Potrzebne sa :
ekspres ciśnieniowy
30-50 ml mocnego naparu z kawy (espresso)
150 – 200 ml mleka – najlepiej 3,2%
syrop do kawy – dowolnie wybrany smak
wysoka , przezroczysta szklanka do latte
Do pustej szklanki wlewamy odrobinę syropu do kawy.
Spieniamy mleko za pomocą spieniacza, ale nie zagotowujemy! Naczynie trzymamy tuz pod powierzchnia mleka i w miare spieniania
obnizamy naczynie! Idealna temperatura mleka to 60 stopni.
Ważne: jeżeli używasz spieniacza ręcznego, wcześniej podgrzej mleko.
Wlewamy spienione mleko do szklanki po łyżeczce tak, aby nie zmieszało się z syropem.
Zaparzamy kawę bazową: espresso lub podwojne espresso (w ekspresie ciśnieniowym) i wlewamy delikatnie do spienionego mleka.
Ja zaparzam kawe od razu do szklanki......prosto z ekspresu
Składniki wówczas fajnie się rozwarstwią, tworząc ładną kompozycję.
poniedziałek, 8 czerwca 2015
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz