,2%
syrop do kawy – dowolnie wybrany smak
wysoka , przezroczysta szklanka do latte
Do pustej szklanki wlewamy odrobinę syropu do kawy.
Spieniamy mleko za pomocą spieniacza, ale nie zagotowujemy! Naczynie trzymamy tuz pod powierzchnia mleka i w miare spieniania
obnizamy naczynie! Idealna temperatura mleka to 60 stopni.
Ważne: jeżeli używasz spieniacza ręcznego, wcześniej podgrzej mleko.
Wlewamy spienione mleko do szklanki po łyżeczce tak, aby nie zmieszało się z syropem.
Zaparzamy kawę bazową: espresso lub podwojne espresso (w ekspresie ciśnieniowym) i wlewamy delikatnie do spienionego mleka.
Ja zaparzam kawe od razu do szklanki......prosto z ekspresu
Składniki wówczas fajnie się rozwarstwią, tworząc ładną kompozycję.
ekspres ciśnieniowy
30-50 ml mocnego naparu z kawy (espresso)
150 – 200 ml mleka – najlepiej 3,2%
syrop do kawy – dowolnie wybrany smak
wysoka , przezroczysta szklanka do latte
Do pustej szklanki wlewamy odrobinę syropu do kawy.
Spieniamy mleko za pomocą spieniacza, ale nie zagotowujemy! Naczynie trzymamy tuz pod powierzchnia mleka i w miare spieniania
obnizamy naczynie! Idealna temperatura mleka to 60 stopni.
Ważne: jeżeli używasz spieniacza ręcznego, wcześniej podgrzej mleko.
Wlewamy spienione mleko do szklanki po łyżeczce tak, aby nie zmieszało się z syropem.
Zaparzamy kawę bazową: espresso lub podwojne espresso (w ekspresie ciśnieniowym) i wlewamy delikatnie do spienionego mleka.
Ja zaparzam kawe od razu do szklanki......prosto z ekspresu
Składniki wówczas fajnie się rozwarstwią, tworząc ładną kompozycję.
Pierogi z kiszona kapusta i ....................serduszkami drobiowymi
Farsz:
1 jajko
1 kg serc drobiowych(ugotowanych i zmielonych)
1/2 kg kapusty kiszonej (podsmazonej i zmielonej na grubym sitku)
1-2 cebule pokroic i usmazyc
sol,pieprz
Wszystkie skladniki wymieszac i odstawic do ludowki na okolo 1h
ciasto bez jaja :
300 g mąki pszennej + do podsypywania
250 ml gorącej wody
1/4 łyżeczki soli
W misce umieść odmierzoną ilość mąki, dodaj sól. Następnie dolewaj stopniowo ciepłą wodę.
Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę można ciasto wyrabiac ręką.
W efekcie otrzymujemy miękkie i sprężyste ciasto!
ciasto z jajkiem:
300 g mąki pszennej + do podsypywania
1 jajko
ok. 1 szklanki ciepłego mleka lub wody (zalezy od suchosci maki)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
..........wszyscy lubimy te pierogi!
sobota, 30 maja 2015
Angielskie shortbread .............................. najlepsze maślane ciasteczka!
100 g masła
200 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być zwykły)
300 g mąki
Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. A następnie dodajemy mąkę i zarabiamy, aż do uzyskania dosyć twardego ciasta.
Jeśli mamy problem z zarobieniem, możemy ewentualnie dodać trochę letniej wody.
Pamiętajmy jednak o dodaniu odpowiedniej ilości mąki, gdyż jeśli damy jej za mało, to ciasteczka nam się po prostu rozpłynął w pieczeniu.
Formujemy je w dowolny sposób, a następnie w temperaturze 150 st. C pieczemy przez ok. 25 minut, muszą nam się ładnie zarumienić.
Najlepsze ciasteczka sa z jednej części cukru,
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...