poniedziałek, 8 czerwca 2015

Kaffe latte

 Potrzebne sa :

ekspres ciśnieniowy 
30-50 ml mocnego naparu z kawy (espresso)
150 – 200 ml mleka – najlepiej 3,2%
syrop do kawy – dowolnie wybrany smak
wysoka , przezroczysta szklanka do latte

 Do pustej szklanki wlewamy odrobinę syropu do kawy.

 Spieniamy mleko za pomocą spieniacza, ale nie zagotowujemy! Naczynie trzymamy tuz pod powierzchnia mleka i w miare spieniania
 obnizamy naczynie! Idealna temperatura mleka to 60 stopni.
 Ważne: jeżeli używasz spieniacza ręcznego, wcześniej podgrzej mleko.
Wlewamy spienione mleko do szklanki po łyżeczce tak, aby nie zmieszało się z syropem.
Zaparzamy kawę bazową:  espresso  lub podwojne espresso (w ekspresie ciśnieniowym) i wlewamy delikatnie do spienionego mleka.


Ja zaparzam kawe od razu do szklanki......prosto z ekspresu
Składniki wówczas fajnie się rozwarstwią, tworząc ładną kompozycję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)